Business Kuopio

 

FinVector ponnisti Kuopiosta maailmalle

15.1.2018

Geeni- ja viruslääkkeitä valmistava FinVector Vision Therapies Oy on laittanut unelmansa paperille ja mennyt määrätietoisesti niitä kohti. Se on tuottanut tulosta.

FinVectorilla on 25 vuoden historia, jonka varrelle on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiäkin. Vaikeuksista on kuitenkin aina noustu. Vuonna 2004 yritys vei ensimmäistä aivosyöpälääkettä markkinoille ja sai kerättyä Lontoon pörssissä 80 miljoonaa euroa rahoitusta. FinVector oli pioneeri alallaan länsimaissa, mutta lääkeaihion kehitys törmäsi viranomaisten lisätutkimusvaatimuksiin. Nyt kehitteillä on lääke virtsarakon syöpään, jonka tutkimustulokset ovat lupaavia.

Omistajien tekemät investointipäätökset ja sitoutuminen tilojen kehittämiseen Kuopiossa ovat olleet yksi avaintekijä FinVectorin menestyksen taustalla. FinVectorin toimitusjohtaja Timo Ristolan mukaan oli tärkeää, että yrityksellä oli iso investointi Kuopiossa, kun vaikeudet alkoivat. Omistajat näkivät, ettei Kuopion tehdasta kannata sulkea ja lääkkeiden sopimusvalmistus tuli mukaan toimenkuvaan. Ristola toteaa apua löytyneen myös omalta kylältä silloin, kun ajat olivat vaikeimmat. Kuopion yrityspalvelu on ollut avainasemassa muun muassa virtsarakon syöpälääkkeen saattamisessa eteenpäin.

Hieno uusi vaihe yrityksen historiassa on parhaillaan käynnistymässä, kun uusi omistaja (Trizell Ltd) päätti tehdä Technopoliksessa sijaitsevien tilojen lisäksi vielä isomman puhdastilainvestoinnin Kuopioon. Siitä tulee virtsarakon syöpälääkettä valmistava tehdas, joka tulee pyörimään jatkuvasti. Toiminnan ankkuroitumiseen Kuopioon ovat vaikuttaneet myös Itä-Suomen yliopiston, Kuopion keskussairaalan ja Kuopion yliopistokampuksen valtakunnallisen koe-eläinkeskuksen läheisyys.

– Ne ovat timantteja asioita sijaintimme kannalta, Ristola toteaa.

Ajattele isosti

Ristola arvioi FinVectorin menestyksen salaisuuden nojaavan hyvin pitkälti suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Vaikka suomalaisen työvoiman käyttäminen ei monilla teollisuuden aloilla kannata, lääketeollisuudessa suomalaisen työntekijän kulurakenne on vielä kilpailullisesti tehokas. Korkeasti koulutettujen ihmisten hintalappu on Ristolan mukaan Suomessa kohtuullinen, vaikka lääketeollisuudessa pitää osata monimutkaisia prosesseja ja täytyy ymmärtää syvällisemmin biologiaa, tekniikkaa, fysiikkaa ja kemiaa yhdistävien laitteiden toimintatapa.

– Olemme olleet onnekkaita rekrytointien suhteen. Pelkäsimme, että se on haaste, mutta olemme onnistuneet rekrytoimaan hyviä osaajia riittävästi. Ei ole myöskään ollut ongelma saada ulkomaisia työntekijöitä Kuopioon, heitä on ollut parhaimmillaan yli kymmenestä kansallisuudesta.

Ristola vinkkaa menestystä havitteleville yrityksille, että kannattaa ajatella isosti. Hänen mukaansa pitäisi rohkeasti kirjata konkreettisia unelmia paperille.

– Kun lähtee pyrkimään kohti unelmia, eikä ole ahne, niin kyllä yrityskin pikkuhiljaa kääntyy siihen suuntaan. Suunnitelmat eivät aina onnistu, mutta epäonnistumisistakin voi tulla yllättäviä nousuja. Se on nähty meidänkin toiminnassamme. Kaikki ovat kokemusta kuitenkin.

www.finvector.com

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje