Business Kuopio

 

Betonimestarit: Menestykseen vaikka läpi harmaan kiven

18.10.2017

Betonimestarit Oy tuottaa ratkaisuja, rakennusosia ja betonielementtejä sekä niihin liittyviä palveluja. Yrityksen osaaminen on parhaimmillaan vaativissa kohteissa, kuten isojen liiketilojen, kauppakeskusten ja areenojen elementtien toimittamisessa.

Betonimestareiden menestyskulku alkoi vuonna 1988, kun sen perustaja Seppo Saarelainen osti yhtiökumppaninsa kanssa Elementti Juntunen Oy:n konkurssipesän. Yritys pääsi jo ensimmäisenä toimintavuonna viiden miljoonan markan liikevaihtoon. Parin hyvän vuoden jälkeen Suomeen iski 1990-luvun lama ja rakentamisen volyymi putosi 63 miljoonasta kuutiometristä 22 miljoonaan kuutiometriin. Hinnatkin putosivat samassa rytäkässä 10–15 %. Tuona aikana 210 betonialan yrityksestä 70 meni konkurssiin. Betonimestarit menestyi, koska se pystyi perheyrityksenä toimimaan pienemmällä mittakaavalla ja kevyellä kulurakenteella. Paikallinen sopiminen oli lisäksi joustavaa.

Lamavuosina Betonimestarit perusti Mestarifarmi Oy:n ja Bemetek Oy:n. Toimintaa laajennettiin myös Ruotsin puolelle Haaparantaan, jonne nousi Polartec Ab. Betonimestarit vuokrasi Pomarbetoni Oy:n konkurssitehtaan kolmeksi vuodeksi Pomarkusta ja lopulta osti sen vuonna 1997. Lisäksi vuokralle tulivat Kärsämäen tehdas Turusta ja Hakan tehdas Kehä III:n varrelta.

– Tänä synkkänä aikana liikevaihtomme 40-kertaistui. Viidestä miljoonasta 205 miljoonaan markkaan. Tämä on suurin ihme mikä on tapahtunut koko betonialalla. Montaa koskee päähän, kun liikevaihto tuplaantuu, mutta meillä se 40-kertaistui, Saarelainen kertoo.

Vuoden 2000 alussa Betonimestarit teki yrityskaupan myymällä kolme yritystä Parma Oy:lle. Kilpailukiellon jälkeen yhtiö päätti lähteä tekemään uudelleen investointeja. Viime vuoteen mennessä Betonimestareiden liikevaihto on kymmenkertaistunut, ollen nyt vähän yli 60 miljoonaa euroa.

Kansainvälistyminen ja yhteiskuntavastuu

Saarelaisen sijoitusyhtiö Invest Saarelainen Oy on osakkaana Mumbain lähellä olevassa tehtaassa. Siellä tehdään betonielementtejä, ontelolaattoja ja seinäelementtejä. Mumbain lisäksi yrityksellä on kontaktipintaa useampaan maahan Afrikassa, päiväntasaajan molemmin puolin. Koulutuskonseptin kautta Betonimestarit pystyy kouluttamaan paikallisen väestön ammattikoulu- ja insinööritasolle. Saarelaisen mukaan yritys on kuitenkin nyt keskittymässä Suomen ja Ruotsin markkinoille.

– Nyt kun on korkeasuhdanne Suomessa ja Ruotsissa, olemme keskittyneet näille alueille ja näyttää vallan hyvältä.

Yhteiskunnallisissa kysymyksissä Seppo Saarelainen on sitä mieltä, että yrittäjän vastuu rajautuu yrittäjään itseensä ja yrityksen työntekijöihin. Hän kritisoi sitä, että investointitukia tuli valtiolta toiminnan alussa vain 15% kustannuksista ja 85% piti hankkia itse. Tuotteistamisen ja onnistumisen kautta se onnistui.

– Menestyksemme takana on hyvä henkilökunta, huippuosaaminen, oikea tuotevalikoima ja oikeanlainen johtaminen. Laulamalla ja leikkimällä ei hommat tapahdu, vaan kymmenottelijan taidot pitää olla pärjätäkseen. Teollisuusyhteiskuntaan annankin ohjeeksi, että jos halutaan saada liike aikaan, on narua käytettävä vetämiseen. Narulla ei voi työntää, Saarelainen toteaa.

Betonimestarit on 30 vuotta vanha yritys ja maksanut toimintansa aikana yhteisöveroa miljoona euroa vuodessa. Saarelainen haluaa muistuttaa nyt vuosikymmenten uurastuksen jälkeen, ketkä tekevät työn Suomessa, jotta kansa elää: yrittäjät ja työpaikat.

www.betonimestarit.fi

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje