Business Kuopio

 

Bittium on hakenut kannuksensa maailmalta

15.5.2018

Bittium Oyj on erikoistunut luotettavien ja turvallisten viestintä- ja liitettävyysratkaisujen kehittämiseen. Kuopiossa toimiva tytäryhtiö Bittium Biosignals Oy täydentää yhtiön palveluita lääkintäteknologiaan liittyvillä laitteilla.

Pörssiyhtiö Bittium Oyj osti vuonna 2016 kuopiolaisen Mega Elektroniikka Oy:n, joka toimii nykyisin Bittium Biosignals Oy -nimellä. Arto Remes toimi aiemmin Mega Elektroniikka Oyn yrittäjänä sekä toimitusjohtajana ja vastaa nykyisin tytäryhtiön toiminnasta Kuopiossa. Hän kertoo ryhtyneensä kehittämään ihmisen fysiologiaan liittyviä EMG-mittalaitteita jo opiskeluaikana 1980-luvun alussa Kuopion yliopiston fysiikan laitoksella perustetun Mega Elektroniikan nimissä.

– Olemme tulleet pitkän matkan tähän pisteeseen. EMG-laitteiden kehitystyön jälkeen ryhdyimme kehittämään langattomaan bluetooth-teknologiaan perustuvia laitteistoja, sydänteknologiaa, aivojen mittauslaitteita ja sydämen rytmihäiriömittaukseen tarkoitettuja laitteita 2000-luvulla.

Mittalaitteita on myyty ympäri maailmaa huippututkimuslaitoksiin. Yksi huippuhetkistä Mega Elektroniikan aikaan oli, kun se teki läpimurron Saksassa noin 3 vuotta sitten. Kuuluisa neurofysiologian professori päätti keskeyttää saksalaisen lääkintäteknologiayrityksen tuotteiden ostamisen ja keskittää hankinnat Mega Elektroniikalle.

– Olimme onnistuneet luomaan ensimmäisenä heidän tutkimushankkeessaan ja koko maailmassa reaaliaikaisen aivostimulaattorin ohjaus- ja mittausyksikön, Remes kertoo.

Lääkintäteknologian juuret Kuopiossa

Remeksen mukaan yhtiön on pitänyt hakea kannuksensa ulkomailta. Paikallisesti on usein herännyt epäily, että voiko joku tehdä Kuopiossa maailman huippuluokan sydämen rytmihäiriölaitteita, aivomonitorointilaitteita tai muita fysiologisia tutkimuslaitteita.

– Olemme saaneet ulkomailla hyvääkin palautetta, mutta aikanaan kotimaassa ja paikallisesti tuli  enemmän epäilystä.

Bittiumilla on tällä hetkellä osaava ja hyvin koulutettu porukka Kuopiossa, jonka työpanoksella on rakennettu toimiva toimintamalli lääkintäteknologia-alan ratkaisujen toteuttamiseen. Yhtiöllä on myös hyvä yhteistyö KYS:in ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

– Osaamisen täytyy juurtua jossain. Maailmalla on syntynyt osaamiskeskuksia ja niiden ympärille juuria eli erikoisosaamista, joka poikii teollisuutta. Olemme olleet ainakin yksi pieni juuri Kuopiossa, joka voi kasvattaa samankaltaista osaamista, Remes arvioi.

Bittium Oyj:llä on toimintaa Kuopion lisäksi Oulussa, Kajaanissa, Espoossa, Tampereella ja Dallasissa. Yksittäisiä työntekijöitä on Seattlessa, Lontoossa, Washingtonissa ja Singaporessa. Välillisesti yhtiö työllistää paljon muitakin, kuten alihankkijoita.

Yhtiö on toimittamassa kymmenien tuhansien laitemäärää sydänmonitorointilaitetta USA:han, joka on Remeksen mukaan vähintään yhtä kova saavutus kuin mitä Nokia teki. Tällaisia juuria pitäisi hänen mielestään Suomessa pystyä enemmänkin luomaan, jotta syntyy teollisuutta.

Bittiumin kaikki valmistus tehdään Suomessa. Komponentteja tulee maailmalta, mutta muoviosat, valmistus, kokoonpano, suunnittelu ja tuotekehitys tehdään Suomessa. Remes pitää arvokkaana, että jalostuksesta jää suuri osa suomalaiselle yhteiskunnalle, eikä teknologiaa ole valmistettu halvalla Kiinassa.

USA:n liikekumppani piti Kuopiossa vieraillessaan laitteiden valmistuspaikkaa erittäin korkealaatuisena ja dynaamisena yksikkönä, joka pystyy palvelemaan heidän ostotarpeitaan.

Bittiumilla on parhaillaaan käynnissä rekrytointi sydänmonitorointilaitteiden kauppaan liittyen, joten jatkossa yhtiö pystyy vastaamaan asiakkaidensa tarpeisiin vielä entistäkin paremmin.

Lisätietoja: www.bittium.com

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje