Business Kuopio

 

Bone Index on terveysteknologian huipulla USA:ssa

31.1.2019

Bone Index Finland Oy on kehittänyt maailman ensimmäisen taskukokoisen laitteen osteoporoosin mittaukseen.

Osteoporoosi aiheuttaa yhteiskunnalle paljon kustannuksia luunmurtumien muodossa. Arviolta jopa 75% potilaista jää diagnosoimatta ja hoitamatta, koska sairauden diagnostiikka tehdään erikoisterveydenhuollossa. Mittaamista hankaloittaa myös se, että mittaukseen käytetty DXA-röntgenlaite on suuri ja kallis.

Kuopiolainen Bone Index Finland Oy on keksinyt ratkaisuksi kädessä pidettävän anturin, Bindexin, joka mittaa sääriluun kuorenpaksuuden ultraäänen kaikuheijasteiden avulla. Jotta tulosta pystytään käyttämään, on yhtiö kehittänyt algoritmin, joka laskee reisiluun tiheysindeksin.

– Tiheysindeksi on kaikkein tärkein juttu, koska se on ennuste DXA:n antamalle tulokselle, Bone Indexin toimitusjohtaja Ossi Riekkinen kertoo.

Markkinat ovat USA:ssa

Suomessa ei ole monissa keskussairaaloissakaan osteoporoosin mittaamisen tarkoitettua DXA-laitetta sen kalliiden kustannusten takia. Riekkisen mukaan mittausmahdollisuus olisi hyvä olla myös matalammalla tasolla, kuten terveyskeskuksissa. Esimerkiksi USA:ssa on tällä hetkellä 60 miljoonaa henkilöä, jotka pitäisi tutkia, mutta DXA-mittauksia tehdään vain noin 2,5 miljoonaa vuodessa.

– Yhtiömme markkinat ovat tällä hetkellä täysin USA:ssa, jossa jo miljoona ihmistä on mitattu. Suurin syy on siinä, että Suomessa ja muualla Euroopassa kehotetaan tutkimaan luuntiheyttä vasta sitten, kun luissa on jo murtumia. USA:ssa ikä määrittelee sen, milloin kannattaa tutkia, Riekkinen toteaa.

Osteoporoosin mittaukseen on kehitetty muutamia muitakin pienempiä laitteita, joista perinteisin on kantapään ultraääni-mittaus. Riekkinen kertoo laitteen ongelman olevan sen tuloksen epäluotettavuus, 80% osteoporoosipotilaista saa laitteella tuloksen, ettei heillä ole osteoporoosia.

– Meidän laitteellemme on Food and Drug Administration (FDA) antanut myyntiluvan USA:ssa ja American Medical Association on myöntänyt oman korvattavuuskoodin, mikä kertoo sen luotettavuudesta. USA:n valtio on jo myöntänyt Bindex-mittaukselle suuremman korvattavuuden kuin DXA-mittaukselle tietyissä terveydenhuollon yksiköissä.

Bone Indexin seuraava vaihe on hakea laajinta mahdollista korvattavuustasoa. Sen saamisen jälkeen on Riekkisen mukaan kyse enää siitä, millä resursseilla tuote kaupallistetaan. Riekkisen päätehtävä onkin tällä hetkellä etsiä sopiva kumppani laitteen kaupallistamiseen USA:ssa laajamittaisesti.

Kuopion voima auttoi alkutaipaleella

Bone Index sai alkunsa, kun Ossi Riekkinen suoritti maisterintyötään ja tohtorin tutkintoaan professori Jukka Jurvelinin johtamassa luu- ja rustotutkimusryhmässä Kuopion yliopistolla vuosina 2005–2008. Riekkisen työtä tuli jatkamaan Bone Indexin teknologiajohtaja Janne Karjalainen, jonka väitöskirjassa esiteltiin ensimmäiset potilasmittaukset sääriluun kaikuheijasteilla ja Bindexin perusajatuksella. Nyt Karjalaisen johtamia vertaustutkimuksia on maailmalla tehty suurella menestyksellä jo yli 2000 potilaalle.

Yhtiön perustajat (Riekkinen, Jurvelin ja Karjalainen) tekivät vuonna 2010 päätöksen keskittyä vain osteoporoosin mittauslaitteen kehittämiseen. Riekkinen kokee, että Kuopion alueella ja voimalla on ollut iso merkitys yhtiön kehitykselle. Kehitystä edesauttoi yhteistyö Kuopion yliopiston, ammattikorkeakoulun ja muotoiluakatemian kanssa.

– Olemme voineet kustannustehokkaasti hyödyntää yhteistyöverkostojamme. Uskon, että yhteisistä kehityshankkeista ovat hyötyneet sekä opiskelijat että yrityksemme.

Riekkinen arvioi, että täytyy olla erittäin uppiniskainen ja omata ääretöntä paineensietokykyä, jotta asioita pystyy viemään eteenpäin, vaikka tietää, ettei liikevaihtoa tule useampaan vuoteen. Tietty hulluuskin on eduksi.

– Kannattaa myös kuunnella muiden mielipiteitä, mutta loppupeleissä yhtiön pitää itse tehdä päätöksiä ja luottaa niihin. Paljon on ollut neuvonantajia, mutta omilla päätöksillä on menty, Riekkinen kiteyttää.

www.bindex.fi

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje