Business Kuopio

 

FinVector on edelläkävijä alallaan

9.8.2022

FinVector Oy on yksi maailman suurimmista viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden valmistajista. Yhtiön uuden, Kuopion Savilahteen rakentuvan tuotantolaitoksen on määrä valmistua vuonna 2024. Yksiköllä tulee olemaan merkittävä vaikutus Kuopion ja koko Suomen lääkemaailmaan.

kolme henkilöä seisoo hymyilevinä FinVectorin logoseinän edessä

Uudessa nelikerroksisessa 24 000 neliömetrin kokoisessa tuotantoyksikössä on tarkoitus valmistaa entistä isommalla kapasiteetilla erilaisia geeni- ja soluterapiatuotteita. Pääfokus on virtsarakon syöpään tarkoitetun, viruspohjaisen geeniterapialääkkeen valmistamisessa. FinVectorilla on valmiudet ryhtyä tarvittaessa valmistamaan myös Rokote Laboratories Finland Oy:n kehittämää koronavirusrokotetta.

FinVector on kehittänyt viruspohjaisia lääkkeitä todella pitkään – jo 1990-luvulta asti. Se on ison harppauksen edellä vastaavista yrityksistä. Menestyksessä on auttanut myös vakavarainen omistuspohja, joka on nähnyt potentiaalin FinVectorissa ja sen osaamisessa. Omistaja Ferring Ventures SA ja sen muut tytäryhtiöt ovat antaneet tukensa FinVectorille. Yhtiöllä on lisäksi hyvin laaja kansainvälinen verkosto, jota se voi hyödyntää.

– Olemme löytäneet viruspohjaisten lääkkeiden potentiaalin aiemmin kuin muut. Tuotantoprosessimme ovat myös sellaiset, että pystymme valmistamaan lääkkeitä isolla kapasiteetilla verrattuna muihin geeni- ja soluterapiatuotteiden valmistajiin, FinVectorin henkilöstöjohtaja Johanna Pantsar kertoo.

Uusi tuotantoyksikkö Kuopion Savilahteen

Uuden Finvectorin tehtaan havainnekuva

Havainnekuva Kuopion Savilahteen rakentuvasta FinVectorin tuotantolaitoksesta, jonka on määrä valmistua vuonna 2024.

FinVectorin uusi tuotantoyksikkö rakennetaan Kuopion Savilahteen lähelle yhtiön nykyisiä toimitiloja. Rakennussuunnitelmassa on varaus tuotannon lisäkapasiteetin kasvattamiselle tulevaisuudessa. Tuotannon lisäksi uudessa rakennuksessa on varasto-, laboratorio- ja toimistotiloja. Rakennuksessa käytetään uusiutuvia energiaratkaisuja, kuten hukkalämmön talteenottoa lämpöpumpuilla sekä aurinkoenergiaa. Lisäksi FinVector hakee uudelle yksikölleen rakentamisen kestävän kehityksen LEED-ympäristösertifikaattia.

– Konsernimme omistaa perheyhtiö ja valitsimme uuden yksikön rakentajaksi suomalaisen perheyrityksen, Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n. Saimme myös sitä kautta arvoihimme sopivan kytköksen rakennuksen toteutukseen, Pantsar sanoo.

FinVectorilla toivotaan, että Kuopion alueelle löytyisi lisää bioteknologia-alan organisaatioita, joilta he voisivat ostaa esimerkiksi analyysien testauspalveluja. Kuopiossa on yksi kyseistä palvelua tarjoava yritys, jonka kanssa FinVector tekee yhteistyötä, mutta osa palveluista joudutaan ostamaan ulkomailta.

Kuopion kansainvälinen koulu auttaa työvoimapulassa

FinVectorilla työskentelee yli 300 henkilöä yli 30 maasta, ja työntekijämäärän on tarkoitus uuden yksikön myötä lähes kaksinkertaistua. Yhtiöön on kuitenkin ollut ajoittain haastavaa löytää Suomesta työntekijöitä, joilla olisi riittävää osaamista lääketeollisuudesta – varsinkaan geeniterapeuttisten lääkkeiden osalta. FinVectorin tavoite onkin löytää lisää alan osaajia myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Ryhmä henkilöitä (tutkijoita, asiantuntijoita ja teknikoita) seisoo sisällä finvetorin logoseinän edessä

Kuvassa vasemmalta oikealle FinVectorin kansainvälisiä osaajia: Mihajlo Lindholm, Plant Maintenance Technician, Gareth Callan, Senior Process Development Scientist, Xavier Eloy Gimenéz, Upstream Specialist, Paulina Koponen, Specialist, Jamile Gouvea, QA Specialist, Katarzyna Kmiecinska, QS Technician ja Pukar Bhatta, QS Technician.

– Kuopion kaupunki lupasi perustaa kansainvälisen koulun, joka täältä vielä puuttuu. Se vastaa omalta osaltaan haasteisiin saada kansainvälisiä osaajia Kuopioon ja meille työskentelemään. Se oli meille iso, positiivinen uutinen, Pantsar iloitsee.

Hänen mukaansa vetovoimatekijänä kannattaa ulkomaalaisille korostaa sitä, millaista työelämä Suomessa on. Täällä on pitkät lomat, työpäivien pituus on maltillinen, työn ja vapaa-ajan tasapainosta pidetään huolta ja työnantajat maksavat suurta, lakisääteistä eläkettä työntekijöilleen. Myöskään sairaspoissaolojen enimmäismäärää ei ole määritelty, kuten muissa maissa usein on. Pantsar muistuttaa myös, että Suomessa koulu on ilmainen ja päiväkodin hintakin maltillinen. Lisäksi kouluruoka kuuluu koulupäivään.

– Luontokin on iso asia, mutta näitä asioita korostamalla Suomi varmasti houkuttelisi enemmän kansainvälisiä ihmisiä tänne töihin.

Kannattaa palkata rohkeasti ulkomaalaisia

FinVector on HR-asioiden puolesta erilaisissa osaaja- ja vetovoima-asioihin liittyvissä verkostoissa mukana. Pantsar on törmännyt HR-ihmisten kanssa keskustellessaan siihen, että Suomessa tarvittaisiin monipuolista osaamista, mutta silti ei uskalleta palkata ulkomaisia, kansainvälisiä ihmisiä. Hänen mielestään asioista ei kuitenkaan kannata tehdä liian vaikeita.

– Se on ihan tosiasia, että pelkät suomalaiset eivät riitä erityisosaamista vaativiin töihin. Täällä ei ole välttämättä oikeanlaista kokemusta ja meitä on liian vähän. Kannattaa lähteä rohkeasti hakemaan ratkaisua ulkomailta, Pantsar rohkaisee.

FinVectorin sivut


Merkittävä investointi Kuopioon

”FinVector Oy:n investointipäätös on Kuopion kaupungille merkittävä ja tervetullut. Korkeaan osaamiseen vahvasti panostavan yhtiön investointi vahvistaa edelleen Kuopion Savilahden osaamis- ja tutkimusintensiivistä terveysalan ekosysteemiä. Kasvavana yliopistokaupunkina Kuopio tarjoaa erinomaisen toimintaympäristön FinVectorille ja sen kansainväliselle henkilöstölle”, toteaa Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen.

FinVectorin uuden tehtaan Finportin peruskiven muuraustilaisuudessa Jarmo Pirhonen ja Frederik Paulsen

FinVectorin uuden tehtaan Finportin peruskiven muuraustilaisuudessa, vas. Jarmo Pirhonen, Kuopion kaupunginjohtaja ja oik. Frederik Paulsen, Hallituksen Emeritus-puheenjohtaja, Ferring Pharmaceuticals


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: FinVector

Tilaa uutiskirje