Business Kuopio

 

illustration, woman looking into a microscope

Arvostettuja yhteistyökumppaneita lääkekehityksen alalla

Kuopion alueen lääkekehityksen ekosysteemi koostuu vahvasta verkostosta kansainvälisiä yrityksiä ja huippuluokan osaajia. Toimijoiden osaaminen pitää sisällään asiantuntemusta varhaisen vaiheen tuotekehityksestä ja valmistuksesta, kliinisestä testauksesta sekä tuotantoketjun hallinnasta robotiikan keinoin.

Lääkekehityksen tunnetuimpiin yritystoimijoihin Kuopion alueella kuuluvat mm. geeni- ja soluterapian tutkimuskeskus KCT, joka tutkii tulevaisuuden hoitomuotoja eli biologisia lääkkeitä; geeni- ja viruslääkkeitä valmistava FinVector sekä bioteknologiayritys Aurealis Therapeutics, joka kehittää lääkkeitä mm. kroonisiin tulehdussairauksiin.

Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan farmasian laitos kouluttaa osaajia lääketeollisuuden tarpeisiin ja tekee korkeatasoista lääkkeisiin ja niiden kehittämiseen sekä niiden vaikutuksia eri tavoin tutkivaa tieteellistä tutkimusta. Farmasian laitoksella opiskelee yhteensä noin 1000 perus- ja jatko-opiskelijaa.

Vaikuttavaa tutkimusta alalla tekee myös Itä-Suomen yliopiston molekyylilääketieteen A. I. Virtanen-instituutti (AIVI). AIVI:ssa tehtävä solulääketieteen tutkimus tutkii solutasolla sairauksien syitä ja mekanismeja ja soveltaa saatua tietoa tautien ehkäisyyn, diagnostiikkaan sekä hoitoon. Itä-Suomen yliopiston strategian mukaiset kaksi keskeisintä kansainvälisen tutkimuksen aluetta ovat sydän- ja verisuonisairaudet sekä aineenvaihdunnan sairaudet ja neurotieteet, ja ne muodostavat perustan myös AIVI:ssa tehtävälle tutkimukselle.

Kuopion alueen toimijat ovat vahvasti mukana myös kehittämässä vastauksia koronaviruksen tuomiin haasteisiin. Suomalainen koronarokotetta kehittävä yhtiö Rokote Laboratories Finland hyödyntää kuopiolaisen professori Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, ja Itä-Suomen yliopisto on Rokote Laboratories Finlandin osaomistaja.

A.I. Virtanen Institute for Molecular Sciences logoFinVector logoOrion logoAurealis therapeutics logoKCT Kuopio Center for Gene and Cell therapy logoKuopoi Health logoUniversity of eastern Finland logo
 

Tilaa uutiskirje