Business Kuopio

 

Tahkon kehittäminen – Tahko nyt ja huomenna

Tahkon jylhät rinnemaisemat ja kuvankaunis järviluonto lumoavat läpi vuoden. Rinteiden huipulta avautuva postikorttimaisema vaihtaa väritystään vuodenaikojen mukaan ja luonnon omat käyntikohteet viehättävät kaiken ikäisiä kävijöitä aivan perheen pienimmistä alkaen. Tahko tunnetaan suurtapahtumista sekä laskettelun, golfin ja pyöräilyn mekkana. Kuopio-Tahko alueelle on määritelty kaupungin strategiaan pohjautuva visio, jonka mukaan se on nopeimmin kehittyvä matkailu- ja tapahtuma-alue Suomessa.

Vastuullisuus – Sustainable Tahko

Tahkolla on tavoitteenaan saavuttaa Sustainable Travel Finland -merkki vuoteen 2024 mennessä. Tavoitteen toteuttamisessa on mukana noin 20 alueemme matkailuyritystä, jotka uskovat matkailun kehittämisen kestävämmäksi olevan hyväksi paitsi alueemme, myös sinne saapuvien vierailijoiden viihtyvyyden sekä hyvinvoinnin kannalta. Kun yhdessä arvostamme ja vaalimme aluettamme, vaalimme myös jokaista sen asukasta sekä sinne saapuvaa matkailijaa.

TAHKOcom on solminut yhteistyösopimuksen ilmaston hiilidioksidipäästöjä kompensoivan Compensate-säätiön kanssa. Yhteistyön myötä TAHKOcom tarjoaa tulevaisuudessa Tahkon alueen matkailijoille mahdollisuuden kompensoida matkan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt suoraan varaustilanteessa. Näin ollen TAHKOcomista tulee Suomen ensimmäinen matkailun keskusvaraamo, joka tarjoaa tätä palvelua.

SmartTahko

Tahkon alueen kehityshanke SmartTahko kokoaa alueen toimijoita, energia-, verkko- ja teknologiayhtiöitä sekä tutkijoita yhteen rakentamaan digitalisoituvaa Tahkoa. Hankkeen tavoitteena on nostaa Tahkon matkailualue teknologiakehityksen ja älykkäiden palveluiden kärkikohteeksi.

Harrasteet ja tekemiset

Tahko on tunnettu erityisesti laskettelusta ja golfista. Tahkon talvikausi tulee jatkossakin profiloitumaan laskettelun kautta, kun taas kesäkaudella keskitytään pyöräilyharrastajiin ja luontoliikkujiin. Myös Tahkon pitkät portaat ovat saavuttaneet suosionsa liikkujien keskuudessa.

Tahko tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ympäri vuoden. Valittavana on useita erimittaisia rengasreittejä, joita voi yhdistellä lähes mielensä mukaan. Ulkoilu- ja retkeilyreitit (mm. maastohiihto, pyöräily, patikointi) ovat jatkuvan kehittämistyön kohteena. Tahkolla voi harrastaa käsäisin myös alamäkipyöräilyä ja talvisin laskettelua. Myös hevos- ja moottorikelkkasafareille on reittinsä. Kehittämis- ja rakentamistyötä tehdään hyvässä yhteistyössä Tahkon kyläyhdistyksen, alueen yritysten ja Kuopion kaupungin kesken. Tavoitteena on kehittää Tahkosta yksi Suomen vetovoimaisimmista ja monipuolisimmista ympärivuotisista luontoliikuntakohteista.

Tapahtumat

Tahko tarjoaa valtakunnallisia tapahtumia. Tällä hetkellä suurimmat vuosittaiset tapahtumat ovat Tahkon Juhannus, Tahko MTB, Business Slalom, Tahko-triathlon/Iroman ja Tahkon pääsiäinen. Tahko tulee olemaan Suomen tapahtumaosaavin kohde ja monipuolisin tapahtumien järjestämiseen erikoistunut kokonaisuus Suomessa. Tapahtumat tuovat kävijöitä Tahkolle ympärivuotisesti.

Kuopio-Tahko alueen Tapahtuma Action Plan 2018-2028 on tehty osana Tahkon tapahtumahanketta, joka on Pohjois-Savon ELY:n, Kuopion kaupungin, Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun rahoittama hanke ajalla 1.1.2016-31.5.2018. Voit tutustua tapahtuma action planiin 2018-2028 tästä.

Majoitus

Tällä hetkellä Tahkon kokonaismajoituskapasiteetti on 8500 petipaikkaa, joista 1500 on yhden ja kahden hengen huoneita. Vuoden 2022 aikana Tahkon alueelle rakennetaan caravan-alue.

Kaavoitus

Välimäen osayleiskaava 2017 ja Tahkovuori Panorama Sky asemakaava 2021. Kaavat mahdollistavat Länsirinteille uuden rinnealueen rakentamisen sekä majoitus- ja kylpylätilojen rakentamisen Tahkovuoren laelle. Kehittämistyöt käynnistyvät vuoden 2021 aikana Tahkomäentien peruskunnostuksella ja osittaisella siirrolla.

Tahkon keskusta-alueen asemakaava 2021-2022. Kaavoitustyö on käynnissä ja sillä tiivistetään Tahkon keskustan kaupunkirakennetta luoden selkeän ja kutsuvan ympäristön niin vierailijoille, majoittuville kuin alueen yrityksille. Alueelle sijoittuu lisää majoituskapasiteettia sekä uusia, monipuolisia tiloja erilaisille yrityksille.

Tahkon kehittämishankkeet

 • Tahkon Kehitys Oy, Tahkon alueen kehitysyhtiön muodostaminen, 2021
 • Tahkomäentien peruskorjaus ja osittainen siirto, 2021-2022
 • Tahkon reitistöjen kehittäminen, 2022
 • Smart Tahko 2 2022

Tahkon toteutuneita investointeja ja suunnitelmia

 • Tahkon Lähiliikuntapuisto, 2014
 • Tahkon portaat, 2017 (kohde 3)
 • Tahkovuori DiscGolfPark, 2019
 • Näköalatorni, 2019 (kohde 4)
 • Mäkiaution rotko, 2020
 • Huutavanholma, reitistön uudistaminen, 2021 (kohde 9)
 • Nilsiän Louhosareenan kehittäminen, 2020 (kohde 13)
 • Ratsastuskeskuksen peruskorjaus, 2021

tahko1

Tilaa uutiskirje