fbpx

Business Kuopio

 

Illustration, hiking in Tahko

Tahkoinfran kehittäminen – Tahko Action Plan 2017-2022

Tahko tunnetaan jo nyt suurtapahtumista sekä laskettelun, golfin ja pyöräilyn mekkana. Jatkossa Kuopio-Tahko -alue halutaan kehittää yhä enemmän ympärivuotiseen käyttöön ja tuoda entistä vahvemmin kansalliseen ja kansainväliseen tietoisuuteen. Kuopio-Tahko -alueen visio onkin olla ”Nopeimmin kehittyvä tapahtuma- ja matkailualue”.

Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen:

1. Markkinointi: Kuopio-Tahko -alueen yhteismarkkinoinnista vastaa Kuopio-Tahko markkinointi Oy. Vuodesta 2017 alkaen markkinoinnin kohderyhmät laajennetaan, aktiivisten aikuisten ja perheiden lisäksi, koskemaan valittuja kv-kohteita, Tahkon lähialueita ja eri intressiryhmiä valtakunnallisesti ja tapahtumavetoisesti

2. Tapahtumat: Tahkolle on haettu ja tullaan aktiivisesti hakemaan valtakunnallisia tapahtumia. Tällä hetkellä suurimmat vuosittaiset tapahtumat ovat Tahkon Juhannus, Tahko MTB, Business Slalom, Tahko-triathlon ja Tahkon pääsiäinen. Tahko tulee olemaan Suomen tapahtumaosaavin kohde ja monipuolisin tapahtumien järjestämiseen erikoistunut kokonaisuus Suomessa. Tapahtumat tuovat kävijöitä Tahkolle ympärivuotisesti.

3. Harrasteet ja tekemiset: Tahko on tunnettu erityisesti laskettelusta ja golfista. Tahkon talvikausi tulee jatkossakin profiloitumaan laskettelun kautta, kun taas kesäkaudella keskitytään pyöräilyharrastajiin ja luontoliikkujiin. Uusiin laskettelurinteisiin, rakennuksiin ja hisseihin tullaan seuraavien viiden vuoden aikana investoimaan 13 miljoonaa euroa. Tulossa on myös vaijeriliuku, portaat Tahkolle, alamäkiluistelurata, bike-park ja ajoharjoittelurata sekä jäähalli.

4. Reitistö ja pyöräily: Tahkosta kehitetään yksi Suomen vetovoimaisimmista ja monipuolisimmista ympärivuotisista luontoliikuntakohteista. Reitistön kehittämisessä huomioidaan tämän päivän tarpeet erityyppisille liikkumismuodoille kuten hevossafareihin, pyöräilyyn, patikointiin, päiväretkeilyyn, sauvakävelyyn, hiihtoon, lumikenkäilyyn ja moottorikelkkailuun. Suurtapahtumien lisäksi, lähivuosina Tahkolle tullaan rakentamaan lisää pyöräilyn suorituspaikkoja; mm ajoharjoittelu- ja pump track -alueita.

5. Majoitus: Tällä hetkellä Tahkon kokonaismajoituskapasiteetti on 8500 petipaikkaa, joista 1500 on yhden ja kahden hengen huoneita. Vuoden 2017 aikana Tahkon alueelle rakennetaan caravan-alue.

6. Saavutettavuus: Tahkon saavutettavuus paranee talvikaudella 2017, kun Onnibus aloittaa liikennöinnin Tahkolle. Tahkon rautatieyhteyden kustannukset pyritään selvittämään vuoteen 2022 mennessä.

7. Kansainväliset markkinat: Tahkon kasvu tulee jatkossa myös kansainvälisistä matkailijoista. Kohdemarkkinat ovat Kiina, Japani, Venäjä ja Keski-Eurooppa. Kansainvälisen matkailun erikoistarpeisiin vastataan rakentamalla kv-toimijaverkosto Tahkon alueelle. Kuopio-Tahko -alueen tuleva kohdemanageri tulee vastaamaan DMC-toiminnasta. Projektin ensimmäinen vaihe sijoittuu vuosille 2017-2019.

8. Kaavoitus: Kuopion kaupunki käynnistää asemakaavoituksen 30 hehtaarin alueella pysyvää asumista ja loma-asumista varten, lisäksi asemakaavoitus tehdään myös Tahkon keskustan alueella. Nykyiset asemakaavat ja yleiskaavat mahdollistavat Tahkon majoituskapasiteetin nostamisen nykyisestä 8500 majoituspaikasta 17 000 majoituspaikkaan.

Tahkon investoinnit 2017-2022

Aktiviteetit:

1. Huippupaikat Oy: Palvelurakennus, vuokraamo, lipunmyynti, hiihtokoulu
2. Huippupaikat Oy: Uusi rinnealue ja tuolihissit
3. Huippupaikat Oy: Tahkon portaat
4. Huippupaikat Oy: Näköalatorni
5. Tahko Spa: Monitoimihallin laajennus
6. Lapland Driving Oy: Ajoharjoitteurata
7. Seikkailu Kuopio Oy: Vaijeriliuku, pump track, e-fatbike -vuokraus
8. Savo Shot Oy: Sisäampumarata
9. Tahko kyläyhdistys: Reististön parantaminen

Infra:

10. PNT-group: Caravan-alue
11. PNT-group: Palveluiden digitalisointi ja tapahtumien kehittäminen
12. Keskusvaraamo TAHKOcom Oy: Digitaalisten palvelujen kehittäminen
13. Keskusvaraamo TAHKOcom Oy: Louhoksen rakenteiden loppuun saattaminen
14. Break Sokos Hotel Tahko: Huone- ja loma-asuntoremontti
15. Tahko Spa: Spa-kiinteiston kehityshanke sekä huoneistohotelli
16. Kuopion kaupunki: Asemakaavoitus ja infra

Suuret hankkeet:

17. Keskusvaraamo TAHKOcom Oy: Tahko 365
18. Tahko Hills Oy: Jäähalli, huoneistohotelli ja lomaosakehuoneistot

tahko1

Lisätietoja:

Unto Juutinen
vt. elinkeinojohtaja
Kuopion kaupunki, yrityspalvelu
Puh. 044 718 2084
unto.juutinen(at)kuopio.fi

Wille Markkanen
toimitusjohtaja
Kuopio-Tahko Markkinointi Oy
044 553 7775
wille.markkanen(at)kuopiotahko.fi

Mediassa:

Tahko Action Plan 2017-2022 -esite

16.12.2016 Savon Sanomat: Ajoharjoittelurata perusteilla Tahkolle

Tilaa uutiskirje