Business Kuopio

 

FinnHarvest on täyden palvelun metsätalo

2.4.2019

Kahdeksan Piirosen veljeksen vetämä puunkorjuuyritys FinnHarvest Oy on kasvanut yhdeksi Suomen merkittävimmistä metsäkoneyrityksistä.

Yhtiön tarina alkoi 1960-luvun lopulla, kun veljesten isä Sulo Piironen perusti Palokin Puunsiirron, joka myöhemmin muuttui Piiroset Oy:ksi. Sen rinnalle syntyi 2000-luvun alussa FinnHarvest Oy, joka keskittyi hoitamaan metsien myrskytuhoja ja ulkomaan hakkuita. Yhtiöt toimivat rinnakkain vuoteen 2016 jolloin kaikki metsäliiketoiminta siirtyi FinnHarvestille.

– Visiomme on olla täyden palvelun metsätalo. Asiakkaat saavat samalta luukulta mahdollisimman paljon: metsänkorjuun, metsänhoidon ja saaristokorjuun, toimitusjohtaja Esa Piironen kertoo.

Piironen muistuttaa, että puusta tehdään koko ajan enemmän tuotteita. Yhtiötä aiotaan kehittää siihen suuntaan, että se pystyy paremmin tuottamaan laadukasta puutavaraa sahojen ja biotuotetehtaiden käyttöön.

– Metsä on suomalaista kultaa! Teemme ympäristötekoja joka päivä, kun harvennamme metsää ja saamme hiilinieluja kasvatettua.

Vaikeuksien kautta voittoon

1990-luvun lama oli kova koetinkivi FinnHarvestille, jonka pihassa seisoivat uudet, juuri hankitut koneet. Isoin asiakas lopetti samaan aikaan toimintansa, ja valuuttaluottojen korot nousivat yli 15 prosentin.

– Niissä hetkissä tiivistyi veljesporukallamme yhdessä tekemisen meininki. Päätimme etsiä töitä lamasta huolimatta. Lopulta pääsimme metsätöihin Ilomantsiin, Enoon ja Värtsilään, Piironen kertoo.

Veljekset asuivat asuntoautossa ja tekivät 12-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa. Uurastamisen ansiosta he saivat markkoja sen verran kokoon, etteivät koneet lähteneet pankille.

Lähtölaukaus kansainvälistymiseen oli myrskytuhojen korjaaminen Saksassa vuonna 2000. Sen jälkeen yhtiöllä on ollut toimeksiantoja ulkomailla säännöllisesti. Hyvin tehty työ on jättänyt hyvän käyntikortin ja poikinut myös normihakkuita ulkomaille.

FinnHarvestin talousjohtaja Anssi Nykänen kertoo, että yhtiön kovat kasvulukemat on saavutettu systemaattisella työllä.

– Yhtiön kehittämiseen on osattu lähteä hakemaan apua talon ulkopuolelta. On nähty kasvun mahdollisuuksia mutta myös ymmärretty, että itse ei osata kaikkea.

Yksi tekijä yhtiön menestyksen takana on Nykäsen mukaan työntekijöistä huolehtiminen. FinnHarvestilla huolehditaan, että henkilökunta jaksaa arjen aherrusta kentällä ja jaksaa täyttää asiakkaan vaatimukset joka päivä.

– Kun yritys kasvaa, ei ole merkitystä paljonko kukakin veljeksistä pystyy puuta katkomaan. Sillä on merkitystä, että saadaan veljesten into ja rakkaus lajiin siirrettyä työntekijöihin.

Myös Sulo Piirosen pojilleen antama ohjenuora ohjaa edelleen yhtiön tekemistä: hommat täytyy tehdä niin hyvin, että ”passaa tulla omille jäljilleen”.

www.finnharvest.fi

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje