Business Kuopio

 

Partanen & Lamusuo suunnittelee sydämellä

26.3.2020

Luova suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo Oy syntyi, kun suunnittelijapariskunta yhdisti voimansa. Yhteisen yrityksen perustamista kiritti myös Shanghain maailmannäyttelyn suunnittelukilpailun voitto.

Kuva: KariMattiAntero Puustinen

Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo osallistuivat opiskeluaikoinaan yli 30 vuotta sitten yhdessä useisiin suunnittelukilpailuihin ja menestystäkin tuli. Pariskunta päätti kuitenkin tarjota osaamistaan omissa yrityksissään – Partanen taiteen puolella ja Lamusuo arkkitehtinä.

– Lopulta verotoimistolta otettiin meihin yhteyttä ja kerrottiin, että verotuksemme olisi helpompaa, jos tekisimme töitä yhteisessä yrityksessä, Partanen naurahtaa.

Samoihin aikoihin, vuonna 2008, pariskunta voitti yhdessä Fantasia Works Oy:n kanssa Shanghain maailmannäyttelyn Suomen paviljongin näyttelyn suunnittelutyön. Se vauhditti omalta osaltaan yhteisen yrityksen perustamista. Partanen & Lamusuon suunnittelutyö piti sisällään muun muassa näyttelyn visuaalisen ilmeen suunnittelun, multimediateosten käsikirjoittamisen ja taiteellisen ohjauksen sekä Artistiopas-hankkeen. Näyttelyyn odotettiin 3,5 miljoonaa kävijää, mutta lopulta tavoite ylittyi kahdella miljoonalla kävijällä.

Kuva: Pekka Mäkinen

Kaikki Partanen & Lamusuon toimeksiannot eivät ole olleet yhtä mittavia, yritys toteuttaa monipuolisesti isoja ja pieniä projekteja eri toimialoille. Lisäksi Jaana Partasella on taidenäyttelytoimintaa ympäri maailmaa.

– Lähdemme hankkeeseen kuin hankkeeseen luovan prosessin kautta. Arkkitehtuuri, taide ja muotoilu ovat meille työvälineitä, joiden avulla toteutamme asiakkaidemme toiveita, Lamusuo toteaa.

Vaikka yrittäjillä on ympärillään myös tiimi, haluavat he pitää yhtiön sen kokoisena, että he pystyvät itse olemaan kaikissa hankkeissa mukana. Tällöin he tietävät varmasti mitä heidän nimissään lähtee maailmalle. Shanghain maailmannäyttelyn lisäksi pariskunnalla on ollut muitakin kansainvälisiä hankkeita ja taidenäyttelyitä eri puolilla maailmaa.

Kalusteet uutena aluevaltauksena

Partanen & Lamusuo on suunnitellut tilaustöinä kalusteita koko olemassaolonsa ajan, mutta nyt yritys on lanseerannut myös oman palad-kalustemalliston. Se koostuu tiimin suunnittelemista kalusteista, joita löytyy jo esimerkiksi lentokentiltä ja elokuvateattereista. Lamusuo iloitsee, että nyt kalusteet ovat myös yritysten ja yksityisten tilattavissa.

Kuva: KariMattiAntero Puustinen

Yrityksen suunnittelemia kalusteita on hyödynnetty lisäksi Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) julkisten tilojen suunnittelussa. Partanen & Lamusuo on suunnitellut KYSille julkisten tilojen lisäksi myös Kaarisairaalan ulkoseiniä verhoavan ja aurinkosuojana toimivan, lasista valmistetun Evoluutio-teoksen. Sen ansiosta sairaalaa onkin kutsuttu Suomen kauneimmaksi.

– Mottomme on, että haluamme omalla luovuudellamme auttaa asiakkaitamme menestymään valitsemallaan tiellä. Huippuhetkiämme ovat ne hetket, kun olemme tässä tavoitteessa onnistuneet. Niitä on onneksi ollut paljon, Partanen kertoo.

Yksi onnistumisen kokemus yrittäjille oli, kun heidän suunnittelemansa Rantasalmen Hotel & Spa Resort Järvisydän valittiin vuoden 2020 matkailukohteeksi. Partanen ja Lamusuo ovat sitä mieltä, että menestystä tavoitellakseen täytyy vain luottaa omaan visioonsa ja tehdä työtä empaattisesti.

Kuva: Johannes Wilenius

– Empatia on äärimmäisen tärkeää alalla kuin alalla. Lähdemme kaikessa suunnittelussa empatian kautta: eläydymme suunnittelemiemme tilojen ja kalusteiden käyttäjien sekä asiakkaidemme tarpeisiin. Suunnittelemme kaiken, kuten suunnittelisimme ne itsellemme. Puhummekin itsestämme empatiasuunnittelijoina ja -toimijoina, Partanen toteaa.

Partanen & Lamusuon toimintaa ohjaa se, että tekemisen pitää olla mukavaa, niin yksin kuin asiakkaan ja tiiminkin kanssa. Yrittäjäpariskunnan mukaan lopputuloksessa näkyy se, onko työ tehty sydämellä ja empatian kautta.

www.pa-la.fi ja www.palad.fi

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje