Business Kuopio

 

Huippupaikat on noussut vaikeuksien kautta menestykseen

5.10.2023

Huippupaikat Oy:n omistamissa Tahkon, Kasurilan ja Vuokatin laskettelukeskuksissa parannetaan alueiden vetovoimaisuutta investointihankkeilla. Yhtiö on selvinnyt vaikeista vuosista kevyen hallinnon ja hyvän tukiverkostonsa ansiosta.

Vuonna 1986 Huippupaikat Oy operoi Vuokatin hiihtokeskusta. Samana vuonna alkoi paikallisen hiihtokeskuksen, Kasurilan, rakentaminen Siilinjärvelle, ja muutamaa vuotta myöhemmin yhtiö osti myös Iso-Syötteen ja Tahkovuoren rinnetoiminnot. Laskettelu oli nosteessa ja laskettelukeskuksilla meni hyvin.

Huippupaikkojen omistajalle, Suomen Valtakunnan Urheiluliitto ry:lle (SVUL), kertyi 1980-luvun loppuvuosina satojen miljoonien markkojen velkataakka ja Huippupaikat ajautui yrityssaneeraukseen. Sen seurauksena 80 prosenttia yhtiöstä siirtyi velkojille, ja yhtiön rinnetoimintojen johtaja Ilkka Suutarinen osti loppuosan oman yrityksensä Eisu Oy:n kautta.

– Isäni osti myös pankkien osuuden Huippupaikat Oy:stä vuonna 2006 ja sen toimintaa on jatkettu SkiOne Group -nimen alla vuodesta 2017 lähtien, yhtiön nykyinen pääomistaja Lauri Suutarinen kertoo.

SkiOne Group on emoyhtiö, joka omistamansa Huippupaikat Oy:n kautta pyörittää Vuokatin, Tahkon ja Kasurilan hiihtokeskuksia.

Haasteet on aina selätetty

Ilkka Suutarinen näki yrittäjyytensä aikana niin hyvät kuin haastavatkin kaudet ja on jakanut oppinsa jälkipolville, jotka nyt jatkavat isänsä työtä. Laurin lisäksi yhtiön strategia- ja kehittämistyössä on mukana hänen siskonsa Liisa Salminen, joka omistaa myös osuuden yhtiöstä.

– Yhtiö on kohdannut monia vaikeuksia toimintansa aikana, mutta hyvän tukiverkoston ja kevyen hallinnon ansiosta haasteet on aina selätetty. Täytyy nostaa hattua isälle, että hän saanut yrityksen niin hyvään kuntoon ja luonut tukiverkostot taustalle, Lauri Suutarinen kiittelee.

Huippupaikoilla on investointisuunnitelmia ja -hankkeita käynnissä, mutta kaikkea ei voi tehdä kerralla, kun laskettelukeskuksia on kolme. Toiminnan suunnittelua hankaloittaa lisäksi laskettelukausien heikko ennustettavuus, johon vaikuttaa juhlapyhien sijoittuminen ja säät lomakausien aikaan. Myös maailmantilanteet tuovat oman lisänsä: korona ja venäläisten puuttuminen asiakaskunnasta on viime vuosina asettaneet omat hankaluutensa keskusten toiminnalle.

– Liiketoiminnassa joutuu välillä tekemään kovia päätöksiä, jotka eivät ole kaikille miellyttäviä. Etenkin korona-aikana niitä jouduttiin tekemään, mutta koska yhtiöllä oli vahva pohja, niin pääsimme niistäkin vaikeuksista yli. Koronan jälkeinen huippukausi antoi uskoa tulevaan. Kotimaan matkailu piristyi ja ulkoilmaharrastus veti perheitä rinteisiin, Suutarinen toteaa.

Laske ilo irti

Huippupaikoilla henkilökunnan hyvinvointi ja motivointi on ollut avain menestykseen. Yhtiö vie henkilöstölleen samaa viestiä kuin asiakkailleenkin: laske ilo irti. Töitä tehdään rennossa ja innostavassa ilmapiirissä.

Henkilöstöön kuuluu tuoreempien kasvojen lisäksi muutamia yli 40 vuotta yhtiötä palvelleita työntekijöitä, joilla on rautainen ammattitaito alalta. Yhtiön oman kasvun lisäksi sen sisältäkin löytyy hienoja kasvutarinoita. Siihen on päästy keskustelevalla kulttuurilla ja yhdessä tekemisen meiningillä. Suutarinen antaa mahdollisuuden työntekijöiden ideoille myös yhtiön kehityksen suhteen.

– Lopulliset ison linjan päätökset on kuitenkin minun tehtävä, mutta meillä on avoin ja rehellinen ympäristö, jossa kaikki tulevat kuulluksi. Ja vaikka vaikeuksiakin tulisi matkan varrelle, niin pysymme positiivisina ja vaikutamme vain siihen mihin pystymme, Suutarinen lupaa.

 


Yhteistyöllä kohti menestystä

Kumppanuudet ovat Huippupaikat Oy:lle tärkeä asia. Toimitusjohtaja ja pääomistaja Lauri Suutarinen on isänsä jalanjäljissä mukana muun muassa Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:ssä. Yhteismarkkinointiyhtiö syntyi joulukuussa 2013 Kuopion kaupungin ja Tahkon matkailukeskuksen yhteistyön tuloksena.

– Tahkolla on eri toimijoilla sama suunta. Vaikka tehdään omaa bisnestä erillään toisista niin sitä ei kuitenkaan tehdä irrallaan. Jos saamme isolle parkkipaikalle porukkaa niin sitä enemmän sitä poikii myös yritysten omille parkkipaikoille. Sama pätee myös laajemmin alueellisesti katsottuna. Asioita tehdään ja suunnitellaan yhdessä, Suutarinen summaa.


Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Huippupaikat

Tilaa uutiskirje