Business Kuopio

 

Pohjois-Savoon syntyy oma 10 miljoonan euron pääomasijoitusrahasto / Hallinnointiyhtiön valinta

29.10.2019

TIEDOTE / Kuopion kaupunki ja ELY-keskus

Kuopion kaupunginhallitus on 28.10.2019 kokouksessaan valinnut Pohjois-Savon pääomasijoitusrahaston hallinnointiyhtiöksi HeLeMi VC Oy:n, jonka pääosakas on kuopiolainen sijoitusyhtiö Nostetta Oy. HeLeMi VC Oy tulee jatkossa toimimaan nimellä Nostetta Ventures Oy.  Hallinnointiyhtiön valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus käyttäen vertailuperusteena hintaa ja laatua.

HeLeMi VC Oy:n taustalta löytyy pohjoissavolaisia elinkeinoelämän pitkäaikaisia yritysvaikuttajia, rahasto-osaajia, liiketoiminnan kehittäjiä ja menestyneitä sarjayrittäjiä, joilla on vahvaa osaamista hyvinvoinnin, terveydenhuollon teknologian, lääkekehityksen ja teknologiateollisuuden toimialoista sekä yliopistotasoisesta tiede- ja teknologiaosaamisesta. Hallinnointiyhtiön operatiivisesta toiminnasta vastaavat alansa ammattilaiset, joilla on pitkä ja monipuolinen kokemus pääomarahastojen hoitamisesta.

Pohjois-Savoon syntyy paikallinen pääomasijoitusrahasto North Savo Startup Fund, joka sijoittaa pääasiassa pohjoissavolaisiin alkuvaiheen kasvuhakuisiin yrityksiin. Rahastosta tehdään sijoituksia 10-vuoden toiminta-aikana noin 15–20 kohdeyhtiöön. Ensimmäiset sijoitukset kohdeyhtiöihin tehdään arviolta vuoden 2020 alkukeväällä.

Pääomasijoitusrahasto muodostuu julkisesta sekä yksityisestä rahasta. Merkittävä osuus on myös ELY-keskuksen myöntämällä avustuksella.

  • Kuopion kaupunki, 1,2 milj.€
  • Iisalmen kaupunki, 0,5 milj.€
  • Varkauden kaupunki, 0,5 milj.€
  • ELY-keskus (avustus), 4,9 milj.€
  • Yksityiset sijoittajat, 2,5 milj.€
  • Hallinnointiyhtiö (edellytys), 0,4 milj.€

– Perustettava pääomasijoitusrahasto on hieno osoitus hyvästä yhteistyöstä Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kaupunkien kesken. Rahaston tavoitteita ovat talousalueen elinvoimaisuuden kasvattaminen, uusien yritysten syntyminen, yritysten kasvun tukeminen sekä myönteinen työpaikkakehitys Pohjois-Savossa, kertoo Kuopion elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen.

– Varkauden ja Iisalmen osalta pidetään hyvänä, että on saatu perustettua maakunnallinen rahasto, jonka kautta on mahdollista rahoittaa maakunnan kannalta tärkeitä kärkitoimialojen yrityksiä kasvuun ja start-up yrityksiä alkutaipaleella koko maakunnan alueella, toteavat Jouko Laitinen Navitas Kehitys Oy:stä ja Terho Savolainen Iisalmen kaupungilta.

Ylijohtaja Kari Virranta iloitsee siitä, että pitkäkestoinen maakunnan yhteinen merkittävä hanke on saatu nyt hallinnollisesti valmiiksi ja päästään oikeasti käyttämään uutta työkalua. Samalla lämmin kiitos kaikille hankkeen onnistumiseen vaikuttaneille tahoille maakunnan sisällä ja myös elinkeinoministeriössä.

– Olemme luonnollisesti tyytyväisiä, että pääsemme edesauttamaan alueen yritystoiminnan kehittymistä. Rahastoa on valmisteltu ja odotettu kauan, joten teemme parhaamme, että rahasto saadaan perustettua pian ja toiminta käyntiin, HeLeMi VC Oy:n toimitusjohtaja Heidi Ahonen kertoo.

Rahoituksella kohti kasvua

Perustettavan pääomasijoitusrahaston uskotaan helpottavan kasvuhakuisten yritysten kasvun edellytyksiä. Pääomasijoitusrahasto nopeuttaa ja vahvistaa maakunnan yritysten markkinoille menoa, kasvua, kansainvälistymistä ja turvaa rahoituksen saatavuuden.

Lisätietoja:

  • Elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen, Kuopion kaupungin yrityspalvelu, jukka.pitkanen(at)kuopio.fi, 0447182085
  • Toimitusjohtaja Heidi Ahonen, HeLeMi VC Oy, heidi.m.ahonen(at)gmail.com, 0400 606 122

Tilaa uutiskirje