Business Kuopio

 

Ystävyyskaupunkiyhteistyötä vahvistamassa Shanghai Pudongissa

17.4.2019

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, markkinointikoordinaattori Laura Kokko, konsultti Michael Claussen ja konsultti Kai Zhan tapasivat Shanghai Pudongin kaupunginjohtajan ja hallinnon edustajia Pudongin kaupungintalolla.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, markkinointikoordinaattori Laura Kokko, konsultti Michael Claussen ja konsultti Kai Zhan tapasivat Shanghai Pudongin kaupunginjohtajan ja hallinnon edustajia Pudongin kaupungintalolla.

Kuopion kaupunginjohtaja, Jarmo Pirhonen, vieraili ensimmäisenä ystävyyskaupunkivierailunaan Shanghai Pudongissa huhtikuun alussa. Vierailun ohjelma koostui yhteistyökumppaneiden tapaamisista, kaupunkiin ja sen toimijoihin tutustumisesta ja tulevaisuuden suunnitelmien jakamisesta. Tärkeimpinä tapaamisina olivat Shanghai Pudongin kaupunginjohtajan ja hallinnon edustajien tapaaminen kaupungintalolla sekä ystävyyskouluvierailu Beicain lukiossa.

Kaupunginjohtajan, Hang Yingwein tapaamisessa korostui Shanghai Pudongin arvostus heidän ainoata ystävyyskaupunkiaan, Kuopiota kohtaan. Kaupunkien väliset konkreettiset toimenpiteet ja vilkas koulutus- ja kulttuuriyhteistyö sekä vuosittaiset tapaamiset kertovat sitoutumisesta monipuoliseen yhteistoimintaan. Kuopion kaupungin pitkäaikainen yhteistyö ja henkilökohtaiset suhteet Pudongin hallintoon ja toimijoihin sekä yhteyshenkilömme Kai Zhanin työpanos ovat taanneet mutkattomat yhteydet kaukaiseen ystävyyskaupunkiin.

Kaupunginjohtajat keskustelivat kaupunkien rakennushankkeista, mm. Savilahdesta joka tähtää Euroopan kiinnostavimmaksi oppimis- ja innovaatioympäristöksi. Herra Hang kertoi, että Shanghai Pudongissa vanhemmilla on suuret odotukset lasten koulutuksen suhteen. Hän näkee kouluyhteistyön hyvänä tapana auttaa vanhempia ymmärtämään, että hyviä oppimistuloksia saavutetaan myös, kun lapsilla ja nuorilla on tasapaino vapaa-ajan ja koulutyön välillä. Keskusteluissa todettiin, että kaupungeilla on paljon jaettavaa toisilleen liittyen koulutukseen.

Kaupunginjohtajien tapaamisessa nousi esiin myös talviurheilu, sillä vuosi 2019 on Suomen ja Kiinan välinen talviurheilun teemavuosi edeltäen Pekingin Olympialaisia 2022. Vaikka Shanghaissa ei lunta sadakaan, on Pudongin puolelle rakenteilla sisähiihtokeskus, jota markkinoidaan maailman suurimpana. Tavoitteena on saada kiinalaiset rakastumaan talviurheiluun. Tälläkin hetkellä Kuopion alueella harjoittelee kiinalaisia mäkihyppääjiä toiveinaan osallistua olympialaisiin. Shanghai Pudongin kaupunginjohtaja hyväksyi kutsun tulla hiihtämään Kuopioon!

Kuopion kaupungilla on Pudongissa kahdeksan ystävyyskoulua alakouluista lukioon. Vuodesta 2012 lähtien kouluissamme onkin vieraillut yli 200 opettajaa ja lähes 300 oppilasta Kiinasta. Beicai Senior High School Affiliated to Shanghai Maritime University on Kuopion ensimmäinen yhteistyökoulu Shanghai Pudongista. Delegaatiota vastaanottamaan olivat kokoontuneet kaikki ystävyyskoulujen rehtorit sekä opettajia ja kouluhallinnon ystäviä vuosien varrelta.

Kiinalaiset ovat kiinnostuneita Suomen opetussuunnitelmasta, opetusmenetelmistä ja oppimisympäristöistä sekä opettajien täydennyskoulutuksesta. Kuopion tavoitteena taas on luoda pohjaa ja kasvattaa tulevaisuuden kansainvälisiä Kiina-osaajia, lisätä keskinäistä ymmärrystä ja kulttuurista tietämystä. Oppilasvaihdon keskiössä onkin perheasuminen jolloin oppilaat pääsevät elämään paikallista arkea ja luomaan henkilökohtaisia suhteita.

Beicain lukiossa delegaatio otettiin vastaan oppilaiden opastamalla kierroksella sekä musiikki- ja tanssiesityksillä. Oppilaat järjestivät kaupunginjohtajalle myös kyselyhetken, jossa he esittivät kiperiä kysymyksiä suomalaisesta koulutuksesta. Kaupunginjohtaja pääsi kokeilemaan myös laivasimulaattorilla ajoa sekä paikallisen Pudong Timesin haastateltavaksi kouluyhteistyöstä ja suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.

Tilaa uutiskirje