Business Kuopio

 

Econosto seilaa verkostoidensa ansiosta maailman merillä

25.2.2022

Econosto Oy toimittaa korkealaatuisia venttiileitä, varolaitteita, säätimiä, pinnanosoittimia sekä lauhteenpoistimia muun muassa telakoiden, kunnallistekniikan, teollisuuden ja voimalaitosten tarpeisiin. Yhtiö painottaa toiminnassaan pitkäjänteisyyden, luotettavuuden ja sitkeyden tärkeyttä.

Econoston toimitusjohtaja Martti Lehto on työskennellyt yli 40 vuotta lämpöteknisellä alalla. 1980-luvun lopulla hän koitti vaihtaa alaa, mutta veri veti takaisin venttiilien pariin.

– Perustimme vuonna 1987 vaimoni kanssa Econoston, jonka kautta tein aluksi konsultointitöitä. 1990-luvun alussa laman aikaan alkoi Euroopasta puhelimet soimaan ja osaamiselleni syntyi kysyntää, Lehto kertoo.

Myöhemmin toiminta laajeni korkealaatuisten venttiileiden, toimilaitteiden ja säätimien toimittamiseen eri alojen asiakkaille Suomeen ja ympäri maailman.

Tuotteet jalostetaan toiveiden mukaisiksi

Lehto nimittää yritystään monitoimitaloksi. Se ei ole pelkästään tavaran välittäjä, vaan yli puolet tuotteista jalostetaan asiakkaan toivomaan muotoon. Esimerkiksi yhteistyökumppanin toimittamaan venttiilin runkoon yhdistetään erilaisia toimilaitteita, joiden avulla venttiiliä pystytään kauko-ohjaamaan. Econoston jalostamia kokoonpanoja on käytössä paljon raskaassa teollisuudessa, kuten voimalaitoksissa ja telakoilla, mutta tuotteita toimitetaan myös esimerkiksi pesuloille ja sairaaloille.

Lehto arvioi yhtiön hyvän menestyksen perustuvan pitkäjänteisyyteen, luottamukseen, sitkeyteen sekä osaavaan ja motivoituneeseen henkilökuntaan. Ei riitä, että perustaa yhtiön ja ostaa varaston täyteen – tuotteille täytyy olla myös käyttäjät. Ei pidä myöskään säikähtää, jos jonkun kaupan menettää. Sen jälkeen on vain etsittävä toinen ja luotava lisää verkostoja.

– Kun aloittaessa on tehnyt töitä ilman palkkaa niin alkaa syntymään tulostakin, Lehto naurahtaa. Hän lisää, että markkinat ovat nykyisellään jo niin täynnä, ettei niihin mennä hetkessä sisään. Se vaatii pitkäjänteistä työtä. Koko ajan on oltava myös valmis kehittämään toimintaansa.

Yli puolet tuotannosta vientiin

Yksi merkittävä virstanpylväs Econoston taipaleella oli muutto 750 neliön tiloista 8500 neliön tiloihin. Lehto piti Kuopion kaupungin kanssa lukuisia palavereja ennen toimitilan hankintaa – sen verran suuresta muutoksesta oli kyse. Hän antaakin kaupungille kiitosta joustavasta yhteistyöstä.

Uusien tilojen hankinta kannatti, vuosien varrella toiminta on kasvanut merkittävästi ja ison oman varaston ansiosta yhtiö on myös omavarainen.

– Esimerkiksi laivapuolella olemme kasvaneet omassa kapeassa sektorissamme. Pääsimme pari vuotta sitten EU:n direktiivisääntöjen ansiosta mukaan isoihin konttilaivoihin, joissa raskas öljy puhdistetaan määrättyyn muotoon. Lisäksi olemme päässeet isoihin viiden laivan tuotantosarjoihin mukaan, Lehto toteaa.

Hän on aina painottanut yrityksensä toiminnassa verkostoitumisen tärkeyttä. Econosto on verkostoitunut laitevalmistajien kautta ympäri Suomen, ja yhtiön tuotannosta yli puolet menee eri toimijoiden kautta vientiin. Hän painottaa, ettei ole heidän yhtiönsä tarkoituskaan lähteä viemään kaikkea tavaraa maailmalle, vaan toiminta perustuu myös yhteistyökumppaneiden volyymeihin ja osaamiseen.

– Täältä Suomen Savosta lähtee toimituksia niin Hankoon, Kemiin kuin Miamiinkin, Lehto iloitsee.

Huutoon pitää aina vastata

Lehto painottaa jatkuvuuden ja vakuuttavuuden tärkeyttä yritystoiminnassa. Huutoon pitää aina vastata ja asioiden olla niin kuin on luvannut, muuten menee uskottavuus. Oma talous on myös pidettävä kunnossa, jotta yritys pystyy kehittymään ja antamaan työntekijöilleen sellaisen tulotason, ettei töitä tarvitse pusertaa hampaat irvessä.

Hän kannustaa yrityksiä myös pitämään yhteyttä yhteistyökumppaneihin, jotka toimivat samalla alalla tai käyttävät yhtiön tuotteita.

– Älä päästä sitä unohtumaan koskaan. Pidämme kunnian asiana, että meidät saa aina kiinni. Esimerkiksi huoltopalvelumme toimivat niin isoille kuin pienillekin asiakkaille. Joku tehdas voi jopa estyä seisakilta palvelumme ansiosta. Sitä paitsi, asiakkaammehan meidän palkkamme maksavat, Lehto kiteyttää.

Econoston verkkosivut


Kuopio toimintaympäristönä

Econosto Oy:n toimitusjohtaja Martti Lehdon mukaan Kuopiossa on ollut hyvä toimia. Lähellä on sellaisia suuria asiakkaita, kuten Savon voima Oyj, Kuopion Energia Oy ja Savo-Karjalan Vesihuolto Oy. Lehto kehuu niiden kaikkien olevan asiantuntijoita omalla alallaan, ja niiden kanssa on miellyttävää tehdä yhteistyötä.

Econosto luottaa myös alueen alihankkijoihin. Yrityksessä on työntekijöitä noin 15, mutta välillisesti se työllistää 100–200 henkilötyövuotta.

– Jos valmistamme laitteen telakalle, sen tekemiseen osallistuu joukko lähialueen sorvaamoja, koneistamoja ja hitsareita, Lehto summaa.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Econosto

Tilaa uutiskirje