Business Kuopio

 

Enfo rakentaa tasapainoa ihmisen ja tekniikan välille

27.1.2022

Enfo Oyj on kuopiolaisen Tietosavon juurilta kasvanut IT-talo, joka pysyttelee teknologiakehityksen hermolla unohtamatta ihmistä.

1960-luvun puolivälissä muutama kuopiolainen yritys yhdisti voimansa ja hankki yhteisen suurtietokoneen, joka oli niin kallis, ettei yhdenkään yrityksen varat olisi yksinään riittäneet sellaisen hankintaan. Tietojenkäsittelytarve liittyi tuolloin erityisesti taloushallinnon prosesseihin. Tältä pohjalta syntyi Tietosavo Oy, joka myös koulutti ATK-alan osaajia Kuopion alueella.

Matkan varrella tuli uusia palvelualueita mukaan, merkittävimpänä niistä asiakastieto- ja laskutusjärjestelmät. Vuonna 2001 Tietosavo muutti nimensä Enfoksi. Yhtiö ryhtyi myös tulostamaan asiakkaiden laskuja postitusta varten. Enfo olikin yksi Suomen merkittävimmistä paperitulostajista pitkään.

– Näiltä juurilta toimimme vielä tänäkin päivänä – vaikkakin aivan eri näköisenä kuin silloin, kertoo Enfon loppukäyttäjäpalveluiden johtaja Minna Nousiainen.

Poikkeuksellisen pitkä historia

2000-luvulla Enfo alkoi laajentua kansalliseksi IT-palveluyritykseksi Suomessa ja yritysostojen myötä se laajeni myös pohjoismaiseksi. Tänä päivänä Enfolla on yhteensä 10 toimipistettä Suomessa ja Ruotsissa. Kuopion toimipiste on henkilömäärältään kolmanneksi suurin.

Enfolla on kaksi pääpalvelualuetta: konsultointipalvelut ja jatkuvat palvelut. Konsultointi keskittyy integrointiin sekä dataan ja analytiikkaan. Enfo konsultoi myös tiettyjä, valittuja isoja sovelluksia asiakkailleen.

– Tarjoamme yrityksille jatkuvina palveluina muun muassa IT-ympäristöjen toteutusta, hallintaa ja tukipalveluja niihin. Niiden osalta olemme vahvasti Tietosavon jäljillä, Nousiainen toteaa.

IT-taloksi Enfolla on poikkeuksellisen pitkä historia, lähes 60 vuotta. Yhtiö pystyykin Nousiaisen mukaan ammentamaan historiasta vakaudella ja uskottavuudella. Se ei ole monessakaan asiassa ensimmäistä kertaa mukana.

Teknologiakehityksen vauhti on ennennäkemätön

Nousiainen arvioi, että asiakkaat muuttavat ja kehittävät Enfoa eniten. Yhtiö ei halua olla IT-yritys, joka kehittää palveluita yksin ja luulee tietävänsä, mikä on asiakkaille parasta, vaan ottaa asiakkaat mukaan kehittämään palveluita. Usein käy niin, että se mikä toimii yhdelle, toimii usealle. Kehitettyjä asioita hyödynnetään laajasti Enfon asiakaskunnassa.

– IT-alalla ollaan koko ajan teknisessä turbulenssissa. Nykyinen teknologiakehitys varmistaa jatkuvan muutoksen liiketoiminnallemme ja kehityksen vauhti on ennennäkemätön. Siinä ei pysy yhteiskuntarakenteet eikä koulutus kyydissä.

Tilanne oli hieman vastaava 1960-luvulla, kun Tietosavo perustettiin. Silloin havahduttiin, ettei ole osaajia eikä koulutuslinjoja, ja Tietosavon asiantuntijat lähtivät kouluttamaan heitä.

Ihmisiä tarvitaan tulevaisuudessakin

Minna NousiainenNousiaista huolettaa pysyvätkö IT-palveluiden käyttäjät muutoksessa mukana. Ihmisiä ei pidä hänen mielestään unohtaa, vaikka robotit ja teknologia monilta osin heidät korvaakin. Ihmisen tekemä työ ja sen arvo ei tule koskaan jäämään pois. Täytyy vain löytää tasapaino tekniikan ja ihmisten välille. Hän arvioikin, että pelkän tekniikan varassa toimiva yritys ei pidemmän päälle pärjää, vaan ihmisiä tarvitaan tulevaisuudessakin.

Tekniikka voi auttaa markkinoille pääsemisessä, mutta markkinoilla kasvaminen ja pysyminen vaatii palveluita ihmiseltä ihmiselle. Tekniikka ei pysty samaan, vaikka nykyisin lähes jokainen yritys onkin tavallaan IT-yritys, koska teknologian rooli on niin merkittävä.

– Aloittavan yrityksen liikeidean pitää olla kunnossa ja sille pitää olla tarvetta, mutta siitä kun mennään eteenpäin, niin toimialarajat alkavat hämärtymään – mikä on hyvä asia. Mahdollisuudet ja näkökulmat laajenevat, kun katsotaan reilusti mitä toisella toimialalla on tehty. Kehityksen vauhdissa ei pärjää, jos muutoksia vastaan lähtee taistelemaan, Nousiainen summaa.

Enfon verkkosivut


Kuopio houkuttelee uusia IT-alan opiskelijoita

Enfo Oyj:n loppukäyttäjäpalveluiden johtaja Minna Nousiainen on kiitollinen, että Kuopiossa on laaja IT-alan koulutuskattavuus. Hän toivoo, että se myös säilyy ja kasvaa. Enfo pyrkii olemaan mukana kehittämässä alueen toimintoja muun muassa Kauppakamarin digivaliokunnan kautta. Valiokunta keskittyy vaikuttamaan alueellisesti ICT-alan koulutustarjontaan ja -sisältöön sekä työvoiman riittävyyteen.

Nousiainen näkee Kuopion houkuttelevana alueena uusille opiskelijoille ja uskoo, että kaupunki houkuttelee työntekijöitä myös muilta paikkakunnilta. Alueella on paljon hyvää, kuten luonto ja asumisväljyys, jotka vaikuttavat elämänlaatuun myös työelämän ulkopuolelta.

Enfolla on huomattu, että savolainen työvoima on sitoutunutta – pysyvyys on ollut todella hyvä Kuopion toimipisteellä. Osaajia myös löytyy kaupungista, Nousiainen iloitsee.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Enfo

Tilaa uutiskirje