Business Kuopio

 

Aurealis Therapeutics on uuden lääkkeen kehityksessä maailman luokkaa

14.10.2022

Kuopiolainen Aurealis Therapeutics on kehittänyt lääkkeen, jossa on neljä eri vaikutustapaa ja joka saa ihmisen oman immuunijärjestelmän aktivoitumaan vakavia sairauksia vastaan – vastaavaa lääkettä ei tuota kukaan muu maailmassa. Lääkkeen kehittäminen on vaatinut yhtiöltä lääketieteellisen tietotaidon lisäksi monialaista osaamista lisensoinnista, rahoituksen hankkimisesta, terveystaloudesta, tuotannosta ja viranomaismääräyksistä.

Aurealis Therapeuticsin kehittämän lääketeknologian perusperiaate on simppeli – kyseessä on geneettisesti muokattu maitohappobakteeri, joka laitetaan haavaan tai syöpäkudokseen, ja se alkaa tuottamaan ympärilleen kolmea eri lääkeainetta. Kolmen lääkeaineen lisäksi myös maitohappobakteeri itsessään toimii aktiivisena komponenttina. Sen tavoite on aktivoida ihmisen oma immuunijärjestelmä. Simppeliltä kuulostavan mekanismin taustalla on mullistava, uusi teknologia, jollaista ei ole Aurealis Therapeuticsin lisäksi onnistunut tuottamaan kukaan muu maailmassa.

– Halusimme yhdistää useita eri tieteenaloja ja luoda uuden hoitokeinon, joka mahdollistaa vaikeiden sairauksien monihoidon yhdellä lääkkeellä. Yksi lääke, jolla on vain yksi vaikutuskohde, ei riitä muuttamaan vaikeiden, parantumattomien sairauksien kuten kroonisten haavojen tai syövän tilannetta, vaan tarvitaan monihoitoa. Esimerkiksi syöpäpotilaalle annetaan tyypillisesti useampaa eri lääkettä, jotta saavutetaan hoitovaste. Näiden monihoitojen kehittäminen markkinoille on kuitenkin hidasta, kallista ja usein mahdotonta, joten keksintömme voi muuttaa syövän ja tulehduksellisten sairauksien hoidon täysin, Aurealis Therapeuticsin toimitusjohtaja Juha Yrjänheikki arvioi.

Aurealis Therapeuticsin tutkimusryhmä on kymmenien vuosien tutkimuskokemuksensa perusteella todennut, että ihmisen oma immuunijärjestelmä on äärimmäisen voimakas työkalu, kun sen saa tekemään oikeita asioita. Yhtiön perustaja ja tieteellinen johtaja, farmasian tohtori Thomas Wirth päätti lähteä edistämään uuden lääketeknologian kehitystä ja perusti Aurealis Therapeuticsin vuonna 2010. Yrjänheikki ja muut perustajat lähtivät mukaan toimintaan pari vuotta myöhemmin.

Lääketieteellisenä johtajana tiimissä toimii alusta lähtien mukana ollut LT, FT Haritha Samaranayake. Myös muut yhtiön taustavaikuttajat ovat pitkäaikaisia geeniterapiatutkijoita, jotka ovat vuosikymmeniä tutkineet tulehdussairauksia, syöpiä ja immuunisolujen merkitystä ihmisten sairauksissa. Yhteinen nimittäjä tiimin taustalla on se, että kaikki tiimiläiset ovat tavalla tai toisella Itä-Suomen yliopiston kasvatteja. Tutkimusryhmän jäsenillä on kokemusta aivotutkimustyöstä A.I. Virtanen -instituutissa, virus- ja geeniterapiatutkimuksesta professori Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmässä sekä niihin liittyvissä yrityksissä.

Lääke ja siinä käytetty käytetty teknologia on jo saanut maailmanlaajuiset patentit

Yrjänheikki arvioi, että monialainen ja poikkitieteellinen osaaminen on yksi yhtiön menestystekijöistä. Pelkällä lääketieteellisellä kokemuksella ei Aurealis Therapeutics olisi menestynyt, vaan tieteellisen osaamisen lisäksi on täytynyt olla hyvä rahoituksen hankkimisessa, patentoimisessa, tuotannon kehityksessä ja skaalaamisessa, terveystaloudessa, laadunhallinnassa sekä viranomaismääräysten tulkinnassa. Pisimmällä olevan, parantumattomiin diabeettisiin haavoihin tarkoitetun lääkkeen kehitys etenee tällä hetkellä toisessa potilaskoevaiheessa. Työtä on vielä useita vuosia jäljellä ennen kuin lääke on markkinoilla, mutta Yrjänheikki iloitsee, että kehityksessä ollaan jo loppusuoralla.

– Oli huikea hetki, kun pystyimme osoittamaan, että lääkkeemme toimii. Yrityshistoriamme parhaat hetket ovat olleet, kun näimme ensimmäiset potilaskokeiden tulokset. Krooniset, parantumattomat haavat lähtivät paranemaan lääkkeemme ansiosta. Se antaa lisäuskoa, että teoriamme toimii käytännössä. Vielä vaaditaan isompia potilaskokeita, mutta tämä on hieno virstanpylväs.

Myös se on antanut aihetta iloon, että lääkkeelle ja siinä käytetylle teknologialle on jo myönnetty maailmanlaajuiset patentit ja ensimmäinen 140 miljoonan dollarin lisenssi- ja yhteistyösopimus on tehty Kiinaan. Se auttaa yhtiötä myös taloudellisesti, vaikka mukana on myös yksityisiä ja julkisia sijoittajia ja sijoitusyhtiöitä, joiden panos ja merkitys Yrjänheikin mukaan on ollut ja tulee edelleen olemaan elintärkeää.

Aurealis Therapeutics on sikäli perinteinen biotech- eli lääkekehitysyritys, että sen tavoite on kehittää lääke tiettyyn vaiheeseen ja sen jälkeen partneroida, lisensoida tai myydä tuote eteenpäin isommalle lääketeollisuuden toimijalle. Tähän on tähdätty luomalla pitkäaikaisia suhteita partnereiden, rahoittajien, johtavien tutkijoiden, palveluntarjoajien ja koko laajan toimialayhteisön kanssa.

Yrjänheikki vinkkaa, että liike-elämässä pelkkä asioiden hoitaminen ei riitä, vaan kannattaa rakentaa luottamussuhteita ihmisten kanssa – ne kantavat. Pitää myös olla kärsivällinen, vaikka ensimmäisessä tapaamisessa ei välttämättä saada kaikkea heti sovittua tai saa negatiivisen vastauksen.

– On kyseessä minkä kokoinen kauppa tai sijoitus tahansa niin kyllä sopimukset kuitenkin ihmisten välillä edelleen tehdään. Lisäksi yritystoiminnassa pitää löytää balanssi nöyryyden ja kovan itseluottamuksen välille, jotta globaalissa kilpailussa pärjää.

Aurealis Therapeutics verkkosivut


Juuret Kuopiossa

Aurealis Therapeutics on verkostoitunut vahvasti paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

– Olemme juurtuneet Kuopioon ja tiedämme tämän alueen vahvuudet. Täällä on erinomaista osaamista solu- ja geeniterapian sairauksien tutkimisesta ja lääkekehityksestä, Aurealis Therapeuticsin toimitusjohtaja Juha Yrjänheikki sanoo.

Tällä hetkellä yhtiö ulkoistaa laboratoriotoiminnot sekä valmistus- ja testipalvelut, mutta parhaillaan on mietinnässä oman valmistustilan perustaminen Kuopioon. Se tulee toteutuessaan olemaan lähivuosien investointi alueelle.


Teksti: Minna Akiola

Kuva: Aurealis Therapeutics

Tilaa uutiskirje