Business Kuopio

 

Galenan vahva laatujärjestelmä mahdollistaa sen kansainvälisen kasvun

1.3.2023

Itä-Suomen yliopistosta spin-off-yrityksenä alkunsa saanut Galena Pharma Oy on pystynyt löytämään kasvavalla farmasian alalla oman asiakaskuntansa ja tuotteistonsa sekä kehittämään tehtaansa kilpailukykyiseksi. Se on vaatinut osaamista ja kovaa työtä – ja jonkin verran myös onnea.

Galenasta tuli eri vaiheiden jälkeen perheyhtiö, kun Atte Kukkonen ja Heidi Taipale ostivat sen vuonna 2011. Pitkän kokemuksen alalta omaava yrittäjäpariskunta on vuosien varrella kehittänyt yhtiötä sekä panostanut sen tuotantoon ja uusiin tiloihin. Vuonna 2021 Intera Partners tuli yhtiöön kumppaniksi, ja Galenaa ryhdyttiin systemaattisesti uudistamaan sekä luomaan sille rakenteita kansainvälistä kasvua varten.

– Meidät tunnetaan yhtiönä, joka on rehti, osaava ja yrittää parhaansa. Se on pohja, jonka päälle on hyvä rakentaa kasvua, Galenan myyntijohtaja Janne Mäkelä arvioi.

Nyt yrityksessä on myyntiä 28:aan maahan. Tällä hetkellä yhtiö hakee aktiivisesti asiakkaita Suomen ulkopuolelta. Tavoitteena on EU-alue, Lähi-Itä ja tietyt Aasian maat. Useita neuvotteluja erilaisten kaupallisten yhtiöiden kanssa on menossa.

Kansainvälistä kasvua johdetaan Kuopiosta. Siellä on Galenan valmistus, tuotekehitys-, laatu- ja rekisteröintiyksiköt sekä osaamisen syvä ydin. Siitä on ollut verkostoitumisessa ja uusien osaajien löytämisessä hyötyä, että Kuopiossa on yliopisto, jossa opetetaan farmasiaa. Myös alueen lukuisat health tech -yritykset ovat auttaneet verkostoitumisessa ja houkutelleet alueelle alan osaajia.

Galenalla uskalletaan ottaa riskejä

Galenan tärkeimpiä kasvun lähteitä ovat itsehoitotuotteet ja erityisesti lääkinnälliset laitteet, joita myydään apteekeissa. Ne ovat Galenan kehittämiä ja valmistamia tuotteita, joita se tarjoaa markkinointiyhtiöille markkinoitavaksi. Tuotteita voivat olla esimerkiksi sinkkitabletit, haavanhoitosprayt, palovammojen hoitoon tarkoitetut voiteet, kylmägeelit ja yskänlääkkeet.

– Markkinoilla on paljon vanhoja tuotteita, ja meillä on kyky modernisoida niitä sekä tehdä niistä pienillä muutoksilla parempia, Mäkelä kertoo.

Galena valmistaa myös asiakkaidensa omia tuotteita sekä kehittää tuotteita edelleen asiakkaidensa ideoiden pohjalta. Uuden tuotteen kehittäminen ja kehitystyön aloittaminen on tietty riski, mutta riskejä on Galenalla kuitenkin uskallettu ottaa ja viedä hankkeita eteenpäin, vaikka rekisteröinnit ja lanseeraukset varsinkin Euroopan ulkopuolella ottavat aikaa.

Laatusertifikaatit ohjaavat Galenan toimintaa

Galena on lääkeyhtiö, jonka tekemiselle ovat tärkeitä sen saamat laatusertifikaatit. Kansainvälistymisessä yhtiötä onkin auttanut sen vahva laatujärjestelmä. Se sai vuonna 2022 yhtenä ensimmäisistä toimijoista Suomessa ja Euroopassa EU MDR -sertifikaatin.

– Panostaminen MDR-asetuksen käyttöönottoon oli strateginen päätös. MDR-hyväksynnän saaminen 2022 oli merkittävä vaihe yhtiön historiassa sekä vahva signaali siitä, että yhtiön tuotekehitys, laatu- ja rekisteröinti osaaminen ovat eurooppalaisittain korkeaa tasoa. Se on kertakaikkisen kova saavutus meidän laatutiimiltä, ja sitä myös juhlittiin! Valmius tulevaisuuteen on nyt hyvä, ja se mahdollistaa meidän kansainvälisen kasvumme, Mäkelä iloitsee.

Yhtiössä ei ole isoa hierarkiaa, vaan kaikki istuvat samassa kahvipöydässä ja toimitusjohtaja Atte Kukkonen on teknisen kokemuksensa ansiosta hyvin jyvällä siitä, mitä tuotannon puolella tapahtuu. Tiimi on sitoutunut ja tekee työtä täydellä sydämellä.

– Tähän työhön tarvitaan kaikkia organisaation osia. Lääkkeiden tuotannollinen tekeminen on haastavaa työtä, ja on hyvä, että ympärillä on ihmisiä, jotka ovat olleet kauan alalla ja nähneet erilaisia tilanteita, Mäkelä sanoo.

Markkinoille kannattaa suunnata ennakkoluulottomasti

galena, 3 valkotakkista henkilöä katsoo kameraan Vientikauppaa useisiin maihin urallaan toteuttanut Mäkelä vinkkaa, että maailmalle lähtiessä on hyvä miettiä, mitkä ovat omat vahvuudet, lähteä ennakkoluulottomasti liikkeelle ja luottaa omaan tekemiseen. Se ei haittaa, jos tavoite ei alkuvaiheessa ole aivan selvä, se selkiytyy kyllä matkan varrella, hän lupaa.

– Olen itse tykännyt lähteä liikkeelle jo vähän ennen kuin kaikki on valmista. Markkinoille kannattaa viedä aihioita, jotka ovat jo melko hyviä ja kehittää toimintaa saadun palautteen myötä. Sitä kun on jonkin aikaa tehnyt niin alkaa olla jo aika hyvä konsepti kasassa ja hyviä tuotteita, joita kaupata, Mäkelä uskoo.

Galenan verkkosivuille tästä


Vahvat verkostot Kuopion alueella

Galena on luonut alan yrityksiin vahvat verkostot Kuopion alueella. Yhtiön myyntijohtaja Janne Mäkelä pitää Kuopiota kehittyvänä alueena, jossa on paljon farmasia-alan osaamista. Siellä on myös isoja toimijoita, jotka ovat kovassa kasvussa ja osaltaan vetävät työvoimaa alueelle.

– Kuopiossa on hyvät mahdollisuudet kasvulle, Mäkelä summaa.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Galena Pharma Oy

Tilaa uutiskirje