Business Kuopio

 

KomeroFood sai palkinnon uurastukselleen

29.11.2021

KomeroFood Oy on niittänyt menestystä Suomalainen Menestysresepti 2021 -kilpailussa Ateriakippo-valmisruokatuotteellaan. Menestyksen avaintekijöiksi toimitusjohtaja Pekka Nuutinen listaa rohkeuden kysyä apua ja tiimityön.

Tuotekehityksen diplomi-insinööri Pekka Nuutinen koki olevansa epätavallinen insinööri, koska häntä kiinnosti ihmiset ja heidän tarpeensa. Laitteita suunnitellessaankin hän halusi, että ihminen on keskiössä. Kehitysinsinöörin työ alkoi ajan myötä myös tuntua tasaisen harmaalta, ja hän huomasi kaipaavansa lisää tunteita työhönsä. Nuutinen päätti, että ennen 30-vuotissyntymäpäivää pitää olla menestyvä startup-yritys perustettuna, joka vastaa ihmisten tarpeisiin.

– Se on kyllä uskomatonta, että kun sellaisen tavoitteen asettaa niin tässäkin tapauksessa se toteutui. Perustimme Jussi Räisän ja Harri Viitamäen kanssa helposti kokattavia aterioita valmistavan KomeroFood Oy:n vuonna 2015, kertoo yhtiön toimitusjohtajana toimiva Nuutinen.

Hän nauraa, että startupin perustamisen myötä hän on päässyt myös kokemaan tunteita onnistumisesta kauhuun eikä pettymyksiltäkään ole vältytty. Positiivisia tunteita on kuitenkin ollut enemmän.

KomeroFood sai hyvän loikan menestyksen suuntaan, kun yhtiön kehittämä Ateriakippo sijoittui Suomalainen Menestysresepti 2021 -kilpailussa toiseksi. Ohjelman jälkeen yhtiön liikevaihto kymmenkertaistui ensimmäisten viikkojen aikana. Se tuntui yrityksen omistajista palkinnolta pitkälle uurastukselle.

Mitään ei pidä jättää tekemättä, vaikkei osaisi

Pekka Nuutinen hymyilee keskellä kesäistä koivumetsää, kädessään hänellä on KomeroFoofin tuoteKomeroFoodin idea syntyi Nuutisen omasta tarpeesta, kun hän pohti helpotusta tuskailuun mitä laittaa perheelle arkiruoaksi. Hän myös koki kaupasta löytyvät valmisruoat liian pieniksi ja niistä puuttui tuoreus. Yksi innoittajista yrityksen perustamiselle oli lapsena seurattu Kokkisota-ohjelma.

– Mietimme Jussin ja Harrin kanssa, että Alénin Henri on huippukokki, ja jos hänet saisimme mukaan tiimiin, niin ruoka olisi varmasti hyvää. Monet ovat ihmetelleet, miten saimme Henkan mukaan, mutta sehän oli helppoa: kysymällä. Hän sanoi heti olevansa mukana ja on yksi perustajaosakkaista, Nuutinen sanoo.

Nuutinen kannustaa muitakin yrittäjiä kysymään apua, jos jotain ei osaa. Sitä ei tarvitse pelätä eikä pidä jättää mitään tekemättä sen takia, jos ei itse osaa. Kyllä joku osaa ja yleensä avun kysyjää autetaan – etenkin yrittäjien keskuudessa. Se on yllättävän toimiva keino.

Startup-yritystä ei kannata perustaa yksin

Menestysreseptikonseptiin kuuluu, että alle puolessa vuodessa on tehtävä kahden vuoden työ. Paljon haasteita ja yllätyksiä mahtui matkan varrelle, joista suurin osui lanseerausviikolle. Tuotantolaitteisto oli temppuillut jo muutenkin ja pari päivää lanseerauksen jälkeen siitä hajosi ratkaisevan tärkeä laakeri keskellä yötä.

– Muistin, että Kuopiossa toimii laakerikauppias. Soitin hänelle sunnuntaina lähellä keskiyötä ja kauppias ajoi yöllä avaamaan kaupan, jotta laite saatiin takaisin kuntoon. Tämäkin on hyvä esimerkki siitä, että yrittäjät tekevät kaikkensa, että voivat auttaa toisiaan, Nuutinen iloitsee.

Hän kokee, että startup-yritystä ei kannata perustaa yksin vaan hakea sen ympärille tiimi, jossa pystyy pallottelemaan ideoita – siihen voi riittää kaksikin aiheesta innostunutta henkilöä. Toiseksi vaihtoehdoksi hän näkee Kuopion erilaiset yhteisöt, joista saa tarvittaessa vertaistukea ja neuvoja.

– Sitä ei kannata pelätä, että joku varastaa jonkin idean. Yrittäminen on yhteistyötä monella tasolla, Nuutinen summaa.

Lisätietoja KomeroFoodin verkkosivuilta


Verkostoitumisen tärkeys

KomeroFood osallistui Business Kuopion Next Level -hankkeeseen, jonka tavoitteena on kohdeyritysten saaminen vahvaan, hallittuun kasvuun intensiivisen kouluttamisen ja valmentamisen avulla. Nuutinen koki verkostoitumisen hankkeessa hyväksi asiaksi ja ohjeet sekä sparraus veivät yritystä eteenpäin.

Yritys luottaa toiminnassaan paljon kuopiolaisiin toimijoihin, jotka toimittavat KomeroFoodille muun muassa kalaa. Kuljetus Weeman Ky on myös yksi hyvä kumppani ja työntekijätarpeisiin vastaavat HR Mentor Oy sekä Jeesi Henkilöstöpalvelut Oy.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: KomeroFood

Tilaa uutiskirje