Business Kuopio

 

Saana on Siikarannan sydän

28.10.2019

Matkailukeskus Saana on herättänyt suurta kiinnostusta sekä arkkitehtuurisesti että palveluidensa puolesta. Saana on Kuopion mittakaavassa poikkeuksellinen, suuren kokoluokan matkailuhanke, joka on pääosin rakennettu yksityisellä rahalla.

Idea julkisesta saunasta oheispalveluineen sai alkunsa, kun muutama Saanan perustajaosakkaista kävi ihastelemassa Helsingin Löylyä. He miettivät olisiko Kuopiossa vastaavantyyppiselle konseptille kysyntää.

– Yhteisöllisyys on tullut mukaan saunakulttuuriin, joten päätimme laittaa hankkeen vireille. Nykyään rakennetaan paljon huoneistoja ilman saunaa, mutta ihmiset haluavat kuitenkin saunoa. Tarjoamme siihen mahdollisuuden, Saanan hallituksen puheenjohtaja Raimo Sonninen toteaa.

Prosessi oli todella nopea, ideasta ovien avaamiseen meni vain kaksi ja puoli vuotta. Suunnitelmia päivitettiin matkan varrella ja lopulta matkailukeskuksesta tuli todella mittava. Saanassa on tällä hetkellä Suomen suurin terassialue, joka ulottuu kahteen kerrokseen.

Laatu edellä

Kylpylän ja ravintolan suunnittelussa on lähdetty pyrkimyksestä ”wow-efektiin”. Erityisesti kylpylä altaineen ja savusaunoineen on saanut erittäin hyvää palautetta.

Yksi Saanan menestystekijä on paikan sijainti hienolla paikalla Kallaveden rannalla. Vaikka palvelukonsepti on etsinyt vielä muotoaan, ovat kylpyläkävijät löytäneet paikan erinomaisesti.

– Kylpylän valtava suosio on yllättänyt positiivisesti. Heinäkuussa pelkästään kylpylän puolella kävi 3500 asiakasta, Sonninen iloitsee.

Saanan ravintolakonseptissa on satsattu hyvin vahvasti lähiruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Saana on tullut Kuopion ravintolakentälle nimenomaan laatu edellä.

Saana on Sonnisen mukaan koko Siikarannan sydän. Yritys tekee vahvasti yhteistyötä alueen muiden palveluntarjoajien kanssa ja he yhdessä luovat Siikarannasta yhtenäisen vapaa-ajan keskuksen, jossa on mahdollista järjestää esimerkiksi tyhy-päiviä.

Saanan savusauna sai tunnustuksen

Erityisen iloinen Sonninen on siitä, että Saana on pystynyt järjestämään laadukkaasti suuriakin tapahtumia. Yrityksen huippuhetket liittyvätkin hänen mukaansa nimenomaan hyvin menneisiin seminaaritapahtumiin ja yksityisjuhliin.

Saana on seitsemänä päivänä viikossa auki. Se on tuonut hyvän jatkumon mutta osaltaan myös aiheuttanut haasteita käynnistysvaiheessa, kun rakennustyöt ovat olleet vielä kesken.

– Aina syntyy tiettyä hienosäätöä, kun uutta palvelua lanseerataan. Olemme kuitenkin selviytyneet alun hankaluuksista hyvin, Sonninen kertoo.

Hänen mukaansa kannattaa ottaa oppia muilta alan toimijoilta, jos tulee itse uudelle toimialalle. On syytä seurata miten vastaavat toimijat toimivat. Esimerkiksi savusaunan osalta Saanan perustajat ottivat selvää millainen savusauna on paras ja räätälöivät sen perusteella parhaiten tarpeisiinsa sopivan kokonaisuuden. Se tuottikin tulosta, kun Kansainvälinen Savusaunaklubi ry valitsi Saanan savusaunan Suomen parhaaksi.

– Säveltäjä Aulis Sallinen sanoi aikoinaan, ettei pidä lähteä säveltämään, jos ei tunne nuotteja. Pitää olla nöyryyttä ottaa selvää ja oppia, Sonninen tiivistää.

www.kuopionsaana.fi

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje