Business Kuopio

 

Alueellinen työllisyyskokeilu käynnistyy 1.8.2017

1.8.2017

Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä käynnistyy elokuun alussa alueellinen työllisyyskokeilu, jossa TE-toimiston ja kuntien työllisyyspalvelut yhdistetään yhdeksi palvelukokonaisuudeksi. Kokeilussa lähipalvelut rakennetaan jokaiseen kokeilualueen kuntaan yhden luukun periaatteella, ja siinä panostetaan yritysyhteistyöhön piilotyöpaikkojen löytämiseksi. Kokeilun toteuttamiseksi TE-toimistosta siirtyy kokeiluun kuusi asiantuntijaa ja osa-aikaisesti psykologi työskentelemään kuntien työntekijöiden rinnalle. Kokeilussa on mukana myös Savon koulutuskuntayhtymä, jolla on alueella merkittävä rooli osaamisen kehittämiseen liittyvissä palveluissa.

Kokeilun noin 3 000 työtöntä työnhakijaa siirtyvät TE-toimistolta kuntien asiakkaiksi. Kunnat vastaavat niiden työttömien työnhakijoiden työllisyyspalveluista, jotka ovat olleet yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään 12 kuukautta tai jotka ovat työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun asiakkaita. Kunnat ottavat kokeilussa hoitaakseen mm. työttömien palvelutarpeiden arvioinnin, työllisyyssuunnitelmien laatimisen, määräaikaishaastattelut, työnvälityksen sekä osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut. Lisäksi asiakkaille on tarjolla tukku kuntien vapaaehtoisesti järjestämiä työllisyyspalveluja. Kokeilussa panostetaan myös yritysyhteistyöhön piilotyöpaikkojen löytämiseksi. Kokeilun tavoitteena on löytää keinoja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi.

Kokeilussa tehdään edelleen kiinteää yhteistyötä Pohjois-Savon TE-toimiston kanssa. Asiakkaat ohjataan kokeiluun TE-toimiston kautta, joka viestittää asiakkaille kokeilun alkamisesta. Asiakkaan ei tarvitse olla itse yhteydessä kotikuntansa työllisyyspalveluun, vaan kunnat ottavat yhteyttä heille siirtyviin asiakkaisiin kokeilun käynnistymisen jälkeen. Asiakkuus kokeilussa määräytyy pääsääntöisesti työttömyyden keston perusteella eikä se vaikuta asiakkaan palveluihin, etuuksiin tai vireillä oleviin asioihin.

Jatkossa myös kunnilla on käytössä myös TE-toimiston asiakastietojärjestelmä, mikä helpottaa kuntien ja TE-toimiston yhteistyötä sekä sujuvoittaa palvelua asiakkaan kannalta. Kaikkea kokeilussakaan ei kuitenkaan saa yhdeltä luukulta. Kokeilussa kuntien työllisyyspalvelut eivät voi antaa työvoimapoliittisia lausuntoja tai tehdä työttömyysturvaan liittyviä selvityksiä, vaan ne hoidetaan edelleen TE-toimiston puolella.

********

FAKTAT

Pohjois-Savon TE-toimisto huolehtii asiakkaidensa palveluista 31.7.2017 saakka. 1.8.2017 alkaen kokeilun kohderyhmään kuuluvat saavat työllistymistä edistäviä palveluja kotikunnan työllisyyspalvelusta TE-toimiston sijaan.

Muutos ei vaadi toimia asiakkailta, vaan kunnat ottavat yhteyttä heille siirtyviin asiakkaisiin. Kokeiluun liittyviä tiedotteita ja ohjeita sekä vastuutyöntekijän yhteystiedot lähetetään kaikille asiakkaille elokuun 2017 aikana. Asiakkaan on hyvä seurata aktiivisesti kunnalta ja TE-toimistolta tulevaa viestintää.

Työllisyyskokeilulla ei ole vaikutusta työttömyysetuuteen. Työttömän työnhakijan velvollisuudet pysyvät kokeilussa ennallaan.

Sähköinen asiointi tapahtuu edelleen osoitteessa www.te-palvelut.fi. Henkilökohtainen asiointi toimii kuntien työllisyyspalveluissa ajanvarauksella. Mikäli asiakkaalla on tarvetta saada henkilökohtainen tapaamisaika heti elokuulle, kannattaa ajanvaraus hoitaa neuvonta- ja asiointipuhelimen tai asiointisähköpostin kautta.

Kuopion kaupungin työllisyyspalvelujen yhteystiedot ovat

  • Käyntiosoite: Asemakatu 38­–40, A-rappu, 3. kerros
  • Postiosoite: PL 228, 70101 Kuopio
  • Neuvonta- ja asiointipuhelin: 044 718 4032 (päivystys 13–14, muina aikoina vastaajaan voi jättää soittopyynnön)
  • Asiointisähköposti: tyollisyyspalvelu(at)kuopio.fi
  • Tulossa 1.8.2017 alkaen myös Chat-palvelu. Tästä tiedotetaan hieman tuonnempana lisää.

Tilaa uutiskirje