Business Kuopio

 

Jyväskylä, Kuopio ja Lahti tiivistävät yhteistyötä yhteisellä elinvoimakumppanuusryhmällä

27.5.2024

Työ- ja elinkeinoministeriö asettaa osana kaupunkipolitiikan kokonaisuutta valtion ja kolmen kaupungin elinvoimakumppanuusryhmän.

Kaupungeista elinvoimakumppanuusryhmään kuuluvat Jyväskylä, Kuopio ja Lahti. Elinvoimakumppanuusryhmän tavoitteena on vahvistaa valtion ja kaupunkien välistä avointa vuoropuhelua, jakaa yhteinen tilannekuva kehityksestä sekä etsiä ratkaisuja yhteisiin haasteisiin. Tällaisia haasteita ovat esimerkiksi työvoiman saatavuus ja osaamisen vahvistaminen. Ryhmän toimikausi on pääministeri Petteri Orpon hallituksen toimikausi.

Hallitusohjelmassa todetaan, että maakuntien keskuskaupungeilla on erityisen tärkeä tehtävä alueellisen elinvoiman, sivistyksen ja osaamisen luomisessa. Kaupunkien ja valtion suhdetta on järkevää kehittää vahvaan kumppanuuteen perustuen. Suurina kaupunkeina Jyväskylällä, Kuopiolla ja Lahdella on kyky sekä mahdollisuudet kantaa vastuuta koko yhteiskuntaa kohtaavista ilmiöistä yhdessä valtion kanssa. Lisäksi näillä kolmella on täydet mahdollisuudet vauhdittaa taloutta työllisyyden, korkeakoulutuksen, innovaatiopolitiikan ja kansainvälistymisen keinoilla.

Elinvoimakumppanuusryhmän puheenjohtajana toimii kaupunkikehittämisestä vastaava kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Jäsenistön muodostavat Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti ja Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Elinvoimakumppanuusryhmän kokoonpanoa täydennetään tarpeen mukaan riippuen käsittelyssä olevista asioista esimerkiksi korkeakoulujen ja kauppakamarien edustajilla. Ryhmän työtä valmistelee ja koordinoi sihteeristönä toimiva kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmän temaattisten kumppanuuksien jaosto.

Tilaa uutiskirje