Business Kuopio

 

Kuopio sai Kiinan ystävyyskaupunkipalkinnon ainoana Suomessa

17.11.2016

Kiinalaiset viranomaiset ovat palkinneet Kuopion ja Shanghai Pudongin välisen ystävyyskaupunkisuhteen China International Friendship-City Exchange and Cooperation Award -palkinnolla. Mikään suomalaiskaupunki ei ole saanut palkintoa aikaisemmin.

Yhteistyötä Kuopion ja Shanghai Pudongin välillä tehdään monipuolisesti muun muassa kulttuurin, opetuksen ja yritysten kansainvälistymisen saroilla.

Palkinnon myönsivät China International Friendship Association ja China International Friendship-City Alliance. Se luovutettiin perjantaina 11.11.2016 Chongqingissä, 2016 China International Friendship-City Congress-tapahtuman yhteydessä. Arvokkaan ja juhlallisen tilaisuuden avajaisissa puhui Kiinan varapresidentti ja paikalla oli monen maan entistä ja nykyistä valtionjohtoa. Palkinnon vastaanottivat Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen.

– Olen hyvilläni tästä palkinnosta. Se on tunnustus sille pitkäaikaiselle ja laaja-alaiselle yhteistyölle, jota Kuopion ja Shanghai Pudongin välillä on tehty ja tehdään. Olemme tehneet työtä mm. kulttuurin, opetuksen ja yritysten liiketoiminnan edistämisen saralla. On hienoa, että olemme nyt saaneet osoituksen siitä, että kuopiolaisten työtä arvostetaan koko Kiinan tasolla, kertoo Paronen.

– Meille suuri vahvuus on, että yhteistyössä Kiinan suuntaan on Kuopion puolelta mukana monia innostuneita, osaavia ja sitoutuneita henkilöitä ja toimijoita. Heidän kanssaan kaupunki on onnistunut luomaan myönteiset puitteet yhteistyölle Shanghai Pudongin kanssa, mikä tukee monien mukana olevien tahojen ja aktiivisten toimijoiden kanssakäymistä kiinalaisten toimijoiden kanssa, Paronen jatkaa.

Kuopio ja Shanghai Pudong ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2012 lähtien, mutta yhteistyö alkoi jo 2000-luvun alussa. Kuopiolla on 14 muutakin ystävyyskaupunkia, mutta Kuopio on Shanghai Pudongin ainoa ystävyyskaupunki.

– Mittakaavaero Kuopion ja Shanghain modernin osan, viiden miljoonan asukkaan Pudongin välillä on huikea, suhteuttaa Pekka Kantanen.  – Kiinalaiskaupungeilla on tuhansia ystävyyskaupunkisuhteita kautta maailman. Palkinnon merkitystä auttaa suhteuttamaan se, ettei mikään muu suomalaiskaupunki ole tätä saanut. Kertoohan se, että Kuopion ja Shanghain yhteistyössä on jotakin aivan ainutlaatuista, Kantanen jatkaa.

Kuopion alueen yhteistyöverkoston Shanghai-toiminnoissa muodostavat Kuopion kaupunki, Kuopio Innovation, Itä-Suomen yliopisto (UEF), Kuopion alueen kauppakamari, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY). Yritystoiminnan kansainvälistymisen lisäksi toiminnan kasvu on viime vuosina ollut voimakasta opetuspuolella ja säilynyt hyvin aktiivisena myös kulttuuripuolella.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Petteri Paronen, 044 718 2001
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantanen, 044 355 8998

Tilaa uutiskirje