Business Kuopio

 

Simo Valakari: Hyvällä johtajalla on yksi taito ylitse muiden

17.3.2022

Miten joukkueellinen erilaisia pelaajia motivoidaan kohti yhteistä tavoitetta? Veikkausliigassa KuPSia valmentava Simo Valakari kertoo valmentajan vaikeimmista paikoista ja joukkueen arvojen siirtämisestä esityskalvoilta käytännön arkeen.

Simo Valakari

Nykyvalmentajalla ei tarvitse olla vastauksia kaikkeen

Ennen valmentajaksi ryhtymistä Valakari pelasi jalkapalloa pitkään kolmessa eri maassa. Hän kertoo valmennusperiaatteiden muuttuneen oman uransa aikana paljon.

– 90-luvulla valmennus oli aika autoritääristä ja ylhäältä alaspäin sanelevaa. Pelaajat eivät juuri saaneet tai osanneet kyseenalaistaa mitään. Nykyisin päätökset on aina pystyttävä perustelemaan. Ratkaisuja etsitään myös yhdessä pelaajien kanssa tietoisesti, Valakari kertoo.

Nykyvalmentajan työtä helpottaa eri osa-alueisiin erikoistuneiden ammattilaisten valmennustiimi. Valmentajan on hyvä myöntää, ettei yksin tiedä kaikesta kaikkea.

– Nuoren valmentajan ego ei vielä kestänyt sitä, ettei osannut vastata johonkin. Nyt kokeneempana on helpottavaakin nostaa joskus kädet pystyyn ja kysyä niiden näkemystä, jotka kentällä oikeasti pelaavat.

Vahvuudet esiin virheiden sijaan

Valakari kertoo tavoittelevansa valmennuksessaan ”kollektiivista lumivyöryä”, jossa vahvuuksien korostamisen ja kehumisen kautta pelaajat oppivat uskomaan itseensä ja huomaamaan oman kehityksensä. Lopputuloksena koko joukkue näyttää paremmalta. Virheiden sijaan opetellaan näkemään syy–seuraussuhteita.

– Valmentajana tehtäväni on saada pelaajat pelaamaan oman potentiaalinsa ylärajoilla. Siihen tarvitaan reilu ja turvallinen ympäristö, Valakari sanoo.

– Firmojen tai joukkueiden arvoja on aina helppoa listata PowerPoint-kalvoille, mutta päivittäinen tekeminen määrittää lopulta sen, millainen kulttuuri on.

Hyvä valmentaja näkee ihmisen ennen jalkapalloa

Simo Valakari

Johtajalla on ilman muuta oltava paljon asiaosaamista, mutta sitäkin tärkeämpiä Valakarin mukaan ovat johtajan ihmistaidot. Valmennuksen taito on aistia, millainen tyyli eri tiimeihin puree.

– Johtaapa sitten yritystä tai joukkuetta, on tärkeintä ymmärtää, että tekee ihmissuhdetyötä. On suuri onni, että valmennettavani ovat lahjakkaita jalkapallossa, mutta ennen kaikkea he ovat kuitenkin ihmisiä, joihin elämä kentän ulkopuolella vaikuttaa, Valakari sanoo.

Hyvä valmentaja on myös utelias ja kiinnostunut erilaisista näkökulmista. Omaa työtään Valakari kehittää seuraamalla paitsi eri urheilulajien, myös taiteen ja bisneksen huippuosaajia.

– Yritän aina selvittää, miksi jotkut ovat erityisen taitavia siinä, mitä tekevät. Luen paljon eri aloilla menestyvien haastatteluita ja katson, miten huippumanagerit selvittävät toimittajien hiillostuksen tappion jälkeen. Sitten mietin miten voisin ottaa heistä oppia.

”Jos tapaisin entiset valmentajani nyt, pyytäisin heiltä anteeksi”

Huippu-urheilussa tunteet kuumenevat pelaajien välillä niin kentällä kuin pukukopissakin. Valakarin mukaan konflikti pelissä on lopulta helpoin ratkaista.

– Peli kertoo kyllä totuuden. Syyt ja seuraukset voi todeta videolta jälkikäteen. Siviilielämän ristiriidat ovat haastavampia, ja niiden ratkomiseen voi joskus tarvita ulkopuolistakin apua, Valakari sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä omia entisiä valmentajiaan nykyään paremmin. Pukukopeissa on joskus suuria egoja, joiden kanssa tulee törmäyksiä. Valmentaja joutuu väistämättä tuottamaan pelaajille myös pettymyksiä.

– Vaikein tehtävä valmentajana on aina valita, ketkä 11 pelaajaa joukkueesta pääsevät kentälle. Ulkopuolelle jäävien pitäminen tyytyväisinä on vaativa tehtävä, eikä se aina onnistu.

Yhteiset tavoitteet asetetaan päivittäisessä arjessa

Kun työskentely uuden joukkueen kanssa alkaa, haluaa Valakari rakentaa keskinäistä luottamusta ensin kentällä.

– Jalkapallo, peli itsessään, on meillä kaiken ytimessä. Yhteistyö alkaa siitä. Vasta kun pelaajien usko ja itseluottamus ovat heränneet ja yhteiset tavoitteet pelissä on kirkastettu, otetaan käyttöön perinteiset saunaillat tai muut pelin ulkopuoliset metodit yhteishengen vahvistamiseen.

Vaikka Valakari haluaa olla keskusteluttava valmentaja, tietyistä asioista hän ei tingi. Ne ovat osa joukkueen päivittäistä työmoraalia.

– Treeneissä ollaan ajoissa ja harjoitukset tehdään tosissaan aina, riippumatta siitä huvittaako vai ei. Siitä syntyy kulttuuri, joka kirittää pelaajat odottamaan asioita myös toisiltaan.

Teksti: Elina Kallasaari

Kuvat: Juha Leskinen

Tilaa uutiskirje