Business Kuopio

 

Kuopion Kauppahallissa kohtaavat uniikki tunnelma ja yrittäjien yhteisöllisyys

9.1.2024

Yli 120 vuotiaan Kuopion Kauppahallin menestyksen salaisuus on myytävien tuotteiden tuoreus ja laatu sekä hyvä asiakaspalvelu. Hallin toimintaa pyörittää yhdistys, johon jokainen siellä liikettä pitävä yritys liittyy. Se on rikkaus, joka luo yhteisöllisyyttä – jokaisella on parikymmentä työkaveria ympärillään, vaikka toimisikin liikkeessään yksin.

Kuopion Kauppahalli on yksi harvinaisista kauppahalleista, joka on koko historiansa ajan säilyttänyt alkuperäisen ideologiansa. Monet kauppahallit niin Suomessa kuin ulkomaillakin ovat muuttuneet ravintolamaailmoiksi, mutta Kuopiossa elintarvikepuodit, kuten lihan, kalan ja vihannesten myyntipisteet, pitävät pintansa.

– Olemme edelleen alkuperäisen ajatuksen äärellä kuin silloin kun kauppahallia 1900-luvun alkupuolella suunniteltiin. Tuotteet myydään mahdollisimman tuoreina suoraan kauppiailta asiakkaille, Kuopion Kauppahallin yhdistys ry:n puheenjohtaja Sanna Sutinen kertoo.

Kuopion Kauppahallissa panostetaan myös hieman erilaisiin tuotteisiin kuin tavallisissa marketeissa on tarjolla. Esimerkiksi lähiruokaa pyritään tarjoamaan niin paljon kuin mahdollista ja kalastajien kojuista löytyy yleensä samana aamuna pyydettyä kalaa. Sutinen vitsaileekin, että Kuopion saalisvarmin matalikko löytyy kauppahallista.

Kauppahallissa on useita saman alan toimijoita, mutta Sutinen uskoo, että kilpailu luo laajan valikoiman vuoksi kysyntää. Eri toimijat tekevät myös yhteistyötä. Muun muassa leipomot ovat koonneet myyntiin maistelulaatikoita erilaisista Runebergin tortuista.

Kauppahalli on kasvattanut kävijämääränsä

Kuluvan vuoden aikana kauppahallin toimijoiden on tarkoitus yhdessä miettiä millaista toimintaa kauppahalliin tulevaisuudessa halutaan. Ajatus on istua saman pöydän ääreen ideoimaan mahdollisuuksista myös Kuopion kaupungin kanssa. Kauppahalli lukeutuu yhdeksi Kuopion suosituimmista nähtävyyksistä ja on tärkeä kohtaamispaikka kaupunkilaisille, jotka saapuvat halliin aistimaan sen omintakeista tunnelmaa.

Kauppahallissa eivät rullaportaat kohise eikä musiikki soi, vaan äänimaiseman täyttää ihmisten puheensorina ja askeleet käytävillä. Kauppiaiden huippuhetkiä ovat ne, kun halli on täynnä väkeä. Niitä hetkiä on ollut viime vuosina kiitettävästi, kauppahallissa oli vuonna 2023 kävijöitä yli 750 000. Kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 80 000 kävijän verran.

– Kauppahalli on onnistunut hienosti kasvattamaan kävijämääräänsä tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Isoin kiitos siitä kuuluu uskollisille asiakkaillemme ja aktiiviselle Kuopion keskustalle, Sutinen iloitsee.

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry on kauppahallin tärkeä yhteistyökumppani, jonka kanssa kehitetään torin alueen tapahtumia ja elinvoimaisuutta.

Lähiruokatapahtuma oli menestys

Kuopion Kauppahallin yhdistys järjestää kauppahallissa vuosittain erilaisia tapahtumia myös muiden toimijoiden kanssa. Yksi hyvä yhteistyökumppani on kansainvälinen gastronominen järjestö Châine des Rôtisseurs Savo, joka otti itse yhteyttä ja ehdotti lähiruokatapahtuman järjestämistä kauppahallissa.

– Mukaan saatiin myös Taste Savo -järjestö, johon kuulumme. Yhteistyössä järjestimme viime keväänä Lähellä-lähiruokatapahtuman, josta saimme todella hyvää palautetta. Mukana oli lähialueen tuottajia esittelemässä omaa tuotantoaan sekä Rôtisseursin myöntämän kilven saaneita ravintoloita esittelemässä toimintaansa. Tavoitteemme on, että tapahtumasta tulisi vuosittainen, Sutinen sanoo.

Viime vuonna kauppahallissa järjestettiin myös yhden päivän kestoiset joulumyyjäiset, jota erityisesti käsityöläiset arvostivat. Moni toimija ei Sutisen mukaan pysty sitoutumaan pidempään joulutoriin, joten pienimuotoinen ja kestoltaan lyhyt tapahtuma on ollut tervetullut lisä Kuopion tapahtumatarjontaan.

Yhteisöllisyys ja kohtaamiset ovat tärkeitä

Kuopion Kauppahallin yrittäjille on rikkaus, että he saavat kuulua hallin yhteisöön. Jokainen tekee omaa juttuaan ja monet ovat yksinyrittäjiä, mutta heidän ei silti tarvitse olla aivan yksin. Voi poiketa vaikka kahvikuppi kädessä viereiseen liikkeeseen rupattelemaan ja palata sitten takaisin omiin töihin. Sutinen arvioi, että yhteisöllisyys on varmasti laajemminkin yritysmaailman puolella tervetullutta muuallakin kuin kauppahallissa.

Yhteisöllisyyden lisäksi erilaiset kohtaamiset ovat kauppahallissa tärkeitä. Monille visiitti kauppahalliin tuttavien tapaamisineen on viikonlopun aloitusriitti ja sen kahvilassa kokoontuvat “hallin harmaat” joka aamu. Sutinen muistuttaa, että kohtaamisia kauppahalliin luo myös se, että tuotetta ei käytännössä voi ostaa ilman myyjän ja asiakkaan kohtaamista. Hän vinkkaakin näistä kohtaamisista kiinnostuneille yrittäjille, että hallissa on juuri vapautunut pari liiketilaa.

– Tule yrittäjäksi Kuopion Kauppahalliin, niin pääset osaksi upeaa yhteisöä, Sutinen summaa.

Kuopion kauppahallin verkkosivut

Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Vicente Serra & Tiina Kilvensalmi

Tilaa uutiskirje