Business Kuopio

 

Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan

1.4.2021

Kuopionseudun Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin vuoden 2020 aikana hieman enemmän yrityksiä kuin vuotta aikaisemmin. Suurin pudotus perustamisaktiivisuudessa näkyi heti koronakriisin alettua huhti-kesäkuussa. Tämän jälkeen yrittäjyysinto kasvoi huomattavasti syksyllä jopa ennätystasolle. Heikentynyt työllisyystilanne sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.

Uusyrityskeskuksen asiakkaissa oli viime vuoden aikana paljon sellaisia, joiden yrittäjyyshaaveille koronatilanne antoi ratkaisevan sysäyksen. Katso tarkempi kuva uusista yrittäjistä

– Yritysneuvojamme olivat ilahtuneita siitä, että neuvontaan tulleet asiakkaat olivat suunnitelmissaan jo aika pitkällä ja lähtivät yrittäjiksi positiivisin mielin. Työelämän nopeat muutokset vaikuttivat osaltaan siihen, että yrittäjäksi lähdettiin ”nyt tai ei koskaan”-asenteella, kertoo Kuopio seudun Uusyrityskeskus ry:n toimitusjohtaja Tarja Pöyhönen

Neuvonnan tarve kasvoi

Viime vuoden aikana perustettiin Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen kautta yhteensä 205 yritystä. Tämä on hieman enemmän kuin edellisvuonna, jolloin yrityksiä perustettiin 203. Koronan vaikutukset yritysperustantaan näkyivät erityisesti Kuopiossa.

Uusia henkilöasiakkaita oli Uusyrityskeskuksessa hieman enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2020 aikana uusia asiakkaita oli henkilökohtaisessa yritysneuvonnassa yhteensä 379 ja edellisenä vuonna 377. Yli puolet neuvonnassa olleista asiakkaista päätyi perustamaan yrityksen.

Henkilökohtaisen neuvonnan tarve yritystä perustettaessa kasvoi koronavuoden aikana. Myös uusien yritysten neuvonnan tarve kasvoi merkittävästi koronavuonna. Neuvontatapahtumia oli viime vuoden aikana 1078. Tämä on 29 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Yritysneuvonnassa paneuduttiin liikeidean kannattavuuteen ihan niin kuin yleensäkin. Koronakriisi sai alkavat yrittäjät pohtimaan entistä tarkemmin riskejä ja kannattavuutta sekä yrittäjän turvaverkkoja, varasuunnitelmat tulivat mukaan suunnitteluun vahvasti, Pöyhönen toteaa.

Tutkimusten perusteella yli 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla syntyneistä yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua. Näin ollen voidaan ennustaa, että koronavuonna syntyneistä yrityksistäkin on vuonna 2025 edelleen toiminnassa yli 165 yritystä.

Keitä yritysneuvontaan tulleet asiakkaat olivat? Entä mille aloille yrityksiä perustettiin? Katso liite Kuopion seudun Uusyrittäjyyskatsaus 2020

Lisätietoja: Kuopionseudun Uusyrityskeskus ry, toimitusjohtaja Tarja Pöyhönen, tarja.poyhonen@uusyrityskeskus.fi, puh. 044 388 3085

Tilaa uutiskirje