Business Kuopio

 

Kuopio jälleen kahden parhaan kaupungin kärkeen Vetovoima & vaikutus -tutkimuksessa 

8.4.2022

Kuopio menestyi loistavasti kuntien alueellista vetovoimaa selvittäneessä Vetovoima & vaikutus -tutkimuksessa: Kuopio jatkaa jo toista vuotta peräkkäin Suomen toiseksi vetovoimaisimpana kaupunkina heti Tampereen jälkeen.   

Tutkimuksessa selvitettiin Suomen kymmenen asukasluvultaan suurimman kaupungin vetovoimaa erityisesti potentiaalisten asukkaiden näkökulmasta. Vetovoima & vaikutus -mallin lisäksi tutkittujen kaupunkien mainetta arvioitiin myös Luottamus & maine -mallilla, jossa mitattiin käsityksiä kaupungin toiminnasta organisaationa, kuten mielikuvia hallinnon toimivuudesta ja kaupungista työnantajana. 

Yhteisöllisyys ja viihtyisä asuinympäristö Kuopion erityisiä vahvuuksia

Kaupunkien vetovoiman tärkeimpinä osa-alueina korostuvat asuinalueen yhteisöllisyys ja turvallisuuteen liittyvät tekijät. Kuopio ylsi ainoana kaupunkina erinomaiseen arvioon yhteisön osa-alueella: alueella asuu mukavia ihmisiä ja asukkaat voivat hyvin. 

”Oli mieltä lämmittävää huomata, että Kuopiolle ominainen ihmisläheisyys heijastuu tuloksista niin vahvasti. Täällä arvostetaan kanssaeläjiä ja välitetään heistä. Yhteisöllisyys on voimavaramme”, kommentoi Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

”Hienoa on myös se, miten Kuopio kehittyy koko ajan niin monella eri saralla. Menestyksemme ei ole vain yhden kortin varassa, vaan koostuu monipuolisesti eri tekijöistä, jotka tukevat toisiaan.”

Vastaajat pitivät Kuopion vahvuuksina myös ympäristöä ja kustannusrakennetta. Myös näillä osa-alueilla Kuopio menestyi Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista parhaiten. Ympäristöön liittyvissä kysymyksissä mitattiin vastaajien kokemusta asuinalueen viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Kustannusrakenne taas avaa vastaajan kokemusta elämisen kulujen sopivuudesta.  

Kuopion vetovoiman kasvu on viime vuosina näkynyt myös väestönkehityksessä: Kuopion väestönlisäys oli ennätyksellisen suurta vuonna 2021, ja Kuopio sai Suomen kaupungeista toiseksi eniten muuttovoittoa heti Tampereen jälkeen. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kuopion väestönlisäys vuonna 2021 oli 1362, ja ennakkoväkiluku 31.12.2021 oli 121 577 henkilöä.   

Kuopiolla on myös useiden aiempien mielikuvatutkimusten mukaan positiivinen imago. Myös viime vuoden Vetovoima & vaikutus -tutkimuksessa Kuopio sijoittui Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista toiseksi parhaiten.  

Tulokset pohjautuvat T-Median joulukuussa 2021 ja tammikuussa 2022 toteuttamaan Vetovoima & vaikutus -tutkimukseen. Tutkimus selvittää, millaisia mielikuvia eri sidosryhmillä on kaupungista asuinympäristönä, miten elinvoimaisena alue koetaan ja millaisena sen yhteisöllisyys, sijainti ja elämisen kulut nähdään. Tutkimukseen osallistui yhteensä 1 698 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 15–65-vuotiaat suomalaiset, Ahvenanmaata lukuun ottamatta.  

T-Median tiedote luettavissa tästä: Tampere ja Kuopio ovat Suomen vetovoimaisimmat kaupungit – Lahti suurin parantaja

Tilaa uutiskirje