Business Kuopio

 

Kuopion 9. hyvinvointiseminaari pureutuu ajankohtaiseen monikulttuurisuuden teemaan

16.5.2023

Kuopion yhdeksäs hyvinvointiseminaari (Monikulttuurisuus yhteisössä – kohti vahvistuvaa yhteistä identiteettiä), paneutuu yhteisöllisyyden, osallisuuden ja hyvien väestösuhteiden edistämiseen. Painopisteenä seminaarissa on erityisesti, kuinka maahanmuuttajat saadaan integroitua kuntaan ja työelämään sekä millaista rikkautta monikulttuurisuus tuo yhteisöön. Hyvinvointiseminaari ja siihen kytkeytyvä Highlights Stage järjestetään Kuopion musiikkikeskuksella 15.6.2023 klo 9–15. Seminaari on maksuton.

– Kuopion tämän vuoden hyvinvointiseminaarin teema on hyvin ajankohtainen etenkin, kun keskustelu eri alojen osaajapulasta käy kiivaana. Seminaarissa pohditaan muun muassa, miten osaajia houkutellaan tänne ja miten heidät saadaan myös pysymään täällä, miten rakennettaan monikulttuurista ja hyvinvointia kaikille tuottavaa yhteisöä, kertoo Kuopion kaupungin hyvinvointikoordinaattori Tanja Tilles-Tirkkonen.

Tarjolla alan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja

Seminaarin aamupäivän osuudessa kuullaan alansa huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja.

Futuristi Ilkka Halava nostaa puheenvuorossaan esiin, miten moninaistuva yhteiskunta haastaa tämänhetkiset toimintamallit. Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti Mikko Salasuo tarkastelee puheenvuorossaan harrastamista nuorten kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin areenana, ja Helsingin yliopiston kaupunkisosiologian dosentti Pasi Mäenpää kertoo kansalaistoiminnan muuttumista.

Aamupäivän osuudessa paneudumme myös monikulttuurisiin työyhteisöihin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Natalia Skogbergin ja FinVectorin henkilöstöjohtajan Tiina Biesin puheenvuorojen myötä. Lisäksi seminaarissa kuullaan esimerkki kansalaisaktivismista osana kunnan toimintaa.

Highlights Stage yhteiskunnallisen keskustelun areenana

Osana hyvinvointiseminaaria toteutetaan musiikkikeskuksen valohallissa uusi yhteiskunnallisen keskustelun nayttämö Highligths Stage.

– Highlights Stagelle on tulevaisuudessa tarkoitus nostaa paikallisesti ja valtakunnallisesti merkittäviä yhteiskunnallisia keskusteluaiheita esille. Tänä vuonna on erityistä, että saamme keskusteluun konkreettisia työkaluja ystävyyskaupunkimme Bodön hyväksi todetuista käytännöistä, iloitsee Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Highlights Stagella Nicole Natalie V. Furnes ja Gro-Marie Thomassen, kertovat puheenvuoroissaan Kuopion ystävyyskaupunki Bodön toiminnasta integraation ja osallisuuden edistämisessä. Pääsemme myös seuraamaan dialogeja yhteiskunnan eheyden ja osallisuuden vahvistamisesta sekä monikulttuurisuudesta voimavarana oppimiselle ja kehittymiselle.

Ainutlaatuista yhteistyötä

Hyvinvointiseminaari järjestetään Kuopion kaupungin ja Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtuman kanssa yhteistyössä.

– Kulttuuri ja hyvinvointi liittyvät erittäin läheisesti toisiinsa ja aihetta on tutkittu paljon. Erilaiset hyvinvointiin liittyvät luennot ovat olleet jo pitkään osa Kuopio Tanssii ja Soi tapahtumaa. Hyvinvointiseminaarin järjestäminen festivaalimme yhteydessä on siten luonnollinen jatkumo molempien tapahtumien elinkaaressa, kertoo Kuopio Tanssii ja Soi festivaalin johtaja Salima Peippo.

– Ratkaisu palvelee mainiosti yleisöä laajentaen tarjontaa ja monipuolistaen sisältöjä. Erityisesti tämän vuoden aihe monikulttuurisuudesta linkittyy konkreettisesti kansainvälisen festivaalimme ilmapiiriin. Tanssin maailmassa ei ole kielimuuria ja erilaiset kulttuurit ovat toisiaan täydentävä rikkaus. Voisimme ottaa siitä mallia myös muuhun yhteiskuntaan ja lopettaa keinotekoisten rajojen rakentamisen, Peippo summaa.

Lisätiedot ja ohjelma: www.kuopio.fi/hyvinvointiseminaari

Tilaa uutiskirje