Business Kuopio

 

Kuopion Yrittäjät auttaa yrityksiä vastuullisuuden kehittämisessä

1.9.2023

Vastuullisuus on pian yhtä tärkeä osa yrityksen toimintaa kuin sähkö ja vesi, todettiin Kuopion Yrittäjien järjestämässä vastuullisuusaiheisessa aamuinfossa viime viikolla. – EU:n kestävyysraportointivelvoite ja yritysvastuudirektiivi eivät vielä kosketa pieniä yrityksiä, mutta näiden velvoitteiden myötä vaatimukset valuvat isoista yrityksistä pienemmille muun muassa alihankintaketjuissa, kertoo Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen ja yritysvastuuasiantuntija Niina Suuronen.

Kuopion Yrittäjät on järjestänyt yrityksille kevään ja syksyn aikana useampia tilaisuuksia, joissa on nostettu esiin vastuullisuusohjelman merkitystä tänä päivänä. Yhtenä kumppanina tilaisuuksissa on ollut Pohjois-Savon Osuuspankki, jonka myyntijohtaja Pasi Huovinen kertoo, että tulevaisuudessa yrityksen vastuullisuus vaikuttaa myös rahoituksen saatavuuteen ja sen ehtoihin. Osuuspankilla on mm. omia rahoitustuotteita yrityksille ja taloyhtiöille, jotka voivat osoittaa yritysvastuullisuuttaan.

Omassa toiminnassaan Kuopion Yrittäjät on esimerkillisesti – tiettävästi ensimmäisenä yrittäjäyhdistyksenä Suomessa – tehnyt oman vastuullisuusohjelmansa. Ohjelma on hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa ja se on julkistettu kuopionyrittajat.fi -sivuilla. Vastuullisuusohjelma sisältää neljä kokonaisuutta, jotka ovat hyvä hallintotapa ja eettisyys, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, turvallinen toimintaympäristö sekä kestävä kehitys ja ympäristö. Yhdistyksen puheenjohtaja Janne Seppälä kertoo, että vastuullisuusohjelma on elävä dokumentti, jota säännöllisesti päivitetään vastaamaan aikaa.

Kuopion Yrittäjät helpottaa yrittäjien paineita vastuullisuusohjelman tekemisessä järjestämällä syksyn aikana kolme vastuullisuustyöpajaa, joihin osallistumalla valmistuu yrityksen oma vastuullisuusohjelma.

– Vastuullisuusohjelman teko alkaa siitä, että tunnistetaan yrityksen vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan. Monelle yritykselle tulee myönteisenä yllätyksenä se, että vastuullisuusasioita on jo pitkään toteutettu arjessa, niitä ei vain ole viety paperille, huomauttaa Niina Suuronen.

– Työpajoissa on ensin ns. teoriaosuus, joka johdattaa ajattelua kunkin työpajan aiheeseen. Teorian jälkeen seuraa ryhmäkeskustelut, joissa varmasti nousee ajatuksia oman yrityksen toiminnan vastuullisuuden kehittämiseksi, kertoo Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen. – Mainittakoon myös, että jäsenyrityksille työpajat ovat jäsenetu, eli maksuttomia. Ei-jäseniltä veloitamme pienen maksun. Lisätietoa työpajoista löytyy yhdistyksen nettisivuilta.

– Ja koska yhdistys haluaa toimia vastuullisesti, autamme yrittäjiä vastuullisuuden kehittämisessä myös tulevaisuudessa, kertoo Janne Seppälä.

Kirsi Sisso-Litmanen
toiminnanjohtaja

Kuopion Yrittäjät
puh. 044 568 0509

Uutiset

Tilaa uutiskirje