Business Kuopio

 

Pohjois-Savon suhdannetilanne heikko – suunta kääntynyt kohti kasvua

27.4.2023

Pohjois-Savon yritysten suhdannetilanne on edelleen heikko, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin huhtikuun suhdannebarometri. Syksystä 2021 alkanut laskusuunta on kääntynyt kohti kasvua kahtena perättäisenä mittausjaksona, mutta suhdanneodotukset ovat vielä vaisut.

Suhdannebarometrin mukaan Pohjois-Savossa suhdannetilanne on koko maahan verrattuna heikoin. Heikkoon suhdannetilanteeseen Itä-Suomessa vaikuttavat Venäjän hyökkäyssota, inflaatio, korkotaso ja maailmantalouden hidas kasvu. Tilanteeseen positiivisen näkymän tuo laskusuunnan käänne kohti parempaa. Huhtikuussa Pohjois-Savon saldoluku (-49) kehittyi tammikuun (-54) lukuun nähden. Samaan aikaan valtakunnallinen suhdannetilanne on pysynyt samana (-28).  Negatiivisista suhdannenäkymistä huolimatta huhtikuussa (-32) odotukset paranivat tammikuuhun (-49) verrattuna harppauksen. Koko maan suhdanneodotuksen saldoluku on negatiivinen (-18).

Valtakunnallisesti (saldoluku 41) ja Pohjois-Savossa (48) tuotannon kasvua haastaa riittämätön kysyntä.  Kasvun esteenä on yhä edelleen pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Pohjois-Savossa tilanne (saldoluku 33) koko maan saldolukuun (41) verrattuna huonompi. Vertailtaessa tilannetta muihin maakuntiin, on tilanne osaavasta työvoiman saatavuudesta heikompi vain Pohjanmaalla.  Erityisesti Pohjois-Savossa kasvun pullonkaulana on myös rahoitusvaikeudet.

On erittäin huojentavaa nähdä, että pitkään laskenut suhdannetilanne on nyt kääntynyt parempaan. Samoin suhdanneodotuksien suunta on jatkanut nousua, vaikka kirittävää positiivisiin lukuihin vielä on. Ilolla seuraan kärkiyritystemme positiivisia uutisia. Kasvu luo uskoa ja generoi uutta myyntiä alihankintaverkostoihin sekä läheisiin toimialoihin. Nyt on hyvä aika rakentaa tulevaisuuden kasvua” Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen muistuttaa.

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuussa 2023 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 43 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 9019 henkeä.

Lisätiedot: Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen, kaija.savolainen@kuopiochamber.fi, 040 514 8784


Kuopion alueen kauppakamari on liikkeellepaneva voima alueemme kasvulle ja elinvoimaisuudelle. Kauppakamarin 950 jäsentä Kuopion, Varkauden ja Ylä-Savon alueilta edustavat kattavasti Pohjois-Savon elinkeinoelämää.

Tilaa uutiskirje