Business Kuopio

 

Pohjois-Savon yritysten suhdannetilannearviot synkentyivät voimakkaasti alkukevään aikana

27.4.2020

Tuotanto- ja myyntimäärät pienentyivät hieman alkuvuodesta, ja lähikuukausien aikana tuotanto vähenee yli puolella yrityksistä. Kysynnän heikkous yleisin kapeikkotekijä. Suhdanneodotukset ovat vajonneet poikkeuksellisen matalalle.

Pohjois-Savon suhdannearviot ovat synkentyneet nopeasti korona-epidemian alettua: tammikuun saldoluku oli -4 ja nyt huhtikuussa -59. Suhdanneodotukset näyttävät yhtä synkiltä, tammikuussa saldoluku oli -5 ja nyt huhtikuussa -61. Yrityksen reagoivat alenevaan tuotantoon henkilöstön sopeutustoimilla. Kasvun suurin este on kysynnän vaimeus.

Huhtikuussa kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi suhdanteiden hiipuvan, 27 % arvioi tilanteen pysyvän ennallaan ja 6 % odotti paranemista. Pohjois-Savon yritysten suhdannenäkymät ovat lähellä koko maan keskiarvolukuja.

”Tilanne näyttää Pohjois-Savon osalta erittäin huolestuttavalta. Kysyntä ja yritysten kannattavuus ovat heikentyneet merkittävästi. Taloutta ja yhteiskuntaa tulee käynnistää vaiheittain uudelleen. Tarvitaan merkittävästi enemmän testausta, jäljitystä, eristystä ja hoitoa, jotta epidemiaa saadaan hallittua. Samaan aikaan tarvitaan elvytystoimia, jolla saadaan kysyntää lisättyä”, peräänkuuluttaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

”Nyt on hyvä aika käynnistää valtatie 5:n parantaminen välillä Leppävirta-Kuopio. Tämä parantaisi alueen taloutta ja työllisyyttä sekä pitkällä aikavälillä alueen saavutettavuutta, elinkeinoelämän kilpailukykyä ja vientiä”, Savolainen jatkaa.

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuussa 2020 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 49 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 10 458 henkeä.

Lisätietoa barometristä:

Ekonomisti Jouko Kangasniemi, Elinkeinoelämän keskusliitto, jouko.kangasniemi@ek.fi, puh. 040 5518136

Paikallisten tulosten kommentointi:

Toimitusjohtaja Kaija Savolainen, Kuopion alueen kauppakamari, kaija.savolainen@kuopiochamber.fi, puh. 040 514 8784

Tilaa uutiskirje