Business Kuopio

 

Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kohtaaminen tuotti inspiroivia ideoita ja uuden yhteistyösopimuksen

28.9.2021

Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien, Bodøn, Jönköpingin, Kuopion ja Svendborgin yhteistyökonferenssi järjestetään joka toinen vuosi, pääsääntöisesti vuorovuosin kussakin ystävyyskaupungissa. Tänä vuonna (21.-22.9.2021) järjestelyvastuussa oli Kuopio. Koronatilanteen vuoksi konferenssi järjestettiin virtuaalisena, joka mahdollisti osallistumisen myös muille Kuopion alueen kansainvälisen yhteistyön toimijoille ja sidosryhmille. Konferenssin yhteydessä juhlistettiin pohjoismaista ystävyyttä allekirjoittamalla yhteistyösopimukselle jatkoa vuosille 2022-2029. Sopimuksen pitkäaikaisena yhteistyökumppanina on kaupunkien lisäksi Pohjola-Norden, joka muun muassa järjestää kielikursseja Kuopion ja Jönköpingin välillä.

Kuopion kaupungille ystävyyskaupunkien virtuaalikonferenssi oli suuri ponnistus. Tilaisuutta varten kuvattiin Kuopiota ja sen palveluita esitteleviä videoita englanniksi, ja studion suorassa lähetyksessä haastateltiin vieraita mm. Kuopio tanssii ja soi -festivaalilta, ANTI-festivaalilta, IRONMAN-kilpailusta, Pohjola-Nordenilta sekä Kuopion Musiikkikeskukselta. Kokouksen aikana jaettiin hyviä käytänteitä ystävyyskaupungeista aktiivisesti chat-keskustelun kautta. (Videot ovat katsottavissa ja hyödynnettävissä muissakin yhteyksissä konferenssin verkkosivuilla.)

Kuopion hyvistä käytännöistä etenkin lasten ja nuorten hyvinvointia edistämään suunniteltu Liikkis-ranneke herätti kiinnostusta pohjoismaisissa kumppaneissa. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat tuntuivat olevan yhteinen huolenaihe ja siihen liittyen on tulossa muun muassa Svendborgin järjestämä yhteinen webinaari.

Maahanmuuttajien kotouttamisessa on kaikilla kaupungeilla aktiivista ohjauspalvelua ja jalkautumista ihmisten pariin. Esimerkiksi Bodøssä maahanmuuttajalasten ja -nuorten kotouttamista tehtiin liikuntakoutsin avulla. Yhteistyö kaupunkien välillä jatkuu myös maahanmuuttajien integroitumisen osalta.

Koronapandemia on saanut kaikki kaupungit muotoilemaan palveluitaan uudelleen. Bodøssä otettiin käyttöön ”konserttiambulanssi”, joka kiersi esiintymässä ihmisten kulttuurinnälkää tyydyttämässä. Urheilua rakastetaan kaikissa kaupungeissa, ja Jönköping onkin juuri Kuopion tavoin isännöinyt IRONMAN-kilpailua tänä vuonna.

Erilaisia kaupunkikehittämishankkeita ympäristöystävällisin ratkaisuin on menneillään kaikissa ystävyyskaupungeissa. Kuopion Savilahti herätti kiinnostusta yleisössä, kuten myös Kuntolaakson uusi uimahalli.

Haasteet ovat samansuuntaisia kaikissa ystävyyskaupungeissa, jolloin myös keinoja pureutua niiden ongelmiin on viisasta jakaa. Kaupungeilla on paljon opittavaa toisiltaan. Toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, elinkeinoelämä ja osaaminen, taide, kulttuuri, vapaa-aika sekä urheilu. Yhteistyösopimuksen nimissä työtä kuntalaisten hyvinvoinnin parhaaksi päästään tekemään jälleen vuosia eteenpäin.

Lisätietoa pohjoismaisesta yhteistyöstä:

Yrityskoordinaattori Johanna Liukkonen, johanna.liukkonen@kuopio.fi, 044 718 2089

Kuopion ystävyyskaupungit

Tilaa uutiskirje