Business Kuopio

 

Rajoitusten purkaminen otettu positiivisesti vastaan yrityksissä

21.5.2020

Kauppakamareiden kyselyssä rajoitusten osittainen purkaminen ja yhteiskunnan avautuminen heijastuu pohjoissavolaisten yritysten toimintaan myönteisesti. Kauppakamarin kyselyssä yrityksille reilu 22 prosenttia vastaajista kokee, että liikevaihto pysyy ennallaan tai kasvaa, kun kaksi viikkoa sitten vain 17 prosentti uskoi liikevaihdon pysyvyyteen.

Sama on nähtävillä työllistämisen osalta: nyt yli puolet uskoo, että henkilöstömäärä pysyy ennallaan tai kasvaa, kun edellisessä kysymyksessä 45 prosenttia vastaajista uskoi tähän. Myös konkurssiriski on hieman madaltunut 33 prosenttiin.

”Elinkeinoelämä odottaa päättäjiltä elvytystoimia lisäämään kulutusta, investointeja, työllisyyttä ja verotuloja. Liikenneinfran kehittämisen, kuten VT5:n, lisäksi erityisesti kotitalousvähennystä tulee kasvattaa, ravintolaruoan ja anniskelun arvonlisäveron tulisi väliaikaisesti alentaa 10 prosenttiin sekä kaikkien ansiotuloverotusta tulisi alentaa tasaisesti”, kertoo Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

On äärimmäisen tärkeää, että hallitus tekee nyt oikeita ja kaivattuja päätöksiä ensi viikon lisätalousarvioneuvottelussaan.

“Jos yritykset kaatuvat, tuhoutuvat samalla työsuhteet eli työpaikat ja koko kansantalous kärsii. Tämä kehityssuunta tulee välttää kaikin keinoin. Kukaan ei halua taas pitkää matalan kasvun kautta, vaan nyt on kylmäkäynnistettävä talous”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Pikakyselyyn vastasi Pohjois-Savon alueelta noin 140 yritystä. Kysely lähetettiin kaikille kauppakamarien jäsenyrityksille 18.5.2020. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.-17.3., 30.3., 20.4. ja 4.5.

Tilaa uutiskirje