Business Kuopio

 

Business Kuopion asiantuntijat auttavat myös rahoituksen haussa

7.2.2024

On olemassa useita erilaisia rahoituslähteitä, jotka voivat auttaa yritystä kasvamaan ja kehittymään. Yrityksen rahoituksen hankkiminen voi olla joskus monimutkainen prosessi, mutta ei kannata lannistua tämän mahdollisuuden äärellä. Business Kuopion asiantuntijat Marja-Leena Laitinen ja Maarit Manninen auttavat erilaisten rahoitusvaihtoehtojen haussa.

Eri rahoitusmahdollisuuksia

Rahoituspalveluja on todella paljon erilaisia; kuten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitus, kasvu- ja markkinaselvitysrahoitus, veturiyritysten ja ekosysteemien rahoitus, ja paljon muuta. Jotta voimme paremmin auttaa, tarvitsemme tarkempia tietoja mm. yrityksesi rahoitustarpeesta ja liiketoiminnasta. On myös tärkeää, että tutustut ensin itse eri vaihtoehtoihin ja tunnistat oman yrityksesi rahoitustarpeet.

Suomessa on tarjolla useita julkisia rahoitusvaihtoehtoja yrityksille. Esimerkiksi Business Finland tarjoaa rahoitusta innovatiivisille projekteille, ja ELY-keskukset tarjoavat tukea pk-yritysten kehittämiseen ja investointeihin. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti julkiseen rahoitukseen.

Yleisimmin hyödynnetyt julkiset rahoitukset ovat:

  • ELY:n yrityksen kehittämisavustus: Kehittämisavustusta voidaan myöntää pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen tai pyrkii kasvamaan. Lue lisää: Yrityksen kehittämisavustus – ely – ELY-keskus
  • Business Finlandin rahoitus: Rahoitus on kohdennettu innovatiivisille ja kansainväliseen kasvuun tähtääville yrityksille. Lue lisää: Tule asiakkaaksi – Business Finland. Kannattaa huomioida, että moniin rahoituspalveluihin on tullut muutoksia vuoden 2024 alussa. Lue lisää muutoksista Business Finlandin uutisesta.
  • Finnvera: Finnvera parantaa ja monipuolistaa yritysten rahoitusmahdollisuuksia takauksilla, lainoilla ja viennin rahoitusratkaisuilla. Lue lisää: Etusivu | Finnvera
  • Maaseuturahasto: Tuki haetaan alueesi ELY-keskuksesta, lisätietoja: Maaseudun yritystuet – Ruokavirasto

Suunnittele projekti ja määrittele tarpeet

Kun perusta on kunnossa, on helppo edetä rahoituksenkin kanssa. Tärkeää on miettiä ensin itse mitä ollaan kehittämässä ja mihin tarpeeseen rahoitusta tarvitaan.

Rahoitushakujen ohjeet ja valintaperusteet päivittyvät usein. Kannattaa aina tarkistaa rahoitushaun sisältö, vaikka olisikin aiemmin hakenut samaa rahoitusta, sillä ehdot ovat saattaneet välissä muuttua.


Alla on lueteltu tärkeimmät tärpit, kun pohdit mahdollisuutta rahoituksen hakemiseen:

Muistilista rahoitusta hakiessa

1.Selkeä liiketoimintasuunnitelma: Rahoittajat haluavat nähdä, että yrityksellä on selkeä suunnitelma siitä, miten rahoitus aiotaan käyttää ja miten se auttaa yritystä kasvamaan.

2.Realistiset taloudelliset ennusteet: On tärkeää, että yritykselläsi on realistiset ennusteet tuloista, kuluista ja kasvusta.

3.Oma rahoitus & sitoutunut tiimi: On tärkeää, että mukana on sitoutunut tiimi ja myös omaa rahoitusta löytyy. Useimmiten rahoitukset tulevat vasta jälkikäteen. Lisäksi avustusten määrä vaihtelee yleensä 20-70% välillä, eikä se ole koskaan koko summa kehittämisprojektista tai investoinnista.

4.Rahoituksen tarve: Mieti tarkkaan, kuinka paljon rahoitusta yrityksesi todella tarvitsee.

5.Rahoituspolun suunnitteleminen: Pohdi hyvissä ajoin rahoituspolku jo seuraavaa rahoitusta pidemmälle. Usein on hyvä idea yhdistää eri rahoituslähteitä ja miettiä mahdollista vaiheistusta. Esimerkiksi julkinen rahoitus voi auttaa houkuttelemaan yksityistä rahoitusta.

Pyrimme myös aktiivisesti seuraamaan uusia rahoitusmahdollisuuksia. Esimerkiksi Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on avannut mikroyrityksille ja pienille ja keskisuurille yrityksille haettavaksi rahoitustukea tällä hetkellä erittäin ajankohtaiseen modernien tietoturvaratkaisujen ja -innovaatioiden käyttöönottoon. Haku on auki 2.1.–1.3.2024 klo 16:15 asti. Haettavana on yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Linkki: Rahoitustukihaku modernien tietoturvaratkaisujen ja -innovaatioiden käyttöönottoon.


Ota yhteyttä

Asiantuntijamme auttavat mielellään erilaisten rahoitusvaihtoehtojen haussa. Lisätietoja löydät myös verkkosivuiltamme; Liiketoiminta- ja rahoitusneuvonta.

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

Marja-Leena Laitinen, Yritysneuvoja, marja-leena.laitinen@kuopio.fi, 044 718 2044

Maarit Manninen, Yritysasiantuntija, maarit.manninen@kuopio.fi, 044 718 2087

 

 

Tilaa uutiskirje