Business Kuopio

 

Kuopiossa kannustetaan resurssiviisasta liiketoimintaa

21.5.2018

Resurssiviisaus on Kuopion kaupungin uuden strategian yksi päätavoite. Kuopio tähtää jätteettömäksi, hiilineutraaliksi ja globaalisti kestävän kulutuksen kaupungiksi. Tämä on kunnianhimoinen tavoite, joka avaa valtavasti mahdollisuuksia Kuopiossa toimiville yrityksille.

Resurssiviisaus on kykyä käyttää erilaisia resursseja (luonnonvarat, raaka-aineet, energia, tuotteet ja palvelut, tilat, aika ja osaaminen) harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla. Tavoitteena on, että talous vahvistuu ja asukkaiden hyvinvointi paranee samalla kun ympäristön tila kohenee. Tämä ei onnistu, jos bisnestä tehdään niin kuin ennenkin, vain resursseja kuluttaen. Resurssiviisauden perusajatus on, että taloudellista arvoa voi tuottaa myös huomattavasti vähemmin resurssein, jopa täysin ilman (fyysisiä) resursseja. Mitä mahdollisuuksia tämä tarjoaakaan erityisesti pienille yrityksille, jotka voivat hakea kasvua fiksuilla liiketoimintamalleilla valtavien resurssien sijaan!

Resurssiviisaudessa saattaa piillä Kuopion strategian suurin potentiaali

Resurssiviisaus on ehkä Kuopion strategian merkittävin tavoite yritysten näkökulmasta. Kestävä kasvu ja kestävä resurssien käyttö tulee vain korostumaan tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen edetessä kaivataan yhä kipeämmin uusia ratkaisuja ympäristöongelmiin. Maailma muuttuu ja pakottaa yritykset etsimään uusia tapoja tehdä kannattavaa bisnestä. Resurssiviisas toiminta säästää myös selvää rahaa.

Kysyntää resursseja säästäville ratkaisuille, palveluille ja tuotteille on jo, mutta tarjontaa ei vielä riittävästi. Kuluttajat haluavat tehdä vastuullisia valintoja, jos niitä on tarjolla. Tämä näkyy myös, kun seuraa millaisia uusia tuotteita ja palveluita markkinoille syntyy: on hävikkiravintoloita, cleantechiä, jakamistalouteen ja kiertotalouteen pohjautuvia ratkaisuja. Tässä piilee valtava potentiaali myös Kuopion talouselämälle.

Luultavasti emme vielä edes käsitä, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia resurssiviisauteen sisältyy.

Löydä yrityksessäsi piilevä (resurssi)viisaus

Viisaaksi tullaan vähitellen. Tämä pätee myös resurssiviisaaksi tulemiseen. Kuopion kaupunki on laatinut kattavan suunnitelman siitä, miten Kuopiosta tulee resurssiviisas kaupunki. Tavoitteet ovat kunnianhimoiset, mutta niitä kohti edetään järjestelmällisesti, askel askeleelta. Kuopiolaisilla yrityksillä on nyt oiva tilaisuus lähteä etenemään kohti resurssiviisautta edelläkävijöiden joukossa.

Aloita pohtimalla, mitä resurssiviisaus tarkoittaa sinun yrityksessäsi. Ota päivä tai puoli päivää aikaa, että käyt oman liiketoimintasi läpi resurssiviisauden silmälasien läpi: Missä asioissa yrityksesi voisi toimia tehokkaammin? Missä syntyy tarpeetonta materiaali- tai muuta hukkaa? Kuinka paljon energiaa yrityksesi kuluttaa, kuinka paljon jätettä tuottaa? Arvioi myös yrityksesi tuotteet ja palvelut: miten yrityksesi voi auttaa muita kohti resurssiviisaampaa taloutta? Tee sitten suunnitelma, miten otat viisaudestasi kaiken hyödyn irti.

Oletko valmis ottamaan resurssiviisauden haasteen vastaan?

Tulee kuulemaan lisää resurssiviisaudesta alueen laatutoimijoiden yhteistyönä järjestämään tilaisuuteen 8.6.2018. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.

Niina Suuronen
Responsia Quality Solutions

Kirjoittaja on kuopiolainen yrittäjä sekä laadun ja yritysvastuun asiantuntija. Hän auttaa yrityksiä parantamaan liiketoimintaa monipuolisten laatu- ja vastuullisuustyökalujen avulla.

Tilaa uutiskirje