Business Kuopio

 

Ni Hao – Kiinaa valloittamassa

7.2.2017

Kuopion kaupunki on jo vuodesta 2002 rakentanut määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti ystävyyskaupunkisuhdetta Shanghai Pudongin kanssa. Vuonna 2012 allekirjoitetun ystävyyskaupunkisopimuksen puitteissa on syntynyt elinkeinoelämän, kulttuurin ja opetuksen uusia avauksia Kiina-Kuopio yhteistyössä.

Minulla oli ensi kertaa ilo kurkistaa Kuopion kaupungin ja Shanghai Pudongin monipuoliseen ystävyyskaupunkitoimintaan. Delegaatio, joka koostui koulupuolen, kulttuuritoimen, terveysmatkailun ja taiteen toimijoista, matkasi Kiinaan lokakuun lopulla. Hyppäys reippaan sadantuhannen asukkaan Kuopiosta 24 miljoonan asukkaan Shanghaihin oli yllättävän luontevaa. Se, että talot nousivat satoihin metreihin, tuntui oudon luontevalta myös korkeanpaikankammoiselta. Koko ajan hereillä oleva miljoonakaupunki oli yllättävän ihmisen kokoinen siltä osin, kun itse siihen pienestä kulmasta kurkistin.

Slush Shanghai

Meitä onnisti käydä myös SLUSH Shanghaissa, jossa Team Finland oli hienosti esiteltynä. Espoon kaupunginjohtaja avasi tilaisuuden, mutta potin vei ehdottomasti Renny Harlin, joka viesti globaalia suomalaista osaamista omalla persoonallisella otteellaan. Renny oli jo pari vuotta sitten ymmärtänyt, että seuraava elokuvien suurvalta on Kiina.

Slushissa suomalaiset start-up-nuoret kertoivat luontevasti seuraavan kohteensa olevan New York. Tutustuimme japanilaiseen nuoreen yrittäjään, jonka 3 D-laseihin oli tuotu aromi, ja saimme nuuskia Shanghain saasteiden keskellä supisuomalaista mäntymetsäntuoksua. Toivottavasti vuoden 2017 Slushissa olisi Kuopion upeat hankkeet virtuaalimaailmassa esillä.

Terveysmatkailusta valttikortti

Terveysmatkailun osalta halusimme ymmärtää kiinalaiset korvauskäytännöt sairaudenhoidossa ulkomailla ja tunnustella mahdollisuutta matkailun avauksiin Kiinassa. Kiinalaiset tekevät terveysmatkailua jo Japaniin, USAhan, Saksaan ja Sveitsiin.

Kuopiolle olisi myös tärkeää saada matkailun yhteistyöpuoli avattua. Aihe nostettiin esille Pudongin hallinnon ja apulaiskaupunginjohtajien kanssa. Kiinnostusta kiinalaisten puolelta on runsaasti, mutta Kuopiossa palveluiden muotoilu kiinalaisille sekä rakenne maapalveluiden osalta ovat vielä vaiheessa, jotta alue pystyisi vastaanottamaan kiinalaismatkailijoita ja käymään neuvotteluita paikallisten matkatoimistojen kanssa.

Delegaatiomme kanssa tunnustelimme paikallisten matkatoimistojen ja vakuutusyhtiöiden kiinnostusta Kuopio-avauksiin, lähtökohtaisesti juuri terveysmatkailun näkökulmasta. Mukana oli Kuopion Yliopistollisen sairaalan ja matkailuyritysten yhteisohjelma, FinnHealth, jonka tehtävänä on sairauden- ja terveydenhuollonpalveluiden kehittäminen kansainvälisille potilaille. Neuvotteluissa Shanghain alueen matkatoimistoja kiehtoi erityisesti Kuopion puhdas ilma, luonto ja terveydelle taatusti suotuisa miljöö sekä hyvinvointimatkailumahdollisuudet. Terveyden ja hyvinvoinnin kärki on selvästi myös kiinalaisille merkityksellinen. Myös Kuopion ja Shanghain toisen asteen koulutustahojen yhteistyön ensimmäinen teema linkittyy nimenomaan matkailualan koulutuksen ja opetuksen yhteistyöhön.

Kulttuuriyhteistyössä voimassa olevassa yhteistyösopimuksessa määritellään vuosittain tapahtuva kulttuurivaihto. Keskusteluja on käyty mm. tanssiviikkojen aikana tapahtuvasta kiinalaisten taitelijoiden tulosta Kuopioon, ja vastaavasti Shanghai Pudongin uudistetussa keskuskirjastossa suunnitellaan avattavan Suomi 100-vuotta hengessä  Ritva-Liisa Pohjalaisen ja Kuopion näyttely lokakuussa 2017.

Kirsi Soininen

Markkinointijohtaja
Kuopion kaupunki
kirsi.soininen(at)kuopio.fi

*************************

Kuopio-Shanghai Pudong – yhteistyö

Kuopion kaupunki on jo vuodesta 2002 rakentanut määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti ystävyyskaupunkisuhdetta Shanghai Pudongin kanssa, ja ystävyyskaupunkisopimus allekirjoitettiin 2012. Kuopion kaupunki on korkeasti arvostettu Shanghain alueella ja sai vuoden 2016 lopulla tunnustusta myös Kiinan keskushallinnon toimesta. Ystävyyskaupunkisopimuksen puitteissa on syntynyt elinkeinoelämän, kulttuurin ja opetuksen uusia avauksia Kiina-Kuopio yhteistyössä. Hyvä suhde mahdollistaa nopean etenemisen eri osa-alueilla. Kaupungin virallinen rooli ystävyyskaupunkina on edellytys muulle yhteistyölle toimijoiden välillä. Kiinassa on vaikea edetä ilman kaupungin ja paikallishallinnon hyvää suhdetta, ja Kuopiolla onkin poikkeuksellinen asema Shanghai Pudongissa.

Tilaa uutiskirje