Business Kuopio

 

Syksy on uusien asioiden aloittamisen aikaa

15.8.2017

Olemme 7-vuotiaasta lähtien oppineet vuodenkiertoon, joka alkaa juuri syksystä. Rentouttavan kesäloman jälkeen alamme iltojen pimetessä odottaa syksyä, mielekästä tekemistä hyvässä seurassa ja uuden oppimista. Siis jos loma on ollut riittävän pitkä.

Tänä vuonna Savon kesä meni kesää odotellessa, mutta toivottavasti kaikki lukijat saivat kuitenkin nautittua sopivasti kesästä ja lomasta; jokainen itse kullekin sopivalla tavalla.

Yrittäjäjärjestön hallituksen jäsenenä minulla on ollut aivan loistava tilaisuus käyttää oman lomani viimeisestä viikosta yksi päivä Kuopion yrittäjien strategiaa pohtien. Tunnistaessamme arvojamme ja olemassa olomme oikeutusta, perustehtäväämme ja visiotamme tulevalle kaudelle, huomasin päivän mittaan moneen otteeseen miettiväni myös oman pikku yritykseni missiota ja visiota.

Ryhdyin 9 vuotta sitten yrittäjäksi. Alkutaipaleella innostus oli suuri, vaikka sitä varjosti hienoinen epävarmuus siitä, voiko omalla toiminnallaan kuitenkaan elättää itsensä ja perheensä. Sen kummempaa visiota minulla ei ole koskaan ollut. Yrittämiseni missio on aina ollut kristallinkirkas; haluan auttaa toisia yrittäjiä menestymään ja voimaan hyvin.

Matkan varrella on ollut syksyjä, jolloin olen aloittanut kokonaan uusia asioita ja syksyjä, jolloin olen jatkanut siitä, mihin olimme ennen asiakkaiden kesälomaa ja yrittäjän palkatonta pakkolomaa jääneet. Onpa joukossa yksi syksy, jolloin yrittäjäpolulta palkkatöihin harhautuneena olin töissä koko kesän ja otin valmiiksi väsyneenä vastaan muut levänneenä ja intoa täynnä lomalta takaisin töihin palaavat. Se ei ollut kovin kiva syksy.

Yleisimmin tavoitteenani on aina ollut saada hommat hoidettua ennen lomia, jotta sitten saa levätä rauhassa. Viime aikoina tavakseni on tullut luoda suunnitelma syksyä varten valmiiksi jo ennen lomia, jotta kaiken kesän aikana kertyneen energian, innon ja vimman saa käyttää oikeiden asioiden tekemiseen heti ensimmäisestä työpäivästä alkaen. Niin sanottu ”pehmeä lasku” lomalta töihin paluussa ei ole tuntunut minun jutultani. En aloita ensimmäistä työviikkoa trendikkäästi torstaina vaan maanantaina ja heti täysillä.

Työntekijöillä on lomaoikeus ja suoranainen velvollisuus pitää lomansa. Suomalaisella työntekijällä lomaa on todella paljon; julkisella sektorilla jopa niin paljon, että varsinkin tiimissä vuorotellen lomailu haittaa organisaatioiden tuottavuutta, kun aina on joku lomalla.  Yrittäjän jaksamista tukevasta loman pidosta ei pidä huolta kukaan muu kuin yrittäjä itse. Moni yrittäjä ei malta pitää lomaa tai pitää sitä hyvin vähän. Syitä on monia ja jokainen tuntee omansa. Yksi keskeinen syy liittyy korvaamattomuuden tunteeseen; joko tietoisesti tai tiedostamatta ajatellaan, että kukaan ei voi korvata yrittäjää hänen poissa ollessaan.

Koska teen töitä yleensä liikaa, opettelen kaiken aikaa uusia keinoja rajata työntekoni. Koska nautin loman suunnittelusta, lomalla olosta ja loman muistelusta, minulla on tapana aina varata seuraava, vaikka ihan lyhyt, loma ennen edellisen loman loppumista. Samoista puuhista löydän itseni nytkin. Lisäksi olen muutama vuosi sitten aloittanut harrastuksen, joka pakottaa minut joka päivä tekemään muutakin kuin työtä. Uusin keksintöni siirtää toinen hevosista klo 20 sulkeutuvaan talliin siirtää päivittäisen töiden lopettamisen ajankodan aikaisemmaksi illalla, jotta saan myös kunnon yöunet tallilla puuhastelun jälkeen.

Ihminen ei ole kone ja tarvitsee lepoa, sanotaan. Edes parhainkaan kone ei toimi ilman taukoja vaan niitäkin pitää huoltaa välillä. Muuten ne tulevat ajetuksi loppuun ja vaikka näennäisesti vielä toimivatkin, eivät käynnisty enää sammuttamisen jälkeen lainkaan. Ihmiselle käy samalla tavalla; jatkuvassa liikkeessä oleva ihmisen pitää opetella välillä pysähtymään ja huoltamaan itseään.

Jos et vielä ole ollut lomalla, varaa aika lomaan nyt. Vielä on kesää jäljellä!

Merja Laituri-Korhonen

Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen, Tmi Merela Kehittämisluotsin yrittäjä

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomat Yritäpä Ite -blogissa 14.8.2017

Tilaa uutiskirje