Business Kuopio

 

Junttanin menestyksen salaisuus on luottamus ja usko omaan asiaan

13.3.2018

Lyöntipaalutuksen teknologiajohtaja Junttan on ankkuroinut laitevalmistuksensa Kuopioon. Toimintaa yhtiöllä on maailmanlaajuisesti kaikkialla muualla paitsi Etelä-Mantereella.

Junttanin vientiliiketoiminta lähti aikanaan juurevasti liikkeelle. 1980-luvun alussa yrityksen perustajan, Pentti Heinosen, luokse tuli pohjoismainen delegaatio, jonka jäsenet olivat kuulleet Heinosen kehittämästä paalutuslaitteesta ja halusivat ostaa sellaisen. Siitä käynnistyi vientitoiminta, nykyään toiminnasta on vientiä 95 %.

– Junttanille on myönnetty presidentin vientipalkinto. Palkinnonsaajaksi ei valita sattumalta, vaan yrityksen pitää olla kehittyneimmistä yrityksistä ykkönen. Se on äärimmäisen hieno suoritus, Junttanin toimitusjohtaja Pasi Poranen toteaa.

Maailmanlaajuisesta toiminnasta huolimatta Junttan on halunnut pitää laitevalmistuksensa Kuopiossa, eikä muutoksia ole suunnitteilla. Porasen mukaan suomalaisissa on monta hyvää puolta: tinkimättömyys, luotettavuus ja tiukka insinöörioppi. Ne Suomessa osataan hyvin, mutta Porasen mielestä tarvitaan vielä paljon näkemystä siitä, millaisia esimerkiksi työmenetelmät ovat Etelä-Afrikassa tai Euroopan eri kolkissa.

Poranen haluaa kiittää kuopiolaisia siitä, että Junttanin toiminnasta ei ole hermostuttu, vaikka se on ajoittain aika raavasta touhua ja saattaa välillä aiheuttaa melua ympäristöön. Ihmiset ovat suhtautuneet uteliaan positiivisesti, eikä yhtiö ole joutunut puolustuskannalle.

Tinkimättömyys ja kova työ

Pentti Heinosen perhe harjoitti maanrakennus- ja urakointitoimintaa jo 1930-luvun loppupuolella. Vuosikymmenten varrella kertyneen maanrakennusosaamisen myötä Pentti totesi 1970-80-lukujen vaihteessa, että maailmalla myytävät maanrakennuskoneet eivät ole suorituskyvyltään sitä luokkaa kuin niiden hänen mielestään pitäisi olla. Hän alkoi kehittää maanrakennukseen soveltuvia paalutuslaitteita, ja pian muutkin huomasivat niiden olevan hyviä. Iso huippuhetki yrityksen historiassa oli se, kun tekninen kehitystoiminta muuttui liiketoiminnaksi.

Vuonna 2010 Heinosten elämäntyötä tuli jatkamaan Ilkka Brotherus. Poranen toteaa olleen onnenpotku yhtiölle, että sille löytyi hyvä jatkaja. Junttanin nykysukupolvi kehittää bisnestä, mutta vaalii samalla Junttanille tunnusomaisia asioita, joista asiakkaat pitävät.

Pari vuotta sitten Junttanilla oli 40-vuotisjuhlat. Juhliin kutsuttiin myös lähes 90-vuotiaita henkilöitä, joiden kanssa Pentti on aikanaan aloittanut työt. Vieraita tuli USA:sta ja Australiasta asti. Kaikki kertoivat samaa tarinaa, että aluksi oli vaikeaa, eivätkä koneet aina toimineet. Pentti kuitenkin sanoi aina, että ”älä huoli, me hoidamme tämän homman”. Vieraiden mukaan asiat aina myös hoidettiin.

– Tinkimättömyys sen suhteen, että vaikeallakin hetkellä lupaukset pidetään, on sellainen asia, jonka tänä päivänäkin ihmiset noteeraavat Junttanista, Poranen kertoo.

Yhdeksi Junttanin menestyksen salaisuuksista hän arvioi tinkimättömän työn. Firma on aikanaan punnerrettu kovalla työllä, riskeistä huolimatta. Tervettä luottamusta ja uskoa omaan asiaan on tarvittu.

www.junttan.com/fi

Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje