Business Kuopio

 

Uusi yritystukikausi käynnistynyt – ota vinkit haltuun!

19.5.2022

Onko yritykselläsi tarvetta kehittää liiketoimintaa? Nyt on hyvä hetki tehdä siitä totta, sillä uusi yritysten kehitysavustusten rahoituskausi on alkanut. ELY-keskus voi myöntää tukea monenlaiseen liiketoiminnan kehittämiseen. Kuopiolaiset yritykset saavat tarvittaessa projektien hahmotteluun apua Business Kuopion asiantuntijoilta.

– Avustusta voi hakea niin yrityksen kasvuun, kansainvälistymiseen, tuotekehitykseen kuin myös investointeihin, kertoo Business Kuopion yritysasiamies Maarit Manninen.

– Summat ovat ihan merkittäviä. Kehittämishankkeisiin myönnetty avustus on tyypillisesti puolet hankkeen kustannuksista. Investoinneista korvataan maksimissaan 35 %.

ELY-keskus myöntää kehittämisavustuksia EU:n rakennerahastosta*, jonka tavoitteena on parantaa alueiden taloutta ja työllisyyttä.

Mihin tukea voi saada ja miten?

Saadakseen kehittämisavustusta yrityksellä on oltava uskottava näkymä liiketoiminnan kasvattamiseen. Hakijan on laskettava tarkasti, millaisia kokonaisuuksia hanke sisältää, ketkä kehittämiseen osallistuvat ja millaisella työaikapanoksella. Tarpeet kannattaa perustella hyvin. Jos hankkeeseen sisältyy ulkopuolelta ostettavia palveluita, on niitä varten pyydettävä tarjoukset jo hakuvaiheeseen. Avustus maksetaan pääsääntöisesti jälkikäteen toteutuneiden kustannusten mukaisesti, mutta osa on mahdollista saada myös ennakkoon.

– Tärkeää on, että hanke on sopiva suhteessa yrityksen kokoon. Liian pieniä hankkeita ei rahoiteta, koska niistä ei synny tarpeeksi merkittävää kasvua. Hanke ei myöskään voi olla niin suuri, että se haittaisi yrityksen normaalia liiketoimintaa, Manninen sanoo.

Laki määrittelee tarkasti, millaisia kustannuksia yritystuilla voidaan kattaa. Esimerkiksi myyntiä tai markkinointia yritysavustus ei korvaa, sillä ne ovat osa yrityksen normaalia operatiivista toimintaa.

Paikallisille yrityksille neuvontaa tarjolla

Mitä jos ideasi ovat vielä puolitiessä, etkä tiedä mitä rahoitusta hakea? Jos yrityksesi sijaitsee Kuopiossa, voit kääntyä Business Kuopion yritysneuvojien ja -asiamiesten puoleen. Kokeneet asiantuntijat sparraavat kaupungin yrityksiä maksutta.

– Rahoituksen hakeminen vaatii jonkin verran työtä. Kommentoimme hakemuksia tarvittaessa, mutta varsinaisen suunnitelman yritys tekee itse. Eniten neuvomme yrittäjiä hahmottelemaan sitä, miten kehittämistarpeista kootaan hankkeita, Manninen kertoo.

Tarvittaessa Business Kuopion asiantuntijat auttavat yrityksiä löytämään myös muita mahdollisia rahoitusmuotoja.

Kuopiolainen Filtson kehittää ratkaisua, jolla hillitään ilmastonmuutosta

Yksi ELY-keskuksen tuella uutta liiketoimintaa kehittävä yritys on kuopiolainen startup Filtson Oy. Filtsonin tuote on laite, joka vähentää haitallisia kasvihuonekaasuja ympäröivästä ilmasta. Innovaatio auttaa hillitsemään erityisesti sikaloissa, kanaloissa ja navetoissa syntyviä metaani- ja dityppioksidipäästöjä.

– Idea sai alkunsa Itä-Suomen yliopistossa ja laitteen prototyyppiä on jo testattu Luonnonvarakeskuksen koenavetassa. Kehityshankkeemme tavoitteena on tuotteistaa ja kaupallistaa laite, kertoo Filtson Oy:n toimitusjohtaja Sami Koskela.

– ELY-rahoitus on meille tärkeä kulmakivi. Tuki korvaa lähes puolet hankkeen kuluista ja loput katamme laina- ja omarahoituksella.

Hanke on edennyt vauhdilla. Filtson haki edellisen kauden kehittämisavustusta viime syksynä. Tavoitteena on nyt saada ensimmäinen toimiva tuote pilotointiin kesäkuussa ja kaupallinen laite markkinoille loppuvuodesta 2022. Samalla hiotaan liiketoimintamallia.

–Meille hakemuksen tekeminen oli ehkä keskimääräistä suoraviivaisempaa, koska tavoitteet olivat aika selkeät ja tuotekehityssuunnitelma jo olemassa. Business Kuopion yritysasiantuntijan kokemuksesta oli meille kuitenkin prosessissa korvaamatonta apua, Koskela kertoo.

*) Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 – Suomen rakennerahasto-ohjelma on valtakunnallinen ohjelma, joka sisältää sekä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) toimenpiteet.

Lisätiedot

 

Tilaa uutiskirje