Business Kuopio

 

Vielä ehtii Kiinan junaan! 

13.11.2019

Mikä yhdistää yli 5 miljoonan asukkaan Shanghai Pudongia ja Kuopion aluetta? Äkkiseltään luulisi, ettei kovinkaan monia asia, sillä kokoero on niin valtava. Silti yhteistyötä on tehty toistakymmentä vuotta ja monet Kuopion alueen yritykset, kulttuuritoimijat ja asiantuntijat ovat saaneet jalansijan näillä maailman nopeimmin kasvavilla markkinoilla. Pohjalla on vahvat yritys- ja tiedepuistoyhteydet, jotka rakennettiin 2000-luvun alussa, ja jotka ovat jatkuneet ystävyyskaupunkiyhteistyönä kaupungin, koulutuksen ja yritysyhteistyön osalta. Kiinankaupassa henkilökohtaiset kontaktit ovat avainasemassa.

Kuva: Shanghai Pudongin Zhangjiang Hi-Tech Park tiedepuisto on ollut keskeinen yhteistyökumppani kaupunkien välillä. Kuopion kaupungin delegaatio tutustumassa biolääketieteen innovaatioiden johtavan yrityksen, Microportin, näyttelytiloihin huhtikuussa 2019.

Vuonna 2017 järjestettiin ensimmäinen yhteismatka Kuopio goes Shanghai -konseptilla, jossa yhdistettiin taidetta, matkailua ja yritystoimintaa. Menestyksekkään tapahtuman tuloksena yritykset saivat kontakteja, kokemusta ja konkreettista myyntiä. Samalla luotiin pohjaa uudenlaiselle Kuopio goes -konseptille, jolla on sittemmin tehty vientityötä mm. Lontooseen, Tukholmaan ja Bodøhon. Alueen yritykset ovat käyneet Shanghai Pudongissa jo vuosia ja yhteismatkojen tuloksena yritykset, kuten Virranta-yhtiöt ja RLP Design, ovat saaneet yrityskumppanit Kiinassa, jotka myyvät heidän tuotteitaan ja osaamistaan.

Vientiponnistukset kannattaa tehdä yhdessä

Tuleva Kuopio Goes Shanghai 2020 -yritysdelegaatio järjestetään yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion alueen kauppakamarin koordinoiman Fast Track -vientivalmennushankkeen kanssa. Valmennus on intensiivinen ja digitaalisesti ketterä vajaan puolen vuoden mittainen, minkä kautta alueen yritykset kävivät viime vuonna mm. Lontoossa ja suuntaavat ensi vuoden alkupuolella Ruotsiin. Yritysryhmän yhteistyökumppaneiden ja kontaktien hakuun valmistava vientivalmennus räätälöidään yritysten tavoitteiden ja tarpeiden mukaan ja valmentajina toimivat kohdemaan markkinoiden asiantuntijat. Kuopio Goes Shanghain vientivalmennukseen osallistuville räätälöidään asiantuntijoiden avustuksella Shanghain yhteismatkaohjelmaan sisällytettäviä, ennalta valmisteltuja tapaamisia. Mukaan on lähdössä niin suurimpia toimijoita kuten Olvi Group, mutta myös startup-vaiheen yrityksiä. Ryhmään haetaan yrityksiä eri toimialoilta 31.1.2020 saakka.

Kuva: Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas FinChin toimistolla huhtikuussa 2019. FinChin asiakkaina on tuttuja paikallisia toimijoita mm. Taiga Concept ja Mobie.

Jos olet jo kokenut kiinankävijä, mutta kaikki ovet eivät ole vielä avautuneet, voi mukaan lähteä myös ilman vientivalmennusta. Tarjoamme tilaisuuden tulla osaksi Kuopion kaupungin johtajatasoista delegaatiota ja hyödyntää Kuopio goes Shanghain viestintää ja näkyvyyttä. Lisäksi saat räätälöidyn yritysohjelman ja verkostoitumistilaisuuksia sekä mahdollisuuden yrityskontakteihin ja myynninedistämistilaisuuksiin.

Kiinassa historia ja tulevaisuus kohtaavat, ja Shanghain futuristisessa metropolissa vauhti on hengästyttävä. Mukanasi matkalla ovat Pohjois-Savon toimijat ja paikalliset asiantuntijat, yhteisenä tavoitteenaan edistää alueen tunnettuutta ja yritysten kansainvälistymistä. Hanki lippusi pikajunaan ja hyppää seikkailuun!

Laura Kokko
markkinointikoordinaattori, Kuopion kaupunki

Fast Track
Kuopio Goes Shanghai

Tilaa uutiskirje