Business Kuopio

 

Pohjois-Savon Kasvupolun voittajaksi Rock Paper Scissors Indie Brewery

25.4.2018

Pohjois-Savon lupaavimmaksi kasvajaksi on Kasvu Openin sparrausprosessin jälkeen valittu RPS Brewing Oy. Kunniamaininnan sai Pro Prospect Oy. Lisäksi Secora Systems Oy palkittiin erityismaininnalla, mitä ei muilla Kasvupoluilla tunneta. Voittaja ja kunniamainittu etenevät suoraan valtakunnalliseen finaaliin 100 parhaan kasvuyrityksen joukkoon. Tästä sadan joukosta valitaan Startup ja Start Again -sarjojen parhaat yritykset valtakunnallisessa finaalissa lokakuussa.

Valinnat tehtiin kaikkiaan 15 kasvuhaluisen yrityksen joukosta, jotka seulottiin asiantuntijoiden kahden päivän sparraukseen 35 hakijasta. Tuomariston jäsen, Heidi Nousiainen Finnverasta kertoi, että kriteereissä painottui yhtäältä palvelun tai tuotteen tunnistettava kilpailuetu, toisaalta sen skaalautuvuus.

“Lisäksi yrityksen resurssien, tiimin ja osaamisen pitää olla hyvällä tasolla, koska niiden kautta syntyy uskottavuus. Ja tietenkin myös tekemisen innolla ja kasvuhalulla on suuri merkitys. Valinta oli tällä kertaa tiukka ja tuomaristo kävi kiivasta, mutta lempeää keskustelua, koska kärkijoukko oli hyvin tasaväkinen,” Nousiainen avasi tuomarointiprosessia.

RPS Brewing Oy joka tunnetaan paremmin brändillään Rock Paper Scissors Indie Brewery on vuonna 2017 perustettu nopeasti kasvava panimo Kuopiosta, joka valmistaa mietoja ja tulevaisuudessa myös alkoholittomia juomia. Yrityksen oluet lanseerataan aina kolmen sarjoissa ─ Rock, Paper, Scissors. Tuomaristo luonnehti voittajaa seuraavasti.

“Voittajayrityksen erotti selkeästi se, että se on heti toimintansa alusta asti toiminut kuin valmis yritys ja sen brändi on ollut harvinaisen hyvin kunnossa. Yrityksen tuote on tuotteistettu hyvin, tiimin osaaminen vakuutti, referenssejä löytyi ja se on lyhyen olemassaolonsa aikana rakentanut vaikuttavan jakeluverkoston ja suunnitelman siitä, miten tästä eteenpäin toimitaan. RPS Brewingin tuotteet ovat valmiita vientiä varten jo nyt,” Nousiainen listasi tuomariston perusteita.

Palkituille poikkeuksellisesti pienet rahapalkinnot

Muista Kasvupoluista poiketen Pohjois-Savon Kasvupolulla jaettiin myös pienet rahapalkinnot, voittajalle, kunniamaininnan ja erityismaininnan saaneille yrityksille, joista ensin mainitulle 3000 euroa, toiselle 2000 ja kolmannelle 1000 euroa. Rahapalkinnot lahjoitti Saastamoisen Säätiö.

Kun voittajayrityksen, RPS Brewing Oy:n “toimeenpanijalta” eli toimitusjohtajalta Samuli Huuhtaselta kysyttiin heti palkinnon saamisen jälkeen perinteinen “Miltä nyt tuntuu?”, hänen vastauksensa oli huojentunut ja huvittunut.

“Kiitos, kiitos! Aktiivisena penkkiurheilijana olen naureskellut näille vastauksille telkkarin edessä vuosia, mutta nyt kun itse pääsee vastaamaan, niin eipä tässä ole oikein mitään sanottavaa. Kiitos tästä erikoisbonuksestakin! Firmahan alkoi heti tekemään tulosta,” Huuhtanen naurahti.

Kunniamaininnan sai niin ikään vuonna 2017 perustettu kuopiolainen Pro Prospect Oy, jonka liikeidea on tarjota monipuolista ja laadukasta yksilön kehittämispalvelua joukkuelajien urheilijoille, erityisesti jääkiekkoilijoille, sekä lajispesifistä koulutusta joukkueiden valmentajille. Tuomaristo luonnehti sen liiketoiminnan olevan uudenlaista toimialaa edustava, mielenkiintoinen ja lupaava yritys.

Savolaisena erikoisuutena jaettiin kahden parhaan lisäksi vielä erityismaininta, joka meni Secora Systems Oy:lle. Yritys on perustettu vuonna 2014 Kuopiossa ja sen tuote on laitteiden etäseurannan, huollon- ja työnohjauksen mahdollistava järjestelmä. Sen avulla laitteiden huolto voidaan ennakoida ilman, että tarvitsee odottaa laitteen rikkoutumista. Tuomariston mukaan sen tuote oli uudenlainen, vakuuttava ja sellainen, jota pystytään viemään eteenpäin. Myös tiimi ja kasvuhakuisuus saivat kiitosta.

Asiantuntijoiden kahden päivän maksuttoman sparrauksen saivat myös Avek Esitysratkaisut Oy, Arctic Dental, Excuse My BonBon Oy, Iso-Kallan Panimo Oy, Piirre C Oy, sekä Paju Consulting Oy Kuopiosta, Casemakers Oy Keiteleestä, Eiran Kertan Oy Suonenjoelta, Laikas Oy Vieremältä, Lammastila Haukivilla Lapinlahdelta, PT-Palontorjuntapalvelu Oy sekä Varkauden Puu Oy Varkaudesta.

Tuomaristoon kuuluvat Nousiaisen lisäksi Silja Huhtiniemi Kuopion alueen Kauppakamarista, Risto Koivisto Kuopion Kaupungilta, Tomi Hyttinen Savonia ammattikorkeakoulusta, Heikki Helve Savon Koulutuskuntayhtymästä, Arto Nykänen Savon Yrittäjistä, Suvi von Becker Talentree:stä, Jere Räisänen Elcoline Groupista, Terho Savolainen Iisalmen kaupungista sekä Jouko Laitinen Navitas Kehitys Oy:stä.

Pohjois-Savon Kasvupolku on osa Kasvu Openia, jonka valtakunnallinen finaali, Kasvu Open Karnevaali järjestetään 24.─25.10.2018 Jyväskylässä. Finaaliin pääsee kaikkiaan 100 yritystä eri Kasvupoluilta, joita järjestetään tänä vuonna eri toimialoilla ja alueilla yhteensä 26.

Lisätietoja

  • Maria Häkkinen, Kasvupolun fasilitoija, Kasvun Roihu*, p. 045 130 3751, maria.hakkinen@roihu.com
  • Heidi Nousiainen, rahoituspäällikkö, Finnvera, Pohjois-Savon Kasvupolun tuomariston jäsen, p. 050 575 6335, heidi.nousiainen@finnvera.fi

Kasvu Open on valtakunnallinen sparrausohjelma pk-yrityksille, joka auttaa yrityksiä niiden kasvuhaasteissa. Sparraus on valituksi tulleille yrityksille maksutonta. Vuonna 2018 tavoitteena on antaa ohjausta 450 yritykselle yli tuhannen asiantuntijan voimin. Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin lokakuussa 2018, jossa 100 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.
————————–
Kasvupolun mahdollistavat Navitas Yrityspalvelut, Kuopion kaupunki, Iisalmen kaupunki, Talentree, Savonia ammattikorkeakoulu, Kuopion alueen Kauppakamari, Yrittäjät Savo, Savon koulutuskuntayhtymä, Ely-keskus ja Euroopan unionin sosiaalirahasto ─ sekä valtakunnalliset kumppanit Nordea, Finnvera, Technopolis, Varma, If, Team Finland, BusinessJKL, Keski-Suomen Liitto, Grano, Laukaan kunta, Jyväskylän Messut, Jyväs-Caravan, Isku ja San Francisco Oy.
————————-
*Kasvun Roihu Oy on valtuutettu Kasvu Open -tapahtumien järjestäjä ja voittoa jakamattoman Kasvu Open Oy:n osakas. Muut osakkaat ovat Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki ja Aava & Bang Oy.

Alkuperäinen tiedote

Tilaa uutiskirje