Business Kuopio

 

Yksinyrittäjäbarometri: Kasvuhakuiset yksinyrittäjät haluaisivat työllistää

16.10.2019

Erityisesti kasvuhakuisimmat yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan, käy ilmi tuoreesta Yksinyrittäjäbarometrista. Yksinyrittäjien suhdanneodotukset tulevalle vuodelle ovat kuitenkin laskeneet.

Yksinyrittäjien määrän lisääntyminen on ollut työmarkkinoiden merkittävin muutos 2000-luvulla. Yksinyrittäjiä on nyt 60 000 enemmän kuin vuosituhannen alussa, yli 180 000. Heitä on kaksi kolmasosaa Suomessa toimivista yrittäjistä. Siksi Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö selvittivät, mitä tämä iso yrittäjäjoukko odottaa tulevalta.

– Pohjois-Savonkin alueella toimivista Yrittäjien jäsenistä lähes 53 % on yksinyrittäjiä. Kyseessä on siis merkittävä joukko yrittäjiä, joita haluamme kuunnella herkällä korvalla, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Kasvuhakuisten yksinyrittäjien suhdanneodotukset hyvät

Yksinyrittäjät odottavat suhdanteita pessimistisemmin kuin työllistävät yrittäjät: Yksinyrittäjistä 23 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 14 prosenttia pelkää niiden heikkenevän. Työllistävistä pk-yrityksistä 29 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 18 prosenttia pelkää niiden heikkenevän.

Yksinyrittäjäbarometristä käy ilmi, että kasvuhakuisten yksinyrittäjien suhdanneodotukset ovat kuitenkin korkeammat kuin muiden kasvuhakuisten pk-yritysten.

Kuopiolaista arkkitehtitoimistoa (Arkkitehtitoimisto Arto Mattila Oy) vetävä yksinyrittäjä Arto Mattila näkee yrityksensä tulevaisuuden hyvänä, sillä työkantaa näyttäisi olevan riittävästi myös pitkällä aikavälillä.

– Korjausrakentaminen on edelleen kasvava osa-alue rakentamisen kentässä. Erikoisalaani ovat vanhojen, restauroitavien rakennusten korjaussuunnittelu ja monipuoliset asiantuntijatehtävät, joten tässä valossa yrityksen kasvattaminen on mielestäni mahdollista, Mattila kertoo.

Odotukset henkilökunnan määrästä positiiviset – Yrittäjiltä opas palkkaamiseen

Yksinyrittäjäbarometrin mukaan yksinyrittäjien odotukset henkilökunnan määrästä ovat positiiviset. Erityisesti kasvuhakuisimmat yksinyrittäjät odottavat henkilöstön määrän kasvavan selvästi. Heidän odotuksensa henkilöstön määrän kasvusta on yli yhdeksän kertaa suurempi kuin muilla yksinyrittäjillä, paljastuu Yksinyrittäjäbarometrista.

– Tämä osoittaa, että aktiivisesti kasvua hakevat yritykset luovat työpaikkoja muita yrityksiä enemmän, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Arto Mattilalle ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on ollut mielessä jo jonkun aikaa. Rekrytoinnin esteenä ovat tähän saakka kuitenkin olleet omien voimavarojen rajallisuus ja toisaalta myös kapea erikoisala, jolla on suhteellisen vähän osaajia. Vaihtoehto työntekijän palkkaamiselle on Mattilan mukaan yhteistyö kokeneen kumppanin avulla.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksinyrittäjälle valtava muutos ja ponnistus. Työkanta tulee käytännössä tuplata hyvin nopealla aikataululla. Yksi tapa on palkata juuri valmistunut ammattilainen, mutta haasteena on taas työntekijän kouluttamiseen käytettävän ajan irrottaminen jo valmiiksi kiireisistä työpäivistä, Mattila toteaa.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yksi yrittäjän uran merkittävimmistä päätöksistä. On tärkeää, että rekrytoinnin taustaksi ja tueksi on olemassa tietoa. Siksi Suomen Yrittäjät teki oppaan ensimmäisen työntekijän palkkaamista varten.

Ensimmäistä kertaa julkistettu Yksinyrittäjäbarometri on koottu syyskuussa julkaistun Pk-yritysbarometrin yksinyrittäjävastauksista. Yksinyrittäjävastaajia oli 2212. Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa.

Lisätietoja:

  • Arto Mattila, yrittäjä, Arkkitehtitoimisto Arto Mattila Oy, 050 525 1344, toimisto@artomattila.fi
  • Paula Aikio-Tallgren, toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät, puh. 0400 404 346, paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi
  • Mika Kuismanen, pääekonomisti, Suomen Yrittäjät, puh. 050 356 0705, mika.kuismanen@yrittajat.fi

Tilaa uutiskirje