Business Kuopio

 

Kuopio – Gateway to China

30.11.2015

Ensikertalaisen Shanghain kävijän kannattaa aloittaa kaupunkiin tutustuminen illalla. Päivällä kaupunkimaisemat voivat olla vähän tylsiä – katuja, taloja, betonia ja asfalttia, ja kaikki vähän pölyssä yleisilmeen ollessa jopa tuhruinen. Vaan annas olla, kun tulee ilta ja valot syttyvät. Shanghai on ennen kaikkea valon ja iltavilinän kaupunki. Nanjing Roadilta matkaaja saa kaiken mitä tarvitsee modernisti ja helpolla. Pieni hyppäys melkein mille tahansa sivukadulle ja löydät katuruokaa sekä koko vanhan kiinalaisen elämän menon.

ShanghaiKaiken ehdottomana huipentumana tietenkin Nanjingin päässä häämöttävä The Bund -rantakatu ja joen toisella puolella hohtava kirkas timantti; viiden miljoonan ihmisen kehittyvä erityistalousalue Pudong. Tässä vaiheessa lukija jo varmaan arvaakin – aivan oikein, kyseessä on Kuopion ystävyyskaupunki.

Kyllä Kiina, Shanghai ja Pudong ovat ihan turistimatkankin arvoisia. Tämän kertomuksen innoittajana oli kuitenkin Kuopion Innovation Oy:n organisoima ystävyyskaupunki- ja yritysvaltuuskuntamatka. Porukassa oli mukana myös Kauppakamarin, Savonian ja Sakkyn edustajia sekä yritysjohtoa Kuopiosta ja Siilinjärveltä.

Ystävyyskaupunkimatka yhdistettynä kaupallisiin motiiveihin ja yritysvaltuuskuntaan on meillä uutta. Kuopion perinteisten ystävyyskaupunkien kanssa ei juuri taloudesta ole puhuttu. Liike-elämällä on lännessä omat kanavansa ja kaupungeilla omansa. Idässä sen sijaan kaikki on toisin.

Ensinnäkin kokoero on valtava. Kuopion 110 000 asukasta kontra Pudongin viisi miljoonaa. Aika huimaa! Ei auta, vaikka ottaisimme lukuun koko maakunnan 250 000 ihmistä. Silti olisimme vain noin 20. osa Pudongista. Kokovertailuissa Kiina voittaa aina!

Osaamisessa me sen sijaan emme häviä, emmekä luottamuksessa. Kuopio on 15 vuoden ajan menestyksellä rakentanut suhteitaan Pudongiin. Meidät tunnetaan kaupungissa ja meihin luotetaan. Tähän asti yhteistyötä ovat tehneet eri organisaatiot esim. koulutuksen ja hyvinvoinnin saroilla. Yliopisto sekä Savonia kuuluvat tietenkin tähän joukkoon. Nyt ovia avattiin myös yritystasolla.

Kiinassa on liikesuhteiden kannalta tärkeätä, että luotetaan. On joko yhteistä historiaa tai sitten joku tuttu. Tällä matkalla mukana olleet kokivat ystävyyskaupungin edustajina päässeensä ns. oikeisiin pöytiin tapaamaan juuri oikeita ihmisiä. Jatko on luonnollisesti heistä itsestään kiinni. Kuopio Innovation ja meidän yhdyshenkilömme Pudongissa, Kai Zahn, olivat järjestäneet yrityksille monipuolista ohjelmaa ja runsaasti henkilökohtaisia tapaamisia sopivien kumppaneiden kanssa. Tästä hallituksen jäsenen kiitos tekijöille.

Kaukaa näkee joskus lähelle paremmin. Näin myös nyt. Shanghain valtavuuden keskellä Kuopio, sen naapurit ja koko Pohjois-Savo alkoivat yhä enemmän näyttää yhdeltä ja samalta. Shanghain isossa hiekkalaatikossa ei ollut rajoja. Miksi meidän pikkulaatikossakaan niitä pitäisi olla? Onneksi emme joutuneet selvittämään isännillemme kotoisia kuntarakenteen kiemuroita. Eivät ehkä olisi ymmärtäneet.

Kuopio on kansainvälinen ja uudelle avoin kaupunki. Ystävyyskaupunkisuhde Pudongin kanssa on valtava mahdollisuus sekä meille että naapureillemme. Toivon, että Kuopio voisi toimia tulevaisuudessa yhä selkeämmin avoimena porttina, ei vaan kuopiolaisille vaan kaikille maakunnan yrityksille. Pudongista riittää meille jokaiselle.

Kuopio – Gateway to Pudong!

Pekka Kantanen

Kuopio Innovation Oy:n hallituksen vpj.

Tilaa uutiskirje