Business Kuopio

 

Elcoline Group – oppimisen kautta voittoon

16.6.2021

Elcoline Group on Varkaudesta lähtöisin oleva teollisuuden asennus ja kunnossapitoalan yritys, jonka asiakkaita ovat pääasiassa kansainväliset teollisuusyritykset. Yhtiö on onnistunut luomaan toimivat prosessit niin ulkoistuksiin kuin yrityskauppoihinkin ja saavuttanut niiden avulla kasvua, vaikka yritystarinaan on mahtunut haasteitakin.

Leif Backman ja Jere Räisänen toimistolla pöydän äärellä, pöydällä kannettava tietokone

Kuvassa vas. Elcolinen CEO Leif Backman ja CBO Jere Räisänen

Elcoline Group syntyi, kun varkautelaiset Jere Räisänen ja Jouko Juvonen halusivat 2000-luvun alussa lähteä uudistamaan teollisuuden kunnossapito- ja asennusliiketoimintaa. Yritys keskittyi aluksi sähkö- ja automaatiopalveluiden suunnittelu- ja asennustöihin mutta on laajentunut matkan varrella kokonaisvaltaiseksi kunnossapidon ja asennuksen kumppaniyritykseksi. Yhtiö työllistää nykyisin noin 500 henkeä.

”Olemme asiakkaillemme strateginen kumppani. Aiemmin teollisuuden toimijat ostivat palveluita useilta yrityksiltä, mutta nyt on menty siihen suuntaan, että yksi strateginen kumppani vastaa halutuista laajemmista kokonaisuuksista”, Elcolinen hallituksen puheenjohtajana toimiva Räisänen kertoo.

Kasvua ulkoistuksista ja yrityskaupoista

Elcoline on viimeiset viisi vuotta ollut aktiivinen yrityskaupparintamalla ja hakenut kasvua. Neuvotteluja yrityskaupoista tai ulkoistuksista on vireillä useita.

Kuvan etualalla Elcolinen tunnus pakettiauton kyljessä ja taustalla Mardi gras risteilylaiva satamassa

Elcoline Marine tuottaa meriteollisuudelle sähkövarustelu- ja kokonaistoimitusprojekteja sekä elinkaaripalveluita.

”Olemme kehittyneet yrityskauppojen toteutuksessa paljon ja saaneet luotua hyvät prosessit siihen, miten ulkoistuksissa ja yrityskaupoissa kannattaa toimia”, Räisänen sanoo.

Erilaisia tunnustuksiakin yritykselle on satanut ja omistajat ovat olleet Linnan juhlissa edustamassa yritystä, yrittäjiä ja kotiseutua. Räisänen pitää silti yhtenä suurimmista saavutuksista sitä, että Elcoline pystyy työllistämään paljon ihmisiä. Viime vuonna se maksoi palkkoja yli 15 miljoonalla eurolla. Yhtiö tekee paljon töitä sen eteen, että se pystyisi olemaan toimialansa ykkönen työnantajana ja kumppanina asiakkailleen.

Matkan varrelle on mahtunut myös haasteita

Räisänen kertoo, ettei yhtiön taival ole ollut pelkkää nousukiitoa, vaan vaikeuksiakin on mahtunut polulle.

”Kyllähän niitäkin tilanteita on tähän kahdenkymmenen vuoden matkalle mahtunut, kun on oltu leivättömien pöytien ääressä neuvottelemassa. Yksi ikävä kokemus oli, kun avainhenkilö lähti pois ja vei pääasiakkaan mennessään. Kokemus opetti meille paljon organisaation johtamisesta ja henkilöstön sitouttamisesta.”

Toinen opiksi ottamisen paikka oli, kun Elcoline lähti mukaan hankkeeseen ”insinöörin lakit päässä” eikä yrityksessä ollut riittävästi sopimuksen juridisen hallinnan tietotaitoa. Sen jälkeen yrityksen vetäjät ovat entistä matalammalla kynnyksellä uskaltaneet pyytää apua.

”Vastoinkäymiset ovat olleet todella kipeitä, sillä hetkellä, kun ne tapahtuvat, mutta jälkeenpäin ajatellen ne ovatkin saattaneet olla parasta mitä firmalle on tapahtunut. Vaikka vähän maksoikin, virheistä opittiin paljon ja päästiin eteenpäin”, Räisänen summaa.

Ajattelutavan muutos on mahdollistanut kasvun

Räisäsen kokemuksen mukaan ensimmäisten kymmenen vuoden ajan yhtiössä ei osattu miettiä isoa kuvaa eikä edetä päämäärätietoisesti, vaan aika kului toimialan toimintaympäristöä opetellessa.

”Mielestäni tilanne muuttui, kun olimme yhtiökumppanini kanssa vuonna 2012 Kuopiossa Golden Gavia -kilpailussa, jonka voitimme. Siellä aloimme ensimmäistä kertaa puhua yrityksemme toiminnasta ulkopuolisille ihmisille, joilla oli enemmän kokemusta kuin itsellämme. Heiltä saimme neuvoja ja mukaan lähti myös ensimmäinen hallituksen jäsen ja sijoittaja, Jari Osmala.”

Räisänen arvioi, että jos haluaa saavuttaa isoja juttuja, pitää olla rohkeutta kertoa oma visionsa siitä mitä haluaa tehdä ja hakea ympärille ihmisiä, jotka jakavat saman tahtotilan. Pitää olla rohkeutta pyytää apua. Niinkin pieni ajattelutavan muutos on loksauttanut asioita paikoilleen ja viimeisenä kymmenenä vuotena on tapahtunut paljon.

Lisätietoja Elcoline Groupin verkkosivuilta


Alueellista yhteistyötä

Elcoline Group tekee laajasti yhteistyötä paikallisen teollisuuden kanssa Pohjois-Savossa. Hallituksen puheenjohtaja Jere Räisäsen mielestä esimerkiksi yrityksen kotipaikan, Varkauden, yritysklusterissa on maailman mittakaavassa poikkeuksellisen paljon osaamista teollisuuden tarpeisiin – esimerkiksi energiateollisuuden saralla.

”Maailman luokan teollisuuden osaamista löytyy myös muualta Pohjois-Savosta – ja paljon”, Räisänen toteaa.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Jukka Peltonen / Elcoline

Tilaa uutiskirje