Business Kuopio

 

Ketoinen kasvaa teknologiayrityksen vauhtia

20.6.2023

Viljattomien leipomotuotteiden valmistukseen erikoistunut Ketoinen Oy on ehtinyt saada lyhyen historiansa aikana merkittäviä onnistumisia ja yhteistyökumppaneita. Yhtiöllä on perusta kunnossa myös kansainvälistä kasvua ajatellen.

Ketoinen on leipomoalan startup, jonka huima kasvu on yllättänyt yhtiön perustajatkin. Alkusysäyksen kasvulle antoi Kesko, joka nappasi viljattoman pilottituotteen heti valikoimaansa. Sen jälkeen tuotteen halusi myös S-ryhmä ja parhaillaan on vireillä monta uutta yhteistyösopimusta, lähinnä hotelli- ja ravintola-alalle. Terveysvaikutuksia omaavaa tuotetta viedään myös sairaaloihin, kouluihin ja palvelutaloihin useissa kaupungeissa.

– Isoin harppauksemme oli, että avasimme Pohjoismaiden suurimman viljattoman leipomon Kuopioon. Siihen asti olimme leiponeet tuotteet käsin. Tehtaan rakentaminen sujui todella mallikkaasti ja yhteistyössä hyvien kumppaneiden kanssa, yhtiön toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren sanoo.

Yhtiön perustajille oli itsestään selvää, että leipomo pystytetään juuri Kuopioon. Yrittäjiä on autettu kaupungissa hyvin ja kaikilla kolmella perustajalla on myös pieniä lapsia, joiden takia he eivät halua olla kaukana kotoa. Lahnavik-Hoffrenin lisäksi perustajaosakkaita ovat Anni Hoffren ja Nanna Mononen. Kälynsä Annin kanssa Niina-Marika pyörittää lisäksi Kings Crown -ravintolaa. Nannalla puolestaan on yritystaustaa myymänsä Kakkutaide-yrityksen kautta. Kasvun myötä Ketoisen tiimiin on lähtenyt mukaan joukko nimekkäitä sijoittajia.

Apu vakavaan sairauteen

Alkusysäyksen Ketoisen tarinalle antoi ravintolasulkuja aiheuttanut korona, mutta suurin tekijä oli Lahnavik-Hoffrenin henkilökohtainen tarve parantavalle viljatuotteelle. Hän oli kaksi vuotta aiemmin saattanut tyttärensä maailmaan erittäin vaikeassa synnytyksessä, joka oli vähällä viedä häneltä hengen. Vielä parin vuoden jälkeenkin Lahnavik-Hoffrenin elimistö kävi vajaateholla ja hormonitoiminta oli sekaisin.

– Sain kuulla sairastavani erittäin harvinaista aivolisäkkeen häiriötä, Sheehanin oireyhtymää, joka aiheutti hormonitoiminnan epätasapainon. Olin kuullut, että hormonihäiriöihin auttaa ketogeeninen ruokavalio, joten lääkärini luvalla kokeilin sitä. Tein leipää itse, koska sitä ei ollut missään myynnissä, ja huomasin, että vähähiilihydraattinen ruokavalio paransi vointiani todella paljon, Lahnavik-Hoffren kertoo.

Lahnavik-Hoffren ja Anni Hoffren loivat viljattoman leivän alun perin paikkaamaan koronan aiheuttamaa lovea ravintolansa kassassa, mutta se lähtikin huimaan lentoon itsenäisenä tuotteena. Tällä hetkellä valikoimassa on vuokaleivän lisäksi kaksi erilaista sämpylää, bagel ja uusimpana tuotteena viljaton pizzapohja, jonka suosio viimeistään räjäytti pankin.

Useita tutkimuksia vireillä

Aidosta tarpeesta syntynyt, terveysvaikutuksia omaava tuote on herättänyt kiinnostuksen myös Kuopion yliopistollisen sairaalan ravitsemusjohdossa sekä Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen ja neurologian professoreiden keskuudessa. Myös useat suolisto-, diabetes- ja aivoterveyspuolen lääkärit tunnustavat Ketoisen tuotteiden terveysvaikutukset.

– Ketogeeninen ruokavalio on myös trendi, mutta me haluamme keskittyä terveyden tukemiseen. Juuri alkaneessa, Helsingin yliopiston vetämässä FOODNUTRI-hankkeessa tullaan tutkimaan valmistamiemme leipien terveyshyötyjä. Myös muita tutkimuksia on vireillä. Vähähiilihydraattiset tuotteet ovat tärkeitä muun muassa epilepsiasta kärsiville henkilöille, Lahnavik-Hoffren toteaa.

Ketoisen tuotteet ovat eräänlaisia hybridituotteita, joissa kuitu ja proteiini ovat samassa paketissa. Parhaillaan on käynnissä tuotekehitys myös Puolustusvoimien tarpeita silmällä pitäen. Lahnavik-Hoffren naurahtaa, että heidän tuotteellaan ukko pärjää viikon metsässä. Se korjaa kehoa ja on ravintoarvonsakin puolesta täydellinen tuote armeijaan.

Keskustelut kansainvälistymisestä käynnissä

Ketoisen tarina kuulostaa lähes epätodellisen menestyksekkäältä, mutta mukaan on mahtunut myös haasteita. Yhtiö joutui harmikseen purkamaan ensimmäisen jakelusopimuksen, jonka se oli sopinut kansainvälisen Lantmännen Unibaken kanssa. Sen kautta ei tapahtunutkaan toivottua myyntiä, joten jakelu otettiin Ketoisen omiin käsiin.

Nyt Ketoisella on käynnissä keskusteluja kansainvälistymisestä, joissa Ruotsi on vahvimpana mukana. Sen jälkeen vuorossa ovat Tanska, Norja ja Saksa. Myös USA on ollut puheissa, mutta se vaatisi isoja investointeja.  Lahnavik-Hoffren kiittää yhtiön saamaa tukea: suurta apua on tullut Team Finlandin verkoston kautta ja Kuopion alueella isoimpana apuna ovat olleet ELY-keskus ja Finnvera.

– Jopa ulkoministeriöstä on otettu yhteyttä, että olemme täällä teitä varten.

Yhteistyökeskustelut ovat käynnissä yhden ison globaalin jätin kanssa, joka on iso toimija myös Suomessa. Lisäksi yksi Suomen suurimmista pizzatoimijoista on lanseeraamassa Ketoisen viljattoman pizzapohjan tänä vuonna.

Kasvuun tarvitaan rahaa

Lahnavik-Hoffren hämmästelee, miten paljon on ehtinyt tapahtua ja millaisen vastaanoton heidän tuotteensa ovat saaneet. He ovat saaneet viestiä siitä, miten tärkeitä tuotteet ovat esimerkiksi sairaalamaailmaan. Se luo uskon, että meneillään on jotain ainutlaatuista.

Rahapula yhtiöllä on ollut ensimmäisten vuosien aikana valtava – kasvuun tarvitaan rahaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut mennä pienemmin askelin eteenpäin, mutta sitä yhtiön perustajat eivät pitäneet hyvänä väylänä. Lahnavik-Hoffrenin mukaan hyvä talousjohtaja ja kirjanpitäjä ovatkin kasvavalle yritykselle kaiken a ja o. Ne ovat kaksi avaintekijää matkalla menestykseen. Myös se kannattaa muistaa, että aivan kaikkeen ei pidä lähteä.

– Pitää luottaa omaan vainuun ja seistä sanojensa takana. Meillä on ollut muutamia sijoittajaehdokkaita, jotka ovat arvottaneet itsensä korkeammalle kuin muut sijoittajat. Näissä tapauksissa olemme pitäneet pään kylmänä, vaikka tarjous on kuulostanut hyvältä. Arvotamme kaikki ihmiset samalle viivalle rahan suhteen – silloin ei tule vaikeuksia, Lahnavik-Hoffren kiteyttää.

Ketoisen verkkosivut


Alueellinen tuki on tärkeää

 Ketoinen Oy:n toimitusjohtaja Niina-Marika Lahnavik-Hoffren pitää Kuopio Health -ekosysteemiä hienona alustana, jonka kautta on löytynyt verkostoja tutkimuksiin. Myös Kuopion alueen kauppakamarista on saanut apua alusta asti.

– Erityisesti olen saanut sieltä apua Kaija Savolaiselta ja Jari Osmalalta. He eivät ole vain antaneet neuvoja, vaan ovat “kädet savessa” olleet itsekin mukana yrityksen alkumetreillä. Osmala lähti myös itse sijoittajaksi, joka on todella iso kunnia, Lahnavik-Hoffren kiittelee.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Ketoinen

Tilaa uutiskirje