Business Kuopio

 

Oskutuote on kasvanut tasaisesti markkinajohtajaksi

2.11.2023

Lintujen ulkoruokintaan ja lemmikkieläintuotteisiin keskittynyt Oskutuote Oy on oman alansa markkinajohtaja Suomessa. Yritys on ollut ainoa lemmikkien heinän toimittaja Suomen markkinoilla jo 30 vuoden ajan ja suurin myös ulkolintujen siementen pakkaajana ja myyjänä.

Oskutuotteen toiminta alkoi 1990-luvun puolivälissä, kun yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jukka Puustinen vei Kiteen maatalousoppilaitoksessa opiskellessaan ensimmäisen paketin pakkaamaansa lemmikeille tarkoitettua heinää kauppaan myytäväksi.

– Heinälle oli kysyntää ja aloin tekemään markkinointiyhteistyötä lemmikkitarvikkeiden tukkukauppa Kerox Oy:n kanssa. Pikku hiljaa tarjontaan tuli enemmän tuotteita, kuten ulkolinnuille tarkoitettuja siemenseoksia. Otin yhteyttä S-ryhmään ja Keskoon, ja sain ne asiakkaiksemme. Siitä voi katsoa Oskutuotteen toiminnan käynnistyneen toden teolla, Puustinen kertoo.

Koneisiin investoiminen kannatti

Alussa yrityksellä oli omat haasteensa, kun kasvu piti saada rahoitettua konehankintoineen. Koneisiin investoiminen kuitenkin kannatti. Oskutuote on ainoa heinien ja linnunsiementen toimittaja Suomessa, jolla on vastaavanlaiset pakkauskoneet.

– Toimintaamme soveltuvat koneet ovat varmasti yksi menestystekijöistämme. Yksi valttimme on myös se, että olemme lähellä asiakkaitamme ja voimme pakata tuotteita asiakkaidemme tarpeiden mukaan. Monet kilpailijoistamme hoitavat tuotteiden pakkaamisen ulkomailla, jolloin toimitusvarmuuteen vaikuttavat esimerkiksi lakot tai muut kuljetusta hidastavat tekijät. Kaupat haluavat tavaraa nopeasti hyllyyn mutta eivät liikaa, Puustinen huomauttaa.

Oskutuote käyttää paljon kotimaista viljaa, kuten kauraa, mutta linnunsiemenseoksissa käytettävät pähkinät ja auringonkukansiemenet tulevat ulkomailta. Yksi toimittajamaista on Ukraina, joka toimittaa auringonkukansiemeniä sodasta huolimatta.

Heinän viljely vaatii erikoisosaamista

Sittemmin rahoituksen saaminen on helpottunut, kun Oskutuote on lunastanut luottamuksensa rahoittajien silmissä pitkän historiansa ansiosta. Yhtiössä on investoitu pakkauskoneiden lisäksi suuriin kuivureihin, jotka toimivat sadekesinä toiminnan henkivakuutuksena.

– Heinän viljely vaatii erikoisosaamista ja on senkin puolesta haasteellista, että viljellyt määrät ovat isoja ja sää voi vaikuttaa merkittävästi satoon. Sadekesinä joudumme kuivaamaan satoa kuivureissa, Puustinen toteaa.

Oskutuotteen tuotantohallit sijaitsevat Karttulassa Puustisen kotitilalla. Heinä puolestaan tulee hänen vaimonsa kotitilaa ympäröiviltä pelloilta Tervon puolelta. Puustinen ei näe eroa siinä sijaitseeko yritys – alasta riippumatta – Pohjois-Savon maaseudulla vai muualla Suomessa. Tavarat kulkevat kyllä joka puolelta Suomea yhtä hyvin.

Yrittäjyys vaatii innostuksen omaa alaa kohtaan

Yhtiöllä on pienimuotoista vientiä Ruotsiin, mutta Puustinen kokee, että kotimarkkinassakin on riittävästi tekemistä. Liikevaihto on kasvanut tasaisesti, ja tulos kulkee sen kanssa käsi kädessä. Kansainvälistyminen vaatisi enemmän resursseja, eikä hän ole halunnut lähteä laajentamaan toimintaa.

– Minun puolestani alkaisi olla aika jo nuorempien ottaa viestikapula viedäkseen. Näin suuren yrityksen eteenpäin vieminen on kuitenkin omanlaisensa prosessi, joka vaatii intohimoa yrittäjyyttä kohtaan, Puustinen sanoo.

Hänen mukaansa on uskottava siihen mitä tekee ja saatava ympärille ne ihmiset, joiden kanssa menestys onnistuu, jos tavoittelee menestystä yrittäjänä. Rahoituksen on myös oltava kunnossa ja asiakkaille annetut lupaukset on lunastettava.

– Se toimii alalla kuin alalla, että hoitaa oman hommansa ja tekee mitä lupaa. En kuitenkaan suosittele yritystaivalta, jos intoa ei ole. Yrittäjyys vaatii innostuksen omaa alaa kohtaan, Puustinen muistuttaa.

Oskutuotteen verkkosivut

 


Kuopiossa lemmikkialan yritysten keskittymä

Kuopion alueelle on keskittynyt lukuisia lemmikkialan yrityksiä. Oskutuote Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Jukka Puustinen arvioi, että se on Kuopiossa aikoinaan toimineen lemmikkitarvikkeiden tukkukaupan, Kerox Oy:n, peruja. Kerox veti ympärilleen monia pienempiä lemmikkialan yrityksiä ja myös Oskutuote teki yrityksen kanssa yhteistyötä.


Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Oskutuote

Tilaa uutiskirje