Business Kuopio

 

Pohjoismaisia Life Science -markkinoita valloittamassa

25.9.2018

Syyskuussa me BusinessKuopion Invest & Grow in Kuopio Region -hankkeen tiimiläiset, Mikko Juuti ja Eeva Lehtomäki, pakkasimme laukkumme täyteen BusinessKuopion markkinointimateriaalia ja suuntasimme kohti Tukholmaa ja Nordic Life Science Daysia. Mukaan lähti muutama Kuopion alueen yritys, Medikro Oy, Medfiles Oy, Reagena Oy, Itä-Suomen yliopiston spinoff Adamant Health sekä Kansallinen Neurokeskus. Matkan tavoitteena oli esitellä pohjoismaiselle yleisölle Kuopion alueen osaamista sekä johtavia yrityksiä ja osaajia terveysteknologian alalla. Tapahtuma tarjosi suomalaisille yrityksille erinomaisen mahdollisuuden sopia kahdenkeskisiä tapaamisia potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja kuulla terveysteknologian uusimmista kansainvälisistä tuulista.

Nordic Life Science Days on Pohjoismaiden suurin terveysteknologiaan keskittyvä konferenssi. Vuodesta 2013 alkaen vuosittain järjestetty konferenssi on kerännyt suuren suosion sekä pohjoismaisten että kansainvälisten terveysteknologian asiantuntijoiden keskuudessa, ja siitä on muodostunut ainutlaatuinen tilaisuus kollegoiden ja asiakkaiden tapaamiseen sekä liiketoiminnan kehittämiseen. Konferenssia on myös kehuttu ainutlaatuisesta yhdistelmästä epämuodollista ilmapiiriä, mahdollisuutta tavata alan merkittäviä vaikuttajia ja erinomaisesti toteutettuja käytännön järjestelyjä.

Saimme huomata, etteivät kehut olleet tuulesta temmattuja, sillä konferenssin rennossa ilmapiirissä oli helppo tavata terveysteknologian asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Lisäksi tapahtumassa käsiteltyjen teemojen ajankohtaisuus ja erinomaiset puhujat tarjosivat tilaisuuden kuulla viimeaikaisista trendeistä niin tiedemaailman kuin liiketoiminnan näkökulmasta. Odotuksemme konferenssia kohtaan olivat korkealla, ja ne myös täyttyivät saadessamme palata kotiin hyvien tulosten ja tyytyväisten yritysten kanssa.

Konferenssin ensimmäiset sessiot ja suurin osa muista aktiviteeteista alkoivat 11. syyskuuta, ja jatkuivat aina seuraavaan iltapäivään saakka. Erityisen suuren huomion keräsi startup-yritysten sijoittajayhteistyöhön keskittynyt tilaisuus, jossa viisi yritystä kertoi kehityksestään siemenrahoitusvaiheesta aina pörssiin listautumiseen asti. Oli myös mielenkiintoista kuulla ruotsalaisen lääkealan yrityksen Orexon tarina siitä, kuinka he olivat juuri voittaneet IPR-riidan Yhdysvalloissa, ja jonka osakkeiden arvo oli sen seurauksena noussut jopa 50 %:lla. Heidän tarinansa Ruotsissa kehitetyn lääkkeen viennistä Yhdysvaltain markkinoille oli todella inspiroiva. NLSDaysin ohjelmaan kuului myös erillinen Big Pharma -sessio, jossa kansainväliset suuryritykset kuten AstraZeneca ja Bayer kertoivat kuulumisistaan ja jopa tarjosivat yhteistyömahdollisuuksia.

BusinessKuopion delegaatio oli valmistautunut tapahtumaan erinomaisesti, ja jokainen yritys oli sopinut etukäteen useita tapaamisia kansainvälisten terveysteknologiayritysten kanssa. Medikro Oy:n toimitusjohtaja Tuukka Eloranta kiteytti tunnelmansa konferenssista: ”Tulimme tänne löytääksemme uusia kontakteja suurista lääkeyhtiöistä, jotka myyvät ja kehittävät lääkkeitä ja teknologiaa hengityselinten sairauksiin, ja onnistuimme tapaamaan lähes kaikki tavoittelemamme yritykset yhden konferenssin aikana. Tämä oli erinomaista etukäteisverkostoitumista ennen kuin suuntaamme European Respiratory Society -konferenssiin seuraavalla viikolla.”

BusinessKuopiolla oli tapahtumassa myös messuosasto yhdessä Business Finlandin ja muiden suomalaisten kaupunkien Helsingin, Turun, Tampereen ja Oulun kanssa. Jokaisesta kaupungista messuille osallistui myös muutama yritys, ja olikin hienoa, että osastolla saatiin esitellä paitsi kaupunkien terveysalan ekosysteemejä, myös joitakin niissä vaikuttavia yrityksiä ja start-upeja. Messualueella tapahtuneen kontaktien luonnin lisäksi saimme myös ainutlaatuisen tilaisuuden vierailla Tukholman kaupungintalossa, jossa järjestettiin konferenssin iltavastaanotto rennomman verkostoitumisen merkeissä.

Tapahtuman aikana kyselimme mukana olleilta kuopiolaisilta yrityksiltä heidän tunnelmiaan ja kokemuksiaan Nordic Life Science Daysista. Kaikki olivat tyytyväisiä tapahtumassa avautuneisiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja toivoivat yhdestä suusta enemmän mahdollisuuksia osallistua vastaaviin tapahtumiin. Konferenssin jälkeen Itä-Suomen yliopiston spinoffissa Adamant Healthissa työskentelevä Pauli Turunen kommentoi big pharma-teknologioiden olleen hyvin edustettuina NLSDaysilla. ”Paikalla oli juuri sellaisia kontakteja, joita tällä hetkellä etsimme. Ymmärryksemme kehittämämme Parkinsonin tautia sairastaville suunnatun teknologian tarpeellisuudesta kirkastui entisestään. Saimme huomata olevamme oikeassa paikassa oikeaan aikaan.” Reagena Oy:n Anu Mickels lisäsi, että ”Nordic Life Sciece Days tarjosi meille uusia liidejä sekä parempaa ymmärrystä alamme trendeistä yrityksemme kasvun tueksi”.

Yritysten lisäksi myös Kansallinen neurokeskus osallistui tapahtumaan osana BusinessKuopion delegaatiota. Neurokeskuksen johtaja Mikael Fraunberg kommentoi konferenssin jälkeen: “Oli silmiä avaavaa nähdä, kuinka paljon rahoitusmahdollisuuksia on olemassa terveysteknologian tutkimukseen ja kaupallistamiseen. Meidän tulisi tuoda sijoittajien tietoon laajempi kuva suomalaisesta osaamisesta ja sitä kautta saada lisää investointeja Suomeen. Kansallinen neurokeskus haluaa olla mukana tekemässä tätä työtä.” Merja Jaronen, Neurokeskuksen koordinaattori, jatkoi: ”Tutkijan näkökulmasta oli hienoa tavata maailman suurimpia lääkeyhtiöitä kahdenkeskisissä tapaamisissa. Lisäksi oli mielenkiintoista nähdä laaja kattaus yrityksiä aloittelevista maailman suurimpiin, ja kuulla niiden tarinoita.”

Tyytyväisinä voimme todeta, että Kuopion terveysteknologiayritykset ja osaaminen olivat hyvin edustettuina Tukholman tapahtumassa. Oli myös hienoa päästä jakamaan messuosasto muiden suomalaisten kaupunkien ja yritysten kanssa. Yhdessä saimme tehtyä hyvän vaikutuksen kansainväliseen yleisöön suomalaisella terveysalan osaamisella.

Medfiles Oy:n myyntijohtaja Eero Strandman kiteytti erinomaisesti, että ”NLSDaysin kaltaiset tapahtumat ovat ehdottoman tärkeitä kaltaisellemme tutkimuspalveluita tarjoavalle yritykselle. Saimme tilaisuuden tavata uusia ja nykyisiä asiakkaitamme Pohjoismaista, ja monet tapaamisista tulevat varmasti johtamaan yhteistyön lisääntymiseen tulevaisuudessa.” Nordic Life Science Days oli myös hyvä muistutus siitä, että pohjoismaiset markkinat ovat kansainvälistymistä tavoitteleville suomalaisyrityksille usein alkuun helpoin kohde. Kuten Reagena Oy:n toimitusjohtaja Anu Mickels totesi, ”Pohjoismaista markkinaa pitäisi oikeastaan ajatella osana kotimarkkinoita, ja pohjoismaisia asiakkaita tavata yhtä usein kuin suomalaisiakin.”

Mikko Juuti ja Eeva Lehtomäki

Invest & Grow in Kuopio Region

*Messuosasto ja BusinessKuopion kahden edustajan osallistuminen Nordic Life Science Daysille on osa Invest and Grow in Kuopio Region -hanketta, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Savon liitto ja Kuopion kaupunki. Hankkeen puitteissa BusinessKuopiolla on mahdollisuus osallistua muutamaan eri alojen valikoituun kansainväliseen tapahtumaan yhdessä alueen yritysten kanssa.

Tilaa uutiskirje