Business Kuopio

 

Juustoportissa uskotaan parviälyyn

20.12.2021

Meijerialalta aloittanut Juustoportti Oy on vuosien varrella laajentanut toimintaansa erilaisten ruokatuotteiden valmistukseen ja liikenneasemien pyörittämiseen. Yhtiön toimipisteitä on myös Kuopiossa. Toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari kuvaa kaupungin ilmapiiriä yhteistyöhaluiseksi ja eläväiseksi.   

Juustoportin kellarissa juustot hyllyillä kypsymässä. Mies hymyilee hyllyjen edessä.Juustoportti on perheyritys, jonka tarina on alkanut leipäjuuston valmistuksesta karjakeittiössä jo vuonna 1965. Syntyjään yritys on Jalasjärveltä, mutta se on ottanut koko Suomen haltuunsa liikeasemin, meijerein ja ruokatehtain. Kuopiossa on Juustoportin liikenneasema kauppakeskus Matkuksen kupeessa ja vuonna 2010 konsernin omistukseen siirtynyt KasvisGalleria-ruokatehdas Leväsellä.

KasvisGallerialla on hyvin samankaltainen tarina kuin Juustoportillakin. Se on Tarja ja Heikki Peltolan perustama perheyritys, ja sen toiminta on alkanut porkkanaraasteen valmistamisesta maatilalla.

– Olemme paikallisen ruoan edelläkävijä. Suosimme paikallisia tuotteita jo 80-luvulla, jolloin lähiruoka ei ollut vielä muodissa, kertoo Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari.

Yhtiössä uskotaan parviälyyn ja viedään asioita keskustelemalla eteenpäin. Keski-Kasari luottaa yhtiön henkilökuntaan – jokainen työntekijä tekee omalta osaltaan taloudellisia ja laatuun liittyviä päätöksiä. Niitä syntyy kymmeniä tuhansia päivässä. Keski-Kasari arveleekin, että perustyö on se mikä määrittää yrityksen laatutason. Se on laadun kivijalka.

– Menestyvät yritykset erottuvat huonommin menestyvistä siinä, että ne tekevät enemmän päätöksiä – ei välttämättä parempia, mutta joka tapauksessa enemmän. Jos tulee tehtyä huono päätös, opitaan lisää ja tehdään korvaava päätös. Me olemme hyviä tässä, emme jää pitkäksi aikaa menneeseen vaan menemme eteenpäin.

Erilaiset ihmiset saman asian äärellä

Keski-Kasaria huvittaa savolaisten ja pohjalaisten vastakkainasettelu. Yhdistelmää hämmästeltiin, kun Seinäjoen lähellä pääkonttoriaan pitävä Juustoportti osti kuopiolaisen KasvisGallerian. Hänen mielestään ihmiset ovat yhtä ihania molemmissa paikoissa ja se on vain hyvä, että on erilaisia ihmisiä ideoimassa ja innovoimassa saman asian äärellä.

– Kuopion seutu on todella elävä ja ahkera alue yritystoiminnalle. Jos jotain ongelmaa pohtii, ei mene kauan, kun puhelin pirahtaa ja joku paikallisista yrityksistä tarjoaa apuaan. Yritykset ovat aktiivisia ja yhteistyöhaluisia. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä ruokatehtaan sijaintiin Kuopiossa ja siksi olemmekin kasvattaneet toimintojamme kaupungissa, Keski-Kasari summaa.

Kuopion Juustoportin sisällä, esillä leivoksia ja makeisia.

Hän kiittelee myös Juustoportin Kuopion liikenneaseman sijaintia. Se on optimaalinen: kuin suppilo, joka kerää kaikki tiet yhteen sekä etelästä että pohjoisesta. Asemalla on myös Suomen suurin sähkölatauskeskittymä, joka helpottaa sähköautoilijoiden matkantekoa. Juustoportti panostaa liikenneasemillaan aistivoimaisuuteen, niillä on maisteltavaa, haisteltavaa, koettavaa ja nähtävää.

Juustoportti ei aio jäädä vain Suomen markkinoille vaan toimii jo seitsemännumeroisilla summilla ulkomailla. Kaukaisin paikka, johon Juustoportin tuotteita viedään, on Hongkong, mutta päämarkkinat ovat ulkomailla Itävallassa, Saksassa, Benelux-maissa ja Virossa. Jonkin verran tuotteita viedään Venäjälle.

Pitää olla nöyrä ja utelias elämälle

Juustoportti on saanut erilaisia huomionosoituksia matkan varrella, mutta eniten toimitusjohtajaa läikäyttää, kun hän näkee, että työntekijä on onnistunut omassa työssään ja saanut asiakkaan tyytyväiseksi. Siihen riittää asiakkaan välittämä kiitos kokille tai kiitos hyvästä tuotteesta.

Keski-Kasari kokee, että on joutunut tekemään niin paljon töitä omankin yrityksensä eteen, että on huono antamaan vinkkejä muille. Kaksi asiaa hän kuitenkin nostaa esiin: yrityksellä pitää olla usko omaan ideaansa ja yrityksen pitää ratkaista jokin asiakkaan haaste, tarve tai ongelma.

– Pitää myös olla nöyrä ja utelias elämälle, se on hyvä yhdistelmä myös yrittäjyydessä.

Juustoportin verkkosivut


Juustoportti Oy:n toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari kokee, että Kuopion kaupunki on niin vetovoimainen, että se vetää alueelleen muitakin kuin 100 prosenttisesti kuopiolaisia yrityksiä. Niin kävi Juustoportillekin, kun se päätyi perustamaan kaupunkiin liikenneaseman ja ostamaan kuopiolaisen ruokatehtaan, KasvisGallerian. Kuopiossa on hänen mukaansa huomattu antaa arvoa sille rikkaudelle, että ihmisiä tulee monista taustoista ja paikoista.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Juustoportti Oy

Tilaa uutiskirje