Business Kuopio

 

Ponssella tehdään maailman parhaita metsäkoneita

8.10.2021

Yksi maailman suurimmista metsäkoneiden valmistajista, vieremäläinen Ponsse Oy, on toimittanut metsäkoneita jo yli 50 vuoden ajan. Yhtiötä on kurittanut finanssikriisi ja ajoittaiset ongelmat laitteissa, mutta haasteiden jälkeen yhtiö on aina palannut entistä vahvempana markkinoille.

Ponssen perusti vuonna 1970 Einari Vidgrén, joka oli aloittanut työuransa savotoilla pokasaha mukanaan jo 14-vuotiaana. Hän ehti ennen oman yhtiön perustamista toimia itsekin koneurakoitsijana hakkuilla ja kyllästyä koneita vaivaaviin ongelmiin. Einari päätti rakentaa itse paremman – jotta se kestäisi edes yhden talven. Hanke osoittautui kannattavaksi ja metsäyhtiöiltä tuli toive, että samanlaisia koneita voisi tehdä muillekin.

”Sen jälkeen tahti onkin vain kiihtynyt, toimitimme juuri 17 000. metsätyökoneen. Vienti on tullut myös vahvasti mukaan kuvioihin”, Ponssen hallituksen puheenjohtaja Jarmo Vidgrén kertoo.

Hän muistuttaa, että Ponsse on paljon muutakin kuin tehdas. Yhtiöllä on 12 tytäryhtiötä ympäri maailmaa, jälleenmyyntiä noin 40 maassa ja 16 huoltopalvelukeskusta Suomessa. Työntekijöitä on yhteensä noin 1 900 ympäri maailman. Koneet kuitenkin valmistetaan Vieremällä ja valmistus tulee säilymäänkin siellä.

”Ei meillä ole tarkoitus lähteä Vieremältä minnekään, kun olemme näin mittavan investoinnin tänne tehneet. Täällä on toimittu ensimmäiset 51 vuotta ja varmasti toimimme jatkossakin”, Vidgrén arvioi.

Einari Vidgrén möi Ponssen vuonna 1988, mutta osti sen myöhemmin takaisin. Noihin hetkiin kiteytyvät myös suurimmat ilon hetket historian varrelta. Yhtiön myyminen tuntui tuolloin hyvältä, mutta paljon paremmalta tuntui ostaa se takaisin.

Tuotteen täytyy olla timanttia

Pelkkää voittokulkua toiminta ei ole ollut, vaan mukaan on mahtunut alamäkiäkin. Jarmo Vidgrénin mukaan niistä on selvitty nöyrällä asenteella. Kovin takaisku oli finanssikriisi vuonna 2009. Silloin yhtiön tilauskanta suli käytännössä viikossa eikä irtisanomisilta ja lomautuksiltakaan vältytty. Ponsse pääsi lopulta yli kriisistä ja tuli entistä vahvempana markkinoille.

Kehitettävää on ajoittain ilmennyt itse koneissakin, mutta niihin on löydetty ratkaisu yhteistyössä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa. Haasteiden jälkeen onnistumiset ovat tuntuneet entistä paremmalta.

”Yksi huippuhetkistä oli, kun lanseerasimme Ponsse Scorpion -hakkuukoneen messuilla Ruotsissa vuonna 2013. Kone oli säilynyt hyvin salassa ja pääsimme esittelemään uuden konseptikoneen suurelle yleisölle. Vielä tänäkään päivänä eivät kilpailijat ole pystyneet vastaavaa tuotetta tekemään”, Vidgrén iloitsee.

Itse tuotteen täytyy olla timanttia pärjätäkseen kilpailussa, mutta Vidgrén uskoo, että lopulta kokonaisuus on se minkä takia asiakkaat luottavat Ponsseen. Yhtiön perustuotteita ovat metsäkoneet, kuten hakkuu- ja ajokoneet, mutta huoltopalvelut ovat erittäin tärkeä osa palveluita. Myös digitalisaatio on tuomassa lisää palveluita asiakkaille, ja yksi tärkeä osa-alue on kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen.

Osaava ja omistautuva henkilökunta

Ponssella tehdään maailman parhaita metsäkoneita ja se auttaa asiakkaitaan, jotta he voivat rauhassa keskittyä omaan ydinosaamiseensa sekä menestyvät toiminnassaan. Se on elämäntapa, johon yhtiössä on sitouduttu. Vidgrén kehuukin, että yksi tärkeä tekijä Ponssen menestyksessä on mahtava henkilökunta.

”Tämä on joukkuepeliä. Asiakkaamme ovat nähneet, että meillä on osaava ja asialleen omistautuva henkilökunta. Sen kautta on rakentunut luottamus.”

Vidgrén arvioi, että menestyviä yrityksiä yhdistää periksiantamattomuus ja usko omaan tekemiseen. Strategiatyö ja omien arvojen selvittäminen ovat tärkeitä juttuja, mutta toiminnan pitää myös olla arvojen mukaista. Yksi tärkeä menestysreseptin avain on osata kuunnella asiakasta – se kyllä yleensä kertoo mitä haluaa, Vidgrén kiteyttää.

Lisätietoja Ponssen sivuilta


Pohjois-Savossa on hyvä meininki

Pohjois-Savon alue on Ponssen hallituksen puheenjohtajan, Jarmo Vidgrénin, mukaan mahtava paikka tehdä metsäkoneita. Täällä on paljon koneyrittäjiä ja myös saha- ja selluteollisuutta. Alueelta löytyy lisäksi paljon metalliteollisuutta valmistuspuolen tueksi.

”Toivoisin, että infrastruktuuri, kuten tietoliikenneyhteydet, tiestöjen kunto ja liikenneyhteydet, pysyisivät jatkossakin kunnossa, jotta tänne saataisiin lisää yrityksiä ja työntekijöitä. Savo on hyvä paikka olla ja täällä on hyvä meininki. Siitä voidaan olla ylpeitä”, Vidgrén summaa.


Teksti: Minna Akiola

Kuvat: Ponsse

Tilaa uutiskirje