Business Kuopio

 

Kuopiosta Shanghaihin siltaa on rakennettu pitkäjänteisesti

7.3.2018

Kuopio – Gateway to Shanghai -seminaari 1.3. kokosi yhteen Kiinassa toimivia tai sinne aikovia yrityksiä, oppilaitoksia ja muita kiinnostuneita. Seminaarissa kuultiin käytännön kokemuksia sekä kartoitettiin tulevaisuudennäkymiä Kiinan markkinoille ja erityisesti Shanghain alueelle.

– Kuopiosta Shanghaihin siltaa on rakennettu pitkäjänteisesti. Työ vaatii konkretiaa hyvin laajalla rintamalla: koulutuksessa, kulttuurissa, matkailussa ja liike-elämässä, sanoi seminaarin avannut Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Yhteistyön tärkeys nousi esiin monen seminaariin osallistuneen puheenvuoroissa.  Kulttuuri on hyvä silta yhteistyölle, ja kulttuurin merkitystä korosti myös Kuopion Musiikkikeskuksen johtajana pitkään työskennellyt ja työstään eläkkeelle äskettäin jäänyt Michael Claussen.

– Kulttuuriyhteistyöllä saadaan julkisuutta, mikä lisää luottamusta, Claussen sanoi. Kulttuurin avulla rakennetaan muun muassa keskinäistä hyväksyntää ja vähennetään ennakkoluuloja.

Kaupunkiyhteistyöllä tulosta

Aikajänne Kuopion ja Shanghain ystävyydelle on pitkä. Yhteistyö alkoi vuonna 2000, ja ystävyyskaupunkisopimus Kuopion ja Shanghai Pudongin kesken allekirjoitettiin 2012.

– Ystävyyssuhteet ovat merkityksellisiä kiinalaisessa kulttuurissa. Kaupunkiyhteistyön kautta saadaan konkreettisia tuloksia, joita Kiinassa odotetaan erityisesti yritystoiminnassa, korosti Kai Zhan. Hän on toiminut Kuopion ja Shanghain yhteyshenkilönä yli 12 vuotta. Ystävyyskaupunkitoiminta luo siten vahvan pohjan, kun yritykset suuntaavat Shanghain suurille markkinoille. Shanghai on miljoonien asukkaiden kaupunki, ja Pudongin alue on miltei puolet Shanghain alueesta.

Yrityskokemuksia Kiinan markkinoista esittivät seminaarissa mm. Fantasia Worksin Jere Ruotsalainen ja Virranta-yhtiöiden toimitusjohtaja Petteri Virranta. Molemmat painottivat pitkäjänteisen työn ja luottamuksen merkitystä.

– Luottamus on toimivien liikesuhteiden tärkein perusta. Luottamus syntyy kontaktien ja tapaamisten kautta, Virranta sanoo.

Toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi Kuopion alueen kauppakamarista rohkaisee yrityksiä Shanghain markkinoille. Tärkeää on kohdentaa tuotteensa ja palvelunsa oikealle kohderyhmälle. Yrityksille tukea on tarjolla muun muassa Business Centeristä, Suomen suurlähetystöstä sekä kauppakamarista.

Juhlanäyttely sai näkyvyyttä

Kuopion ja Shanghain yhteistyö on syventynyt vuosien myötä, ja varsinkin koulutus- ja kulttuurivaihto on vilkasta. Lokakuussa 2017 toteutettu Kuopion juhlanäyttely Shanghaissa oli hieno kokonaisuus, jossa näkyvimpinä olivat esillä kuopiolaistaiteilija Ritva-Liisa Pohjalaisen uniikit lasiteokset.

Shanghaissa lokakuussa 2017 pidetty juhlanäyttely esitteli taiteilija Ritva-Liisa Pohjalaisen uniikkeja lasiteoksia.

– Näyttely oli ainutlaatuinen ja se toteutettiin Shanghai World Financial Centerissä, joka on yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä. Näyttelyn kokoaminen vaati paljon työtä, mutta se oli todella onnistunut. Kävijöitä oli tuhansittain, minkä lisäksi näyttely sai medianäkyvyyttä, Kai Zhan kertoo.

Lasitaiteen lisäksi Kuopiota esiteltiin matkailun näkökulmasta, Capital of Lakeland -teemalla. Kai Zhan uskoo, että matkailu tulee olemaan Kuopiolle uusi, vahva elementti. Odotukset matkailun osalta ovat kovat.

Kuopiolla ja Shanghailla on pitkät perinteet myös koulutusyhteistyössä. Shanghai Pudongin koulujen yhteistyökumppaneina on kahdeksan kuopiolaiskoulua. Niissä tehdään työtä muun muassa ohjaamalla nuoria kiinan kielen ja kulttuurin pariin. Oppilasvaihto molempiin suuntiin on säännöllistä.

– Nuorilla ei ole vaikeuksia päästä yhteistoimintaan. Jo pienet oppilaat löytävät helposti yhteisen kielen, kertoi opetusjohtaja Leena Auvinen Kuopion kaupungilta. Erityisesti kokemukset ja elämykset luonnosta ovat Kuopiossa vieraileville Shanghain koululaisille ja opiskelijoille aina yhtä sykähdyttäviä.


Kuopio – Gateway to Shanghai -seminaari järjestettiin Kuopiossa 1.3.2018. Tapahtuman sivuilta löytyy myös linkki, mistä voi ladata esitykset.

Tilaa uutiskirje