Business Kuopio

 

Kysely: Koronan vaikutukset siirtymässä työllistäviin yrityksiin

5.5.2020

Koronakysely toteutettiin pohjoissavolaisille pk-yrityksille (artikkelin lopussa tarkemmat tiedot).

Pohjoissavolaisista pk-yrityksistä vajaa puolet on hakenut valtion myöntämiä yritystukia koronaepidemian aikana. Tämä kävi ilmi Savon Yrittäjien jäsenyrityksilleen lähettämästä kyselystä, joka toteutettiin vapun aikana.  

– Hallituksen koronatuet saavat kritiikkiä yrittäjiltä siitä, että tuet ovat kohdistuneet liiketoiminnan kehittämisvaatimukseen sen sijaan että yritysten liiketoimintaa kannateltaisiin pahimman koronavaiheen yli, toteaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbélius.

– Huoli koronan vaikutuksista näyttää siirtyvän palvelualan yrityksistä isompiin yrityksiin ja myös palvelualojen ulkopuolelle, Arbélius jatkaa.

Korona vaikutti yksinyrittäjien myyntiin heti epidemian alussa

Huhtikuussa myynti laski selvimmin yksinyrittäjillä ja 1-5 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Noin kolmannes vastaajista kertoi myynnin laskeneen yli 60%. Viidenneksellä yksinyrittäjistä liikevaihto loppui kokonaan. Sen sijaan yli kuusi henkilöä työllistävissä yrityksissä vajaalla kolmasosalla myynti pysyi ennallaan.

Työllistävien yritysten näkymät heikkenevät kesän aikana – talouden käynnistysnopeus ratkaisevaa

Yli kuuden työntekijän yrityksissä touko-elokuulle ulottuvat näkymät ovat haasteellisempia kuin koronaepidemian alussa. Lähes kolmannes kyselyn vastaajista arvioi myynnin laskevan merkittävästi eli yli 60%. Tässä on selkeä muutos tämänhetkiseen tilanteeseen.

– Huoli koronan vaikutuksista kasvaa isommissa yrityksissä ja avoimissa vastauksissa näkyi myös toimialojen laajentuminen palvelusektorilta muille toimialoille, arvioi Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Vahvin usko koronasta toipumisessa oli yksinyrittäjillä sekä alle viisi henkilöä työllistävissä yrityksissä, joissa myynnin odotukset paranevat hieman tämänhetkisestä.

– Tämä antaa toivoa siitä, että yhteiskunnan käynnistyminen vaikuttaa nopealla syklillä yritysten liiketoiminnan elpymiseen, sanoo Aikio-Tallgren.

Käyttöpääomat riittävät hetken – pankkilainoihin ei erityistä kysyntää

Kysely paljasti yritysten haluttomuuden uusiin pankkilainoihin. Vain vajaa kymmenes vastaajista kertoi hakeneensa uutta yritysrahoitusta. Käyttöpääomissa pisimmät, noin kuukauden mittaiset puskurit, ovat isommissa työllistävissä yrityksissä. Pienimpien yritysten käyttöpääoman riittävyys lasketaan parissa viikossa.

Kunnat toimineet ripeästi yksinyrittäjien hakemusten käsittelyssä

Vasta puolet yrityksistä on hakenut avustuksia. Yrityksissä pohditaan nyt, riittävätkö hallituksen myöntämät avustukset.

– Yksinyrittäjät ovat olleet aktiivisimpia koronatukien hakemisessa. Peräti 86% vastanneista yksinyrittäjistä kertoi hakeneensa kuntien välittämää 2000 euron yksinyrittäjätukea ja 64% on hakenut TE-toimiston myöntämää ja Kelalta haettavaa työmarkkinatukea. Kuntien nopeus saa kiitosta, sillä 52% vastaajista kertoi saaneensa myönteisen päätöksen kuntatuen osalta, kertoo Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen.

Työllistävien yritysten osalta ELY-keskukselle ja Business Finlandille kohdistetuissa avustuksissa on sen sijaan ruuhkaa ja suurin osa hakeneista yrityksistä kertoi vielä odottavansa päätöstä.

Viidennes vastaajista kertoi pohtineensa yrityksen alasajoa

Liiketoiminnan lopettamista joko koronasta tai muista syistä johtuen pohtii vastanneista yrityksistä noin viidennes. Yrityksensä myymistä miettii lähes yhtä suuri osa vastaajista.

– Tämä saattanee näkyä yrityskauppojen lisääntymisessä Pohjois-Savossa vuoden loppua kohti mentäessä, arvioi Paula Aikio-Tallgren.

Huolestuttavaa on, että yli kolmannes (35%) yli kuusi henkilöä työllistävistä yrityksistä pitää konkurssin uhkaa mahdollisena.

– Tätä työllistävien yritysten massaa ei maakunnassamme ole varaa menettää, korostaa Arbélius ja toivoi sekä sisällä olevien avustushakemusten nopeaa käsittelyä että uusia suoria tukimuotoja pikaisella aikataululla.

Lisätietoja: 

  • Tarja Arbelius, Savon Yrittäjät puheenjohtaja, puh. 0400 847 980, satuniemi@satuniemi.com
  • Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjät toimitusjohtaja, puh. 0400 404 346, paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi
  • Mia Simpanen, Savon Yrittäjät asiakkuuspäällikkö ja kuntavastaava, puh. 044 3680 505, mia.simpanen@yrittajat.fi

Näin kysely tehtiin: Kysely lähetettiin 30.4. noin 3500 Pohjois-Savon alueen pk-yritykselle.  

Vastauksia 3.5. mennessä oli tullut 240 yritykseltä. Vastaukset kerättiin vastaajien yrityskoon mukaan. Yritysryhmiä oli kolme: yksinyrittäjät, 1- 5 henkilöä työllistävät yritykset ja 6-250 henkilöä työllistävät yritykset. 

Tilaa uutiskirje