Business Kuopio

 

MikroGrow -mikroyritysten kasvukokonaisuus on startannut Pohjois-Savossa

19.9.2017

Alle 10 työntekijää työllistäville yrityksille suunnatussa MikroGrow-hankkeessa on pian 120 savolaisen yrityksen joukko valmiina kasvupolulle. Hankkeen toimintatapa on Pohjois-Savossa uusi – mallina on Pohjois-Pohjanmaalla onnistuneesti testattu verkostotoiminta, missä kantavana voimana ovat yritykset itse. Muodostuneelle verkostolle on tarjolla vertaistuen ja -oppimisen lisäksi asiantuntija-apua sekä ketteriä ja nopeita kasvukokeiluja. Mukaan lähtevä yritys saa mahdollisuuden kannattavaan kasvuun, positiivista näkyvyyttä ja vahvan verkoston tuen kasvupolullaan. Mukaan mahtuu vielä muutama yritys. Katso kaikki mukana olevat yritykset

Mukana toteutuksessa on hankkeen projektipäällikön Laura Vänskän lisäksi sisällöntuottaja Riitta Forsten-Astikainen ja kunkin alueen aluevastaavat. SavoGrown alueella yrityksiä sparraa Olli Kokander muiden alueen kuntien elinkeinoasiamiesten ohella, Kuopiossa Risto Koivisto, Ylä-Savossa Ari Pietiläinen ja Varkauden seudulla Petra Ryymin. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) Pohjois-Savon liiton kautta, sekä Pohjois-Savon kehittämisrahasto. Hankeaika on 1.4.2017 – 31.12.2019.

– MikroGrow-hanke tukee ja kannustaa pienyrityksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Kasvun tavoite on maanläheinen. Jos yrittäjä kykenee lisäämään työtehokkuuttaan, on se kasvua. Jos hän toimintaa tehostettuaan pystyy pitämään viikon enemmän lomaa, on se kasvua. Tai jos hän saa euronkin lisää liikevaihtoon, on se kasvua. Kasvu lähtee korvien välistä, kertoo Petra Ryymin sanoo.

MikroGrow-hanke ei pakota kasvuun, mutta antaa siihen mahdollisuuden. Myös kansainvälistyminen on jo nyt kaikkien yritysten ulottuvilla. Toimimme globaalissa ympäristössä ja digitaalisuus mahdollistaa kansainvälisen kaupan ja kanssakäymisen mistä päin tahansa. Verkkokauppa mahdollistaa tämän useimmille yrityksille ja esimerkiksi matkailuyritysten osalta kansainvälistyminen on ulkomaisten asiakkaiden saamista asiakkaaksi omaan yritykseensä. Se on samalla tapaa kansainvälistymistä, kuin mikä tahansa muukin. Tämän oivaltaminen on ollut osalle mukaan lähteneistä pienyrityksistä ahaa-elämys, Ryymin sanoo.

Hankkeessa on Pohjois-Savoon luotu neljä ydinryhmää, joihin kuhunkin mahtuu 30 mikroyritystä. Kukin ydinryhmä kokoontuu kerran kuussa kahdeksi tunniksi sparraamaan toisiaan ja ulkopuolisia asiantuntijoita käytetään tarvittaessa, mutta ensisijaisesti oppi ja kokemukset syntyvät ryhmän sisällä.

Kunkin tapaamisen teema nousee kulloisestakin isäntäyrityksestä ja keskustelu on avointa sekä täysin luottamuksellista. Tähän mennessä kullakin ydinryhmäalueella on ollut yksi tapaaminen. Ensimmäisenä starttasi 22.8. Kuopion alue, aiheenaan ”Verkkonäkyvyys”. Illan isäntäyrityksenä oli Tahko Tours Oy ja yritysesittelyn piti toimitusjohtaja Elena Chiksoeva. Toisena ryhmänä kokoontui 30.8. SavoGrown alue aiheenaan ”Asiakasnäkyvyys ja digitalisaatio”. Isäntäyrityksenä toimi Vesannon Siemen Oy, jonka yrittäjäpariskunta Erkki ja Tiina Korhonen pitivät aluksi konkreettisen yritysesittelyn esittelemällä yrityksen tuotantotiloja. Kolmas tapaaminen oli 5.9. Ylä-Savon alueella Iisalmessa. Jarmat Oy:n yrittäjäpariskunta Tuula ja Matti Kyllönen esittivät illan keskusteluteemaksi sekä kotimarkkinoiden että globaalin liiketoiminnan myynnin ja markkinoinnin haasteet. Neljäntenä ryhmänä kokoontui Varkauden alueen ydinryhmä 13.9. teemana ”Verkkokaupan kehittäminen”. Tapaaminen oli Dextor Salesin (Eräreppu) isännöimä ja tapasimme Ravintola Kokkimestarissa. Kokkimestarin yrittäjä Saija Ihalainen tarjosi maittavat puitteet ja tapaamisen isäntänä toiminut Jyrki Grönlund alusti omaa näkökantaa aiheeseen muille yrittäjille.

Kaikki ydintapaamiset ovat olleet antoisia ja mukaan lähteneet yrittäjät ovat kokeneet toimintamallin hyvänä ja inspiroivana. Jatkossakin tapaamiset ovat kerran kuussa kullakin alueella ja yrittäjillä on mahdollisuus osallistua minkä tahansa alueen tapaamisiin, myös Pohjois-Suomen aluetapaamisiin, joko paikan päällä tai Skypen kautta. Tapaamisten välillä sparrataan yrityksiä ja yritysryhmiä kehittymään ja kehittämään.

Tapaamisajankohdat, paikat ja aiheet löytyvät verkkokalenterista. Tapaamisen sisällöstä tuotetaan lyhyt kuvaus sekä ns. viisi keskustelussa esille noussutta pointtia sekä kuvia. Seuraava mikroyritysten tapaaminen Pohjois- Savossa on ti 19.9. klo 18 Kuopiossa, Sairex Ky:ssä (os. Hakekatu 4).

Lisätietoja: projektipäällikkö Laura Vänskä, p. 0207 464 656, laura.vanska(at)savogrow.fi tai www.savogrow.fi/mikrogrow

Tilaa uutiskirje